Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Οι Κινέζοι επιστρέφουν για Εθνική Ασφαλιστική

Οι Κινέζοι επιστρέφουν για Εθνική Ασφαλιστική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι Κινέζοι επιστρέφουν για Εθνική Ασφαλιστική

Η κινεζική Fosun και η αμερικανικής «καταγωγής» εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων CVC Capital – που έχει ήδη εξαγοράσει ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές στην Ελλάδα - φαίνεται ότι θα μονομαχήσουν για την εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας ασφαλειών.

Είναι οι δύο προτιμώμενοι υποψήφιοι αγοραστές για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά δεν αποκλείεται να βρουν μπροστά τους κι έναν ακόμη διεκδικητή-αουτσάιντερ, το αμερικανικό fund Lone Star.

Πάντως οι Κινέζοι θα χρειασθεί να δώσουν διπλή μάχη για να έχουν πιθανότητες επικράτησης: Πρέπει όχι μόνον να υπερτερήσουν σε οικονομική προσφορά, αλλά και να ξεπεράσουν τις αντιστάσεις που προβάλλονται από ΕΕ και ΗΠΑ.

Πιεζόμενη από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και από την ΕΚΤ, η Εθνική Τράπεζα προχωρά «με… βαριά καρδιά» στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της θυγατρικής της, που είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών που έχουν υποβληθεί, η διοίκηση της τράπεζας και οι χρηματοοικονομικοί της σύμβουλοι (Goldman Sachs - Morgan Stanley) επέλεξαν τρεις υποψηφίους, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να διενεργήσουν due diligence και να καταθέσουν εν συνεχεία δεσμευτικές προσφορές.

Η πώληση ή μη θα εξαρτηθεί πλέον από το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος – κατά πόσο  θα είναι μικρότερο από το ποσό στο οποίο η τράπεζα έχει αποτιμήσει τη θυγατρική της.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υποψήφιοι αγοραστές δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τα 848 εκατ. ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί η αξία του πωλούμενου 80% με βάση την αποτίμηση που έχει εγγράψει στα βιβλία της η τράπεζα.

Η τράπεζα θα ανεβάσει μάλιστα τον πήχυ του «ικανοποιητικού» γι αυτήν τιμήματος, λαμβάνοντας υπόψη και  την πρόσθετη υπεραξία που έχει δημιουργηθεί στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής από την άνοδο της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η τράπεζα θα ζητήσει πιθανότατα παράταση της προθεσμίας μέχρι το τρίτο 10ήμερο Ιανουαρίου, δίνοντας στους υποψήφιους αγοραστές τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για να διενεργήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο και να ετοιμάσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Η Fosun έχει «ξεσκονίσει» στο παρελθόν τα βιβλία της Εθνικής Ασφαλιστικής, συμμετέχοντας και στις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν «τρέξει» στο παρελθόν.

Ηταν μάλιστα το φαβορί στον πρώτο διαγωνισμό, στον οποίο είχε επικρατήσει τελικά το σχήμα Calamos-Exin με ανοιχτή παρέμβαση της Ουάσιγκτον υπέρ των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Το deal αυτό τελικά ματαιώθηκε, καθώς η Exin δεν μπόρεσε να βρει τα κεφάλαια για την καταβολή του τιμήματος.

Ο κινεζικός όμιλος συμμετείχε και στην πρώτη φάση του δεύτερου διαγωνισμού, όπου δεν υπέβαλε τελικά προσφορά, κρίνοντας ότι ούτως ή άλλως η διαδικασία θα απέβαινε άκαρπη. Τώρα επανέρχεται στη διεκδίκηση, έχοντας αποκομίσει και την «πικρή εμπειρία» από την κατάρρευση της Folli Follie, όπου είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια. Στόχος του είναι να αποκτήσει ισχυρό προγεφύρωμα στην Ελλάδα, με προοπτική να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στον τομέα χρηματοικονομικών υπηρεσιών.

H Fosun έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα διείσδυσης στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, αποκτώντας τον έλεγχο της πορτογαλικής Fidelidade de Seguros, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα.

Ο δεύτερος μεγάλος διεκδικητής, η CVC Capital Partners, έχει σημαντική παρουσία στον τομέα υπηρεσιών υγείας, που συναρτάται άμεσα με τις ασφαλίσεις ζωής-υγείας. Στην Ελλάδα έχει εξαγοράσει το θεραπευτήριο «Υγεία», τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια «Metropolitan» και «Ιασώ General», καθώς και μια μεγάλη κλινική στην Κρήτη.

Ξεκίνησε ως επενδυτικός βραχίονας της Citigroup στην Ευρώπη και στη συνέχεια αυτονομήθηκε. Ορισμένα από τα funds που διαχειρίζεται, εκπροσωπούν και ισχυρά ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ως τρίτος διεκδικητής εμφανίζεται το αμερικανικό private equity Lone Star, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 70 δισ. δολ, επενδύοντας σε πολλούς κλάδους. Είναι όμως είναι αμφίβολο αν θα συμμετάσχει στην τελική κούρσα, καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text