Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Nomura, Morgan Stanley, Vanguard: Από τον Μάιο του 2020 θα ξεκινήσει μια γενικευμένη διόρθωση στις αγορές μετοχών

Nomura, Morgan Stanley, Vanguard: Από τον Μάιο του 2020 θα ξεκινήσει μια γενικευμένη διόρθωση στις αγορές μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Nomura, Morgan Stanley, Vanguard: Από τον Μάιο του 2020 θα ξεκινήσει μια γενικευμένη διόρθωση στις αγορές μετοχών

Morgan Stanley: Το 2019 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά – Μετά τον Μάιο του 2020 καλύτερα οι επενδυτές να μην έχουν μετοχές

Morgan Stanley, Nomura και Vanguard εκτιμούν ότι από τον Μάιο του 2020 θα ξεκινήσει μια γενικευμένη διόρθωσης στις χρηματιστηριακές αγορές.

Μάλιστα η Morgan Stanley αναφέρει ότι η FED θα αυξήσει τον ισολογισμό της έως τον Απρίλιο – Μάιο του 2020 και οι αγορές θα είναι έτοιμες για διόρθωση εκείνη την περίοδο.

Κατά τον ιαπωνικό οίκο Nomura σε 3 ζητήματα πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές το 2020.

1)Το πρώτο είναι η κατάσταση της παγκόσμιας γεωπολιτικής αβεβαιότητας, σημειώνοντας ότι από τα μέσα της δεκαετίας 2010 με 2020 η αυξημένη παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα έχει ασκήσει πιέσεις στην οικονομία και τις τιμές.

Η παρούσα τάση αποπληθωρισμού είναι μια επέκταση αυτού του γεγονότος με την πολιτική αβεβαιότητα να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο από ότι οποιαδήποτε ανησυχία για την ίδια την οικονομία.

Από αυτή τη σκοπιά, η Nomura σημειώνει ότι ενώ η εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι καλή είδηση καθώς οι κίνδυνοι μειώνονται, υπάρχουν αρκετά σημαντικά πολιτικά γεγονότα που θα προκύψουν το 2020, συμπεριλαμβανομένης μιας μελλοντικής δεύτερης φάσης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πάντως δεν οδηγεί σε επαναστατικές αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική.

2)Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα θα επιδράσουν αρνητικά στα χαρτοφυλάκια

3)Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με την πιστωτική κόπωση στην Κίνα, ακόμη και εάν αντιμετωπιστεί ο εμπορικός πόλεμος η Κίνα βρίσκεται σε επιβράδυνση και αυτή η εξέλιξη θα αγγίξει τις εταιρίες, τα κέρδη ανά μετοχή και βεβαίως την προσφορά και ζήτηση.

Morgan Stanley: Το 2019 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά – Μετά τον Μάιο του 2020 καλύτερα οι επενδυτές να μην έχουν μετοχές

Το 2019 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά για τις αγορές αλλά το 2020 δεν θα επαναληφθεί υποστηρίζει η Morgan Stanley τονίζοντας ότι μετά τον Μάιο του 2020 καλύτερα οι επενδυτές να μην έχουν μετοχές.
Μετά από ένα θλιβερό 2018 και ειδικά τον Δεκέμβριο του 2018 που σημειώθηκε μεγάλη πτώση στην Wall και διεθνώς το 2019 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά που καθορίστηκε όμως από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Η άνοδος των αγορών το 2019 αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά από τις κεντρικές τράπεζες.
Η Morgan Stanley, στην επισκόπηση του 2019 θα καταγραφεί ως ένα από τα ισχυρότερα έτη για τις παγκόσμιες μετοχές των τελευταίων 30 ετών.
Ειδικά στις ΗΠΑ ο Trump μπορεί να υπενθυμίζει στα δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς τους σχεδόν καθημερινά ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε ιστορικά υψηλά 135 φορές από τις εκλογές του 2016.



Ωστόσο όπως και η Bank of America έτσι και η Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι το βασικό ζήτημα του 2020 θα είναι η ρευστότητα.
Το 2019, τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη μειώθηκαν (τόσο στο εξωτερικό όσο και στις ΗΠΑ), ωστόσο ο δείκτης MSCI ACWI αυξήθηκε κατά 24% και ο δείκτης S & P500 αυξήθηκε σχεδόν κατά 30%.
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο δείκτης κερδών ανά μετοχή P/E για τις παγκόσμιες μετοχές (MSCI ACWI) αυξήθηκε στο 24 και αυτό οφείλεται ότι οι επενδυτές είδαν μονοδιάστατα τις επενδύσεις.
Στην Wall όλες οι μετοχές έχουν βάθος και μπορούν να ρευστοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.


Η Morgan Stanley πιστεύει ότι εκτός των ΗΠΑ ένας συνδυασμός καλύτερων μακροοικονομικών και μικρορυθμιστικών τάσεων θα βοηθήσει τα κέρδη στις μετοχές στην Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ανταποκριθούν ή να υπερβούν τις προσδοκίες.
Η πρόβλεψή για 0% την ανάπτυξη το 2020 θα απογοητεύσει τις προσδοκίες, και θα οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 πέριξ των 3000 μονάδων από 3.221 μονάδες κατά το 4ο τρίμηνο του 2020.

Οι 3 πράξεις

1. Πράξη Ι: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής η FED έκανε μια δραματική ανατροπή στην νομισματική της πολιτική (1η Ιανουαρίου - 30 Απριλίου 2019) από σύσφιξη σε χαλάρωση ξάνα.
2. Πράξη ΙΙ: Υπήρξε μια περίοδος χωρίς κέρδη για πέντε μήνες, καθώς η αγορά ανησυχούσε για την έλλειψη προόδου στον εμπορικό πόλεμο (1η Μαΐου - 30 Σεπτεμβρίου 2019)
3. Πράξη ΙΙΙ: Προσδοκία στο τέλος του 2019 ότι θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας και η επέκταση του ισολογισμού τόσο από την Fed όσο και από την ΕΚΤ


Γιατί είναι οι τρεις πράξεις σημαντικές;

Επειδή, όπως εξηγεί η Morgan Stanley, όλοι υποθέτουν ότι όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά οι μετοχές αυξάνονται.
Ωστόσο, η "Πράξη ΙΙ" καταδεικνύει ότι οι αγορές σίγουρα μπορούν να ανακόψουν την πορεία τους με χαμηλά επιτόκια εάν υπάρχουν αρνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.
Να σημειωθεί ότι προβλήματα στην αγορά repos που άρχισαν τον Σεπτέμβριο και πυροδότησαν αύξηση σχεδόν 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της Fed, συμπεριλαμβανομένης και της έναρξης ενός QE4, οδήγησαν σε άνοδο τις μετοχές.
Η Morgan Stanley διαπιστώνει δυσοίωνες ομοιότητες μεταξύ της πράξης ΙΙ και των δικών της προβλέψεων για το 2020, όπου δεν βλέπει αύξηση των κερδών του S & P 500, καμία σταδιακή πρόοδο στο εμπόριο μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας και καμία νέα εξέλιξη από τις κεντρικές τράπεζες.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι επειδή η Πράξη ΙΙ θα κυριαρχήσει το 2020 μειώνει τις προβλέψεις της για τον δείκτη Standard and Poor’s 500 στις 3.000 μονάδες και -6% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Πράξη ΙΙΙ είναι μεν θετική αλλά δεν θα υπάρξουν νεότερες εξελίξεις για καιρό στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Η αισιοδοξία για τον εμπορικό πόλεμο ήταν ένας από τους οδηγούς του ράλι στα χρηματιστήρια από τον Οκτώβριο του 2019. Η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης επίσης επέδρασε θετικά.
Η ΕΚΤ αύξησε τις αγορές ομολόγων της, αλλά το πιο σημαντικό, η Fed ξεκίνησε να αυξάνει ξανά τον ισολογισμό της για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας του συστήματος.
Η Morgan Stanley αναμένει από την Fed να αυξάνει τον ισολογισμό της τον Απρίλιο – Μάιο του 2020.


Μετά από αυτή την περίοδο, οι αγορές ενδέχεται για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουν περιορισμένη πρόοδο στον εμπορικό πόλεμο και καμία περαιτέρω στήριξη της Fed.
Δεδομένης της σημασίας που έδωσαν οι αγορές τόσο στο εμπόριο όσο και στην πολιτική της Fed το 2019, η πώληση των μετοχών τον Μάιο του 2020 και η αποχώρηση από την αγορά θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική επενδυτική στρατηγική.
Το 2020 κατά την Morgan Stanley όλες οι αγορές παγκοσμίως θα εμφανίσουν πολύ πιο χαμηλές αποδόσεις από ότι το 2019.

Vanguard Group: Στο 50% ο κίνδυνος sell off στη Wall Street το 2020 έως -30%

Οι μετοχές των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο sell off το 2020, με τους επενδυτές να μην διαισθάνονται τον κίνδυνο, αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Vanguard Group.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές διατρέχουν τον κίνδυνο να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, δήλωσε ο Joseph Davis, επικεφαλής οικονομολόγος της Vanguard, ενώ βλέπει πιθανότητες 50% για διόρθωση το 2020, της τάξεως του 30%.
Μια διόρθωση συχνά ορίζεται ως πτώση κατά 10%, αλλά ο δείκτης S&P 500 δεν έχει καταγράψει καμία από τον Δεκέμβριο του 2018.
Ενώ το 2019 οι επενδυτές ήταν πολύ απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες ύφεσης, το 2020 θα είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, δήλωσε ο Davis.
Βλέπει επίσης αύξηση της μεταβλητότητας των μετοχών των ΗΠΑ από "μη βιώσιμα χαμηλά" επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Davis, ο οποίος διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,6 τρισ. δολαρίων εκτιμά ότι τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου είναι η τιμολόγηση σε σχεδόν 3% οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αποτέλεσμα που θεωρεί απίθανο.

Πηγή: www.bankingnews.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text