Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι 8 εισηγμένες εταιρίες που στοχεύουν στην ανάκαμψη

Οι 8 εισηγμένες εταιρίες που στοχεύουν στην ανάκαμψη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι 8 εισηγμένες εταιρίες που στοχεύουν στην ανάκαμψη

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο για εισηγμένες εταιρίες που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στο παρελθόν, ο Ανέστης Ντόκας, κωδικοποιεί τις εξελίξεις που έχουν υπάρξει κατά το τελευταίο διάστημα, έτσι ώστε το 2020 να μπορεί να είναι το έτος ανάκαμψής τους. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, θα πρέπει να εντείνουμε την "παρακολούθηση" των εταιριών αυτών, αφού για ορισμένες απ' αυτές, το νέο έτος μπορεί να αποτελέσει και έτος ενός χρηματιστηριακού "turn around". Δείτε τα στοιχεία.

Υalco

Aπό το 2016 η εταιρία είχε πετύχει την αναδιάρθρωση των δανείων της αλλά δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Το δικαστήριο για την αίτηση πτώχευσης της εταιρίας έγινε και ευελπιστεί από τις αρχές του 2020 να βρει τον χρηματοδότη-επενδυτή. Μια εταιρεία που κάποτε ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών εξοπλισμού εστίασης για ξενοδοχεία και η οποία προφανώς δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη του τουρισμού, αφού ήρθε ίσως πολύ αργά για αυτήν. Επιπλέον λανθασμένες, τουλάχιστον κρίνοντας εκ των υστέρων, κινήσεις όπως η προσπάθεια να επαναφέρει στην αγορά όπου δεσπόζει η ΙΚΕΑ τα καταστήματα Habitat, επιβάρυναν τη θέση της.

Τεχνική Ολυμπιακή

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής στον όμιλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την πώληση των μετοχών της Πόρτο Καρράς που ανήκουν στην TO International Holding Ltd στον όμιλο Σαββίδη. Το τίμημα για την αγορά του Πόρτο Καρράς εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα κυμανθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Το μνημόνιο συναντίληψης (MoU) που θα εξασφαλίσει τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών αναμένεται να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Έπειτα, απαιτείται διάστημα περίπου έξι μηνών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σύμβαση για την πώληση του τουριστικού συγκροτήματος.

ΣΙΔΜΑ-ΜΠΗΤΡΟΣ

Αρχές του 2020 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης συγχώνευση των εισηγμένων ΣΙΔΜΑ με την Μπήτρος. Ειδικότερα στελέχη της ΣΙΔΜΑ υπολογίζουν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση του ενεργητικού και τμήματος των υποχρεώσεων της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος, με στόχο την τόνωση των (αρνητικών σήμερα) ιδίων κεφαλαίων, την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας και το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Όπως εκτιμούν στελέχη της εταιρίας σιδήρου Μπήτρος η συγχώνευση εφόσον ολοκληρωθεί, θα εξασφαλίσει την εξυγίανση των δύο εταιριών.

Forthnet-Alter Ego

Τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της Forthnet, άρα και της NOVA στην Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, που είναι πλέον ο μόνος επιχειρηματίας με τον οποίο διαπραγματεύονται οι πιστώτριες τράπεζες. Οι τελευταίες είχαν αναθέσει στις εταιρείες Nomura και Grand Thorton την αξιολόγηση των προτάσεων για τη Forthnet. Αρχικά απορρίφθηκε η πρόταση της κοινοπραξίας Vodafone-Wind και στη συνέχεια εκείνη του σχήματος Ομίλου Antenna-Blackstone. Παράλληλα, η ίδια η Forthnet είχε κοινοποιήσει προς τις τράπεζες προτάσεις από ελληνικά και ξένα επενδυτικά σχήματα, που όμως απορρίφθηκαν χωρίς να συζητηθούν επί της ουσίας, αφού η αξιολόγηση είχε ήδη ανατεθεί στη Nomura.

Pasal Development

Ο σουηδικός όμιλος Sterner Stenhus υπό τη διοίκηση του Έλληνα μάνατζερ  Ηλία Γεωργιάδη είναι ο «λευκός ιππότης» στην Pasal Development. Η ξένη εταιρία θ αποκτήσει πέριξ του 50% της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, μέσω αύξησης κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η Sterner Stenhus προτίθεται να καταβάλει 23 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας. Η έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων της, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές, αλλά και τη μεταβίβαση του Athens Heart στον αμερικανικό όμιλο Hines, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει πλέον μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

Αλουμύλ

Η Αλουμύλ είχε ενημερώσει το επενδυτικό κοινό μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 για τις εξελίξεις αναφορικά με την απορρόφηση της Αλουφόντ. Είχε σημειώσει πως η συγχώνευση με απορρόφηση θα καταστήσει ευχερέστερη την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού και θα επιτρέψει εκτεταμένες επιχειρηματικές συνέργειες σε επίπεδο χρηματοοικονομικού και λειτουργικού κόστους.
Τελικά μεταφέρεται η συμφωνία με τις (standstill agreement) με τις Πιστώτριες Τράπεζες μέχρι την 12.02.2020.

ΑΒΑΞ

Η αύξηση κεφαλαίου της Άβαξ είναι σε αναμονή εδώ και πολλούς μήνες, αλλά οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη βάλει στα ταμεία της εταιρείας σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό 10 εκατ. ευρώ, Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό έχει αυξηθεί σημαντικά και πως όταν ξεκινήσει η αύξηση θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η κάλυψή της.
Πιθανότατα και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η αύξηση της Lamda καθυστέρησε τις εγκρίσεις της Άβαξ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού δόθηκε έμφαση στη μεγάλη αύξηση της Lamda και στην άμεση υλοποίησή της.
Στους πρώτους μήνες του 2020 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις και να έχει προχωρήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.


Πηγή: Reporter.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text