Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α | Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το 2020 - Το 2021 η "επενδυτική βαθμίδα"

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το 2020 - Το 2021 η "επενδυτική βαθμίδα"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το 2020  - Το 2021 η "επενδυτική βαθμίδα"

Στις 24 Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η πρώτη αξιολόγηση της χρονιάς, από τον επενδυτικό οίκο Fitch και θα είναι η πρώτη από τις 11 κύριες αξιολογήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά το 2020.

Η τελευταία φορά που ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ήταν στις 10 Αυγούστου του 2018. Μάλιστα, κατά το έτος 2018 είχε προχωρήσει σε δύο αναβαθμίσεις, ενώ είναι συνήθως σπάνιο για μία χώρα να αναβαθμίζεται δύο φορές από έναν οίκο. Είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει αναβάθμιση κατά την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου. Από την Fitch η Ελλάδα αξιολογείται με BB- και απέχει δύο βαθμίδες από την “επενδυτική βαθμίδα” του συγκεκριμένου οίκου.

Στις 24 Απριλίου, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από τον οίκο S&P. Ο συγκεκριμένος οίκος, τελευταία φορά είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 26 Οκτωβρίου. Αναμένεται ότι ο S&P θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της χώρας κατά το 2020, όμως δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα το κάνει στην αξιολόγηση της άνοιξης. Η τρέχουσα αξιολόγηση του S&P για την Ελλάδα είναι ΒΒ-.

Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αξιολογήσεις από τους 5 βασικούς επενδυτικούς οίκους (σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει μόνο τους οίκους Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s και DBRs) είναι οι παρακάτω:

24 Φεβρουαρίου: Fitch
6 Μαρτίου: Scope
24 Απριλίου: S&P
24 Απριλίου: DBRS
8 Μαΐου: Moody's
17 Ιουνίου: Scope
24 Ιουλίου: Fitch
23 Οκτωβρίου: S&P
23 Οκτωβρίου: DBRS
6 Νοεμβρίου: Moody's
4 Δεκεμβρίου: Scope

 

Οι ημερομηνίες αυτές είναι κομβικές για την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, αφού τα συμπεράσματα των αξιολογήσεων αποτελούν έναν ισχυρό και αξιόπιστο “επενδυτικό οδηγό” τόσο για τους ξένους, όσο και για τους έλληνες επενδυτές. Για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές μάλιστα, η αξιολόγηση μίας χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, συνιστά έναν απαραίτητο -και συχνά καταστατικό- όρο για την επένδυση στη χρηματιστηριακή της αγορά.

Η χώρα μας έχει ένα κακό επενδυτικό παρελθόν και μάλιστα πρόσφατο. Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπ' όψη μας ότι, όπως έχει αναφερθεί σε μελέτες σχετικά με τη η χρεοκοπία μίας χώρας και τις συνέπειές της (δείτε εδώ), “οι οίκοι αξιολόγησης συνήθως βαθμολογούν τη χώρα που έχει χρεοκοπήσει με μία έως δύο βαθμίδες χαμηλότερα απ' ότι θα τη βαθμολογούσαν υπό κανονικές συνθήκες. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο για πόσο διάστημα διατηρείται αυτή η συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης. Όμως, σύμφωνα με μελέτες διαφόρων ερευνητών, η συμπεριφορά αυτή είναι αρκετά βραχυπρόθεσμη (αποδεικνύοντας ότι οι αγορές έχουν "βραχυχρόνια μνήμη") και μπορεί να κρατήσει από 1 έως 3 χρόνια μετά την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές”. Αυτό ακριβώς βίωνουμε σήμερα. Τις συνέπειες από τη χρεοκοπία της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας.

Βεβαίως, η εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων έχει προκαλέσει μία “ανακολουθία” σε σχέση με την αξιολόγηση της χώρας (η οποία υπολείπεται δύο τουλάχιστον βαθμίδες από την “επενδυτική”) και της “αξιολόγησής” της από την ίδια την αγορά. Όμως, οι οίκοι, που με την περίπτωση της Ελλάδας (αλλά και άλλων περιπτώσεων κατά τα προηγούμενα χρόνια) κατηγορήθηκαν για σοβαρά λάθη και λοιδορήθηκαν, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν αυστηρά τους κανόνες και τις πρακτικές τους.

Κατά το 2020 αναμένουμε ότι θα υπάρξουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, όμως εκτιμούμε ότι δε θα φθάσουν ως το επίπεδο της “επενδυτικής βαθμίδας”. Αυτό αναμένουμε να συμβεί -εκτός απροόπτου- περί τα μέσα ή τα τέλη του 2021.

Δείτε τις ακολουθούμενες βαθμίδες από τους επενδυτικούς οίκους και τη σημερινή θέση της Ελλάδας:

 

Greece Credit Ratings
Description S&P Moody's Fitch DBRS Grade
Prime AAA Aaa AAA AAA Investment


High Medium Grade AA+ Aa1 AA+ AA(high)

AA Aa2 AA AA

AA- Aa3 AA- AA(low)
Upper Medium Grade A+ A1 A+ A(high)

A A2 A A

A- A3 A- A(low)
Lower Medium Grade BBB+ Baa1 BBB+ BBB(high)

BBB Baa2 BBB BBB

BBB- Baa3 BBB- BBB(low)
Speculative BB+ Ba1 BB+ BB(high) Speculative

BB Ba2 BB BB

BB- Ba3 BB- BB(low)
Highly Speculative B+ B1 B+ B(high)

B B2 B B

B- B3 B- B(low)
Substantial Risk CCC+ Caa1 CCC+ CCC(high)

CCC Caa2 CCC CCC

CCC- Caa3 CCC- CCC(low)
Extremely Speculative CC Ca CC CC

C Ca C C
In Default RD C RD RD

SD / SD SD

D / D D

Με "μπλε" χρωματισμό εμφανίζονται οι σημερινές αξιολογήσεις για την Ελλάδα.
Για περισσότερα στοιχεία δείτε εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text