Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον της Creta Farms

Κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον της Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον της Creta Farms

Από μία κλωστή κρέμεται η σωτηρία της Creta Farms, καθώς η μη ύπαρξη ακόμη συμφωνίας εξυγίανσης, αλλά και η διαφαινόμενη άρνηση των τραπεζών να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν αποκτήσει για την έγκριση της συμφωνίας από τη γενική συνέλευση των μετόχων, καθιστούν πλέον ακόμη πιο επισφαλή την ήδη εξαιρετικά δυσχερή θέση της εταιρείας.

Οι κίνδυνοι αυτοί, αλλά και οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, ήτοι των τραπεζών, του Δημήτρη Βιντζηλαίου που είναι ο προτιμητέος επενδυτής και της ΕΥ που έχει αναλάβει τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Μάλιστα, η πλευρά Βιντζηλαίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να ζητήσει από τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να μην υπάρξουν νομικές εμπλοκές και επιπλοκές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που υποστηρίζουν ότι εάν δεν γίνουν τα δέοντα, ο κ. Βιντζηλαίος είναι αποφασισμένος ακόμη και να αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Χθες πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farms τυπικά πραγματοποιήθηκε, αλλά στην ουσία ματαιώθηκε, ελλείψει αντικειμένου. Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, όμως κείμενο συμφωνίας δεν παρουσιάστηκε, αφού αυτό ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Βασική εκκρεμότητα δεν είναι τόσο τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας εξυγίανσης, αλλά ο τρόπος έγκρισής της. Η άρνηση των τραπεζών να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν αποκτήσει και το γεγονός ότι προκρίνουν τη «λύση» της έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης από τη γενική συνέλευση των μετόχων, κατόπιν της επικύρωσής της από το δικαστήριο, και μάλιστα διά της ψήφισής της από ειδικό εντολοδόχο προκαλεί προβληματισμό. Κατ’ αρχάς σε περίπτωση που η αίτηση της συμφωνίας εξυγίανσης κατατεθεί στο δικαστήριο, χωρίς προηγούμενη έγκρισή της από τη γενική συνέλευση των μετόχων, όπως προτείνουν οι τράπεζες, θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά αναβλητική αίρεση, δηλαδή θα προβλέπει ότι η συμφωνία θα ισχύει εφόσον εγκριθεί και από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Βάσει νόμου μία συμφωνία εξυγίανσης θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση εντός εννέα μηνών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης επικύρωσής τους. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στο μεσοδιάστημα να υπάρξει νομική εμπλοκή από σχετικές πρωτοβουλίες που πιθανώς θα αναλάβουν οι παλιοί μέτοχοι της Creta Farms, οι αδερφοί Κωνσταντίνος και Μάνος Δομαζάκης.

Δεδομένου δε της αργής απονομής της δικαιοσύνης, είναι ορατός ο κίνδυνος να περάσει το προβλεπόμενο εννεάμηνο χωρίς να έχει εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν, επίσης, ότι ειδικός εντολοδόχος τοποθετείται και ψηφίζει για λογαριασμό των μετόχων, όταν οι μέτοχοι διαφωνούν. Εν προκειμένω τον έλεγχο της εταιρείας έχουν αναλάβει οι πιστωτές, οι οποίοι επιθυμούν –τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι κινήσεις τους– τη συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms.

Πέραν των παραπάνω, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου στην Creta Farms, κάτι το οποίο επισημάνθηκε χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Η σχετική συνέλευση με αντικείμενο την εκλογή διοικητικού συμβουλίου –υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία τελεί σήμερα υπό τριμελή προσωρινή διοίκηση– αναμένεται να συγκληθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text