Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Χρονιά δοκιμασίας το 2020 για το ελληνικό δημόσιο χρέος

Χρονιά δοκιμασίας το 2020 για το ελληνικό δημόσιο χρέος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρονιά δοκιμασίας το 2020 για το ελληνικό δημόσιο χρέος

Χρονιά- κλειδί για την πορεία διαχείρισης του ελληνικού χρέους χαρακτηρίζεται το 2020 καθώς θα κριθεί εάν έχει διάρκεια η καλή πορεία του κόστους δανεισμού.

Στο φόντο αυτό και με όπλο την καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει τη στρατηγική του για το νέο έτος με στόχο να κρατήσει το μέσο κόστος δανεισμού κάτω από το 1,91%, αν όχι χαμηλότερα. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι στο 1,75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωνε ότι οι παραδοχές για το επιτόκιο αναχρηματοδότησης του χρέους στις οποίες βασίστηκε η περυσινή συμφωνία ελάφρυνσής του «έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί ιδιαίτερα συντηρητικές». Η Ελλάδα άντλησε φέτος από τις αγορές 9 δισ. ευρώ «με επιτόκιο σημαντικά χαμηλότερο από το 4,1% που υπέθετε το βασικό σενάριο του Ιουνίου 2018. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτόκιο των εκδόσεων του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε από 3,875% τον Μάρτιο σε 1,50% τον Οκτώβριο.»

Νέες εκδόσεις ομολόγων

Με σύμμαχο λοιπόν το καλό κλίμα στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει το ενδεχόμενο εκδόσεων ομολόγων συνολικού ύψους έως 9 δισ. ευρώ τη νέα χρονιά, αλλά και την πιθανότητα ενός 15ετούς ομολόγου μετά από στάθμιση των συνθηκών. Το ομόλογο αυτό θα είναι ένα τεστ για το πώς βλέπουν οι αγορές την μεσοπρόθεσμη πορεία του χρέους ( δηλαδή, για χρονικό διάστημα που ξεπερνά το 2032 ), πέρα την «ομπρέλα προστασίας» που έχει απλωθεί μέχρι τότε με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς,. Το 2032 με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς του 2018 έχει οριστεί ότι θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους και, εάν χρειαστεί, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Μια ενδεχόμενη καλή πορεία μιας έκδοσης για 15ετία, που έχει λήξη δηλαδή το 2035, θα είναι ένα θετικό πρώτο μήνυμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε βάθος χρόνου.

Βασικό στοιχείο μιας κίνησης για μια τέτοια έκδοση είναι η διατήρηση του μέσου κόστους δανεισμού στα σημερινά επίπεδα. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο για δεύτερη κατά σειρά, πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά και μια πιο «βαριά» τεκμηρίωση του αιτήματος για αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημειώνεται ότι το 2020 οι χρηματοδοτικές ανάγκες  για εξυπηρέτηση πληρωμών σχετιζόμενων με το χρέος είναι κάτω από 2,9 δισ. ευρώ (χωρίς τα έντοκα γραμμάτια).

Γιώργος Αλεξάκης

 

 

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text