Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αντίστροφη μέτρηση για το κέντρο έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών – Έργο €60 εκατ.

Αντίστροφη μέτρηση για το κέντρο έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών – Έργο €60 εκατ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αντίστροφη μέτρηση για το κέντρο έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών – Έργο €60 εκατ.

του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη του έργου κατασκευής των κτηρίων έρευνας και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής ακριβείας (εξατομικευμένης ιατρικής) του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κτηριακά έργα στην Αττική, με ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, διαθέτοντας κόστος ανάπτυξης της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση Παπαδήμου

Με πρόσφατη απόφασή του ο Λουκάς Παπαδήμος, καθηγητής-ακαδημαϊκός και πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, προχώρησε, πρόσφατα, στην έγκριση της διενέργειας δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα επιλεγεί ο ανάδοχος, που θα καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά, αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη συντήρηση, την λειτουργία και την προμήθεια εξοπλισμού για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα τεύχη δημοπράτησης της Α’ φάσης του έργου, που έχουν προετοιμάσει οι σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), είναι έτοιμα και κατ’ επέκταση η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Με επικρατέστερη ημερομηνία την 18η Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, ενώ η εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος αναμένεται να λάβει χώρα έως το τέλος του 2020.

Το έργο

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή υπερσύγχρονου κτηρίου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, με ενδεικτικό εμβαδό 20.000 τ.μ., που θα ανεγερθεί σε έκταση, γειτονική με αυτή όπου βρίσκεται σήμερα, το ΙΙΒΕΑΑ.

Επίσης, θα αναλάβει τον εξοπλισμό του και την ανακατασκευή του Λοβέρδειου κτίριου που βρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία και έχει παραχωρηθεί στο ΙΙΒΕΑΑ από την Περιφερειακή Διοίκηση της Υγείας, για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.

Τη χρηματοδότηση του έργου θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος, ο οποίος θα έχει, για διάστημα 24 ετών, τη συντήρηση και λειτουργία του κέντρου του οποίου η κατασκευαστική περίοδος τοποθετείται σε διάστημα τριών ετών. Δεν αποκλείεται η EBRD να συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση του έργου. Κατά την 24ετή φάση λειτουργίας, ο ανάδοχος θα αποπληρώνεται από το Δημόσιο, με πληρωμές διαθεσιμότητας ύψους 71,8 εκατ. ευρώ, βάσει προκαθορισμένων προδιαγραφών αποτελέσματος.

Το ΙΙΒΕΑΑ

Το Iδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) είναι το πιο σύγχρονο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες το 2004.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του οργανισμού, η θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία δημιουργήθηκε το ΙΙΒΕΑΑ είναι ο συνδυασμός της βασικής έρευνας με την κλινική έρευνα, ο οποίος  προσφέρει την ιδεώδη βάση για την άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της βασικής βιολογικής έρευνας σε ιατρικές εφαρμογές, δηλαδή για την ανάπτυξη της λεγομένης "μεταφραστικής έρευνας" (translational research). Το ΙΙΒΕΑΑ είναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα και ένα από πρώτα Ευρωπαϊκά κέντρα Μεταφραστικής Έρευνας.

Ο κύριος στόχος του ΙΙΒΕΑΑ είναι η επίτευξη Αριστείας στις βιοϊατρικές επιστήμες μέσω της απασχόλησης και συνεργασίας ερευνητών, οι οποίοι διεξάγουν προηγμένη βασική και μεταφραστική έρευνα, καθώς και μέσω της εκπαίδευσης νέων επιστημόνων στους οποίους προσφέρονται όλες οι δυνατότητες που μπορεί να παρέχει ένα ιδιαίτερα δραστήριο επιστημονικό περιβάλλον.

To ΙΙΒΕΑΑ είναι το μεγαλύτερο Σχολείο Βιοϊατρικής Έρευνας στην Ελλάδα όπου περισσότεροι από 450 ερευνητές όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών σπουδαστών, υποψηφίων διδακτόρων, μεταδιδακτορικών επιστημόνων και τεχνικών ασκούν τις ερευνητικές δραστηριότητές τους στο IIBEAA και υποστηρίζονται από 52 υπαλλήλους, των κλάδων οικονομικών, διοικητικών, τεχνικών και μηχανικών.

Στο ΙΙΒΕΑΑ διεξάγονται 6 Μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου φοιτούν 150-200 μεταπτυχιακοί φοιτητές κατ’ έτος.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text