Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αναβάθμιση σε "ΒΒ" της Ελλάδας από τον ιαπωνικό οίκο R&I - Δύο σκαλοπάτια κάτω από επενδυτική βαθμίδα

Αναβάθμιση σε "ΒΒ" της Ελλάδας από τον ιαπωνικό οίκο R&I - Δύο σκαλοπάτια κάτω από επενδυτική βαθμίδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναβάθμιση σε "ΒΒ" της Ελλάδας από τον ιαπωνικό οίκο R&I - Δύο σκαλοπάτια κάτω από επενδυτική βαθμίδα

Κατά δύο βαθμίδες, σε "ΒΒ" από "Β+" με σταθερές προοπτικές, αναβάθμισε ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης Rating and Investment Information (R&I) την Ελλάδα, δικαιολογώντας την απόφασή της υπογραμμίζοντας πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την ισχυρή της πορεία. Η αναβάθμιση αυτή θέτει τη χώρα δύο σημεία κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.  Δείτε το Δελτίο Τύπου του οίκου (εδώ).

Όπως επισημαίνει ο οίκος, ο δείκτης του δημόσιου χρέους μειώνεται λόγω της διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παρά το υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος, η βιωσιμότητά του βελτιώθηκε, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σταθερή πολιτική βάση, ενώ το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί εάν σημειωθεί πρόοδος στην ατζέντα πολιτικής της για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προώθηση των  ιδιωτικοποιήσεων. Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, η R&I προχωρά έτσι στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Το α 'εξάμηνο του 2019, όπως αναφέρει, η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνθηκε κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εκλογές, αλλά οι εξαγωγές αυξήθηκαν σταθερά. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να ανακάμψει στο β' εξάμηνο του 2019 και το 2020, χάρη στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και του καταναλωτικού κλίματος. Αναμένεται επίσης ότι οι επενδύσεις θα ανακάμψουν μετά και την εκλογή της Ν.Δ, καθώς στις βασικές της πολιτικές είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος. Η κυβέρνηση και η Κομισιόν, όπως επισημαίνει ο οίκος, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 2,0% και 1,8% αντίστοιχα. Η R&I αναμένει σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 2% και το 2020, χαμηλότερα από το 2,8% που "βλέπει" η κυβέρνηση.

Για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρει πως οι κεφαλαιακοί τους δείκτες κινούνται υψηλότερα από τις απαιτήσεις του SSM, ενώ η κερδοφορία τους έχει ανακάμψει, με τις καταθέσεις να αυξάνονται σταθερά. Ο δείκτης NPE εξακολουθεί να είναι υψηλός, ωστόσο, σημειώνει πως η εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής" που προωθεί η κυβέρνηση θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κόκκινων δανείων, βελτιώνοντας τον ρόλο των τραπεζών στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

 

Με στοιχεία από reporter.gr


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text