Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | WSJ: H Ελλάδα διαθέτει τον πλέον ισχυρό παγκοσμίως κατασκευαστικό τομέα!

WSJ: H Ελλάδα διαθέτει τον πλέον ισχυρό παγκοσμίως κατασκευαστικό τομέα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
WSJ: H Ελλάδα διαθέτει τον πλέον ισχυρό παγκοσμίως κατασκευαστικό τομέα!

Μόλις πριν από μερικά χρόνια, η Ελλάδα ξεχώριζε από τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο για την κατεστραμμένη οικονομία της και σήμερα ξεχωρίζει για έναν εντελώς αντίθετο λόγο:

Καθώς σε μια χρονική στιγμή που τα εργοστάσια ανά τον κόσμο γνωρίζουν ύφεση, η Ελλάδα έχει τον πλέον ισχυρό κατασκευαστικό τομέα παγκοσμίως, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal σε κείμενο των Sarah Chaney και Soo Oh, με βάση σχετικά στοιχεία από την εταιρία IHS Markit.

Η Ελλάδα προσφέρει ένα μάθημα για το πώς η οικονομική κατάσταση μιας χώρας μπορεί, κατά περιόδους, να είναι είτε ευχή είτε κατάρα, σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρός – καλύπτει το 10% της οικονομικής παραγωγής της χώρας, κατ’ αντιστοιχία με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ – και επικεντρωμένος σε βιομηχανίες που δεν έχουν επηρεαστεί από την παγκόσμια ύφεση του κλάδου, όπως οι βιομηχανίες ποτών και τροφίμων.

Επιπλέον, ο τομέας είναι περισσότερο προσανατολισμένος στην εγχώρια αγορά. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Γερμανία, η οποία μόλις πριν από δύο χρόνια είχε τον ισχυρότερο κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος σήμερα ανήκει στους πλέον αδύναμους, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ύφεσης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του καθηγητή οικονομικών της ΑΣΟΕ Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος σχολιάζει:

«Η αρνητική όψη του νομίσματος είναι ότι είμαστε μια οικονομία όχι τόσο ανοιχτή όσο άλλες, η θετική όμως όψη είναι ότι όταν παρατηρείται ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ο αντίκτυπος δεν είναι τόσο μεγάλος στην Ελλάδα».

Ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας, κάνει λόγο για σταθερή πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, καθώς και για αύξηση των εξαγωγών, επειδή αυτές αφορούν βασικά αγαθά, όπως φάρμακα, τρόφιμα και πετρελαιοειδή.

Σε σχέση με τις γενικότερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι διεθνείς οργανισμοί αναμένουν ανάπτυξη της Ελλάδας κατά 1,8% το 2019 και άνω του 2% το 2020, μια σχετικά στιβαρή επίδοση για την Ευρώπη, αλλά μακριά από το ρυθμό που χρειάζεται για μια ταχεία ανάκαμψη από τις απώλειες που υπέστη η χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

«Έχουμε πολλή γραφειοκρατία, πολλές διαδικασίες από τις οποίες θα πρέπει να απαλλαγούμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου.

Πηγή: www.hellasjournal.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text