Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α | Χρηματιστήριο: Η καλύτερη χρονιά από το 1999 - Η καλύτερη ανοδικότητα μηνών από το 1969

Χρηματιστήριο: Η καλύτερη χρονιά από το 1999 - Η καλύτερη ανοδικότητα μηνών από το 1969

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Η καλύτερη χρονιά από το 1999 - Η καλύτερη ανοδικότητα μηνών από το 1969

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας κινείται για να καταγράψει την καλύτερη ετήσια επίδοσή της από το 1999, αλλά και τη μεγαλύτερη μηνιαία ανοδικότητα από το 1969!

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 912,52 μονάδες (+ 2,29%) και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την 24/2/2015. Από την αρχή του έτους, ο χρηματιστηριακός δείκτης της Αθήνας σημειώνει άνοδο 48,8%, την οποία -εκτός απροόπτου- θα διατηρήσει.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που σημειώνει ο Γενικός Δείκτης από το 1999, δηλαδή από την περίοδο του “χρηματιστηριακού πυρρετού” που είχε οδηγήσει τον δείκτη πάνω από τις 6.300 μονάδες και τις τιμές των μετοχών σε δυσθεώρητα επίπεδα. Εν τούτοις, παρά τη φετινή άνοδό του, η οποία ενδεχομένως να είναι η υψηλότερη ανάμεσα σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές κρατών μελών του ΟΟΣΑ, η αγορά της Αθήνας εξακολουθεί να έχει -μακράν- τη χαμηλότερη επίδοση στο διάστημα της 20ετίας. Μάλιστα, μαζί με την αγορά της Ιαπωνίας, είναι οι μόνες που δεν έχουν πραγματοποιήσει νέα ιστορικά υψηλότερη τιμή κατά τον 21ο αιώνα (ο Γεν. Δείκτης την πραγματοποίησε στις 17/9/1999 και ο Nikkei του Τόκιο, στις 31/12/1989).

Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης καταρρίπτει φέτος και ένα ακόμη ρεκόρ. Από τους 12 μήνες του έτους, οι 11 θα είναι ανοδικοί (μόνον ο μήνας Αύγουστος ήταν πτωτικός). Στη μεταπολεμική περίοδο, αυτό συνέβη μόνον στα έτη 1960 και 1969. Στις χρονιές εκείνες ο τότε Δείκτης (πολύ διαφορετικός από τον σημερινό) είχε κερδίσει 87,8% (κατά το 1960) και 120,6% (κατά το 1969). Το ενδιαφέρον είναι ότι, και στις δύο περιπτώσεις, οι χρονιές που ακολούθησαν ήταν επίσης ανοδικές.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ που, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου έτους, υποστήριζε ότι η οικονομία και το Χρηματιστήριο έχουν, από τα μέσα του 2016, εισέλθει σε ένα νέο μακροχρόνιο ιστορικό κύκλο, με νέα δεδομένα και μία πορεία που, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της, θα είναι έντονα ανοδική.

Σήμερα, οι τιμές των μετοχών σταδιακά αλλάζουν επίπεδα, έχοντας αποβάλλει το αίσθημα του φόβου για το μέλλον και της έλλειψης προοπτικών που τις είχε πιέσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι, οι φετινές εντυπωσιακές αποδόσεις των μετοχών επιτεύχθηκαν χωρίς την εισροή μεγάλου όγκου κεφαλαίων, τα οποία εισέρχονται στη χρηματιστηριακή αγορά με αργούς ρυθμούς, καθ' όσον η αξιολόγηση της χώρας εξακολουθεί να παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Όμως και αυτό, σύντομα, θα αλλάξει.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text