Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Ειδήσεις - Στοιχεία - Στατιστικά | Το "beta" των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας

Το "beta" των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο συντελεστής beta (beta coefficient) είναι ένας δείκτης που περιγράφει τη μεταβλητότητα μιας μετοχής ή ενός χαρτοφυλακίου σε σχέση με τη μεταβλητότητα της αγοράς. Ή, με πιο απλά λόγια, περιγράφει το πόσο μεταβάλλεται η τιμή μίας μετοχής ή η απόδοση ενός χαρτοφυλακίου, σε μία συγκεκριμένη μεταβολή της χρηματιστηριακής αγοράς. Ως “αγορά”, συνήθως εννοούμε τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη ενός χρηματιστηρίου, ενώ βέβαια ως “μεγέθη αναφοράς” μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι δείκτες ή ακόμη και τιμές βασικών μετοχών.

Οι τιμές του beta, με απλά και κατανοητά λόγια, ερμηνεύονται ως εξής:
Beta μεγαλύτερο του 1 (beta > 1): Υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της μετοχής και του δείκτη και η απόδοση της μετοχής είναι περισσότερο μεταβλητή σε σχέση με την απόδοση του δείκτη. Στην περίπτωση αυτή, λέμε ότι η μετοχή είναι περισσότερο “επιθετική” από το δείκτη.
Beta μικρότερο του 1 (beta < 1)
: Η τιμή της μετοχής κινείται λιγότερο “επιθετικά” σε σχέση με το χρηματιστηριακό δείκτη και η κάθε μεταβολή της είναι μικρότερη από τη μεταβολή του δείκτη.
Beta ίσο με τη μονάδα (beta = 1): Στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι η απόδοση ενός χρεογράφου θα έχει την ίδια μεταβλητότητα με τις αποδόσεις της αγοράς.
Beta ίσο με μηδέν (beta = 0)
:Η συσχέτιση μετοχής και δείκτη είναι μηδενική και οι τιμές κινούνται ανεξάρτητα.
Beta μικρότερο του μηδέν (beta < 0)
: Αρνητικό beta σημαίνει ότι η απόδοση της επένδυσης κινείται αντίθετα από αυτή της αγοράς.

Οι παραπάνω τιμές υπολογίζονται με βάση τις μηνιαίες τιμές των μετοχών για διάστημα 3 ετών. Από την αρχή του 2020, οι τιμές του beta θα υπολογίζονται με βάση τις εβδομαδιαίες τιμές 5 ετών και θα δημοσιεύονται στις συνδρομητικές σελίδες του περιοδικού.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text