Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Δημοσκόπηση για την πορεία του Χ.Α. κατά το 2020 - Οι κορυφαίες επιλογές (Banking News)

Δημοσκόπηση για την πορεία του Χ.Α. κατά το 2020 - Οι κορυφαίες επιλογές (Banking News)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δημοσκόπηση για την  πορεία του Χ.Α. κατά το 2020 - Οι  κορυφαίες επιλογές (Banking News)

Το σύνολο των στελεχών της αγοράς που ρωτήθηκε, απαντά πως το 2020 παρά τους κινδύνους μπορεί να εξελιχθεί σε μία επίσης ανοδική χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο

Tο καλό χρηματιστηριακό κλίμα που επικράτησε στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2019 δημιουργεί αισιοδοξία στα στελέχη της αγοράς και για το 2020.
Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την κατά 45% περίπου άνοδο του γενικού δείκτη το 2019, κανένα στέλεχος της αγοράς από τα 11 που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση δεν εμφανίζεται απαισιόδοξο.
Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι όπως επισημαίνουν, τους οποίους παρακολουθούν στενά, αλλά αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να συνεχίσει ανοδικά και το 2020 σε ποσοστό 20% και να ξεπεράσει δηλαδή τις 1.050 μονάδες.
Στο ερώτημα «πως περιμένετε να κινηθεί το ΧΑ το 2020: α) ανοδικά, β) πτωτικά, γ) σταθεροποιητικά», το 100% των στελεχών που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση απαντούν «ανοδικά».
Στο ερώτημα «Με τι ποσοστό ανόδου:
α) στα επίπεδα του 2019, ήτοι άνω του 40%,
β) ηπιότερα κατά 20%, η οριακά κατά 5-10%
Το 82% των στελεχών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση εκτιμά πως η άνοδος θα είναι της τάξης του 20%, ενώ το 18% περιμένει άνοδο ανάλογη του 2019, δηλαδή πάνω από 40% και κανένας δεν περιμένει οριακή άνοδο.

Τα Top Picks των στελεχών της αγοράς για το 2020

Νίκος Χρυσοχοϊδης (Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ): ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Terna Energy, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ

Τάκης Γούλας (Solidus ΑΧΕΠΕΥ): Μυτιληναίος, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα

Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Lamda, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines

Μάνος Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Jumbo, Aegean Airlines, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Quest Συμμετοχών

Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Μυτιληναίος – Τιτάν, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Κλουκίνας –Λάππας

Γιώργος Λυραντωνάκης (HellasFin ΑΕΠΕΥ): Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola

Κωνσταντίνος Φέγγος (Prelium Inv. Services): Εθνική Τράπεζα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda, Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ

Δημήτρης Σαρρής (Σαρρής ΑΕΠΕΥ): ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Autohellas, ΔΕΗ

Μπάμπης Αγγελετόπουλος (WhiteTip ΑΕΠΕΥ): Alpha Bank, ΔΕΗ, Viohalco, Lamda, Μοτοδυναμική

Γιώργος Ζώτος (Ζώτος ΑΕΠΕΥ): ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Motor Oil

Μιχάλης Μιχαηλίδης (Ευρωνομισματική ΙΚΕ): Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του ΧΑ

Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του.
Η άνοδος του ΧΑ θα μπορεί να είναι σημαντική στην περίπτωση που κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες δεν δημιουργήσει θέματα στα χρηματιστήρια διεθνώς και κατ΄επέκταση και στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου, στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η ανάπτυξη της Ελλάδος, η πορεία των μακροοικονομικών και των φοροαπαλλαγών αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν.
Ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ξεχωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα φιλικότερο περιβάλλον για επενδύσεις, να μη χειροτερεύσουν τα γεωπολιτικά, ενώ τονίζει και το γεγονός πως το 2020 είναι έτος εκλογών στις ΗΠΑ και τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης στην Βeta ΑΧΕΠΕΥ, ξεχωρίζει τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών, οι αμερικανικές εκλογές και οι δημοσιονομικοί στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος της HellasFin ΑΕΠΕΥ, σημειώνει τον εξωτερικό παράγοντα (εκλογές ΗΠΑ, εμπορικός πόλεμος) και την πορεία των τραπεζών και κατά πόσο θα υλοποιηθεί το σχέδιο Ηρακλής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ζώτος ΑΕΠΕΥ, Γιώργος Ζώτος, ξεχωρίζει την προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, την πορεία των διεθνών αγορών και την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ν.Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Χρυσοχοϊδης, σημειώνει την πορεία των διεθνών αγορών, τις εκλογές στις ΗΠΑ, το Brexit, τα ελληνουρκικά και τον εμπορικό πόλεμο.
Τον γεωπολιτικό κίνδυνο σημειώνει κυρίως ο διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, Τάκης Γούλας.
Ο πρόεδρος της Prelium Investment Services, Κωνσταντίνος Φέγγος, σημειώνει πως το βασικότερο είναι να γίνουν νέες δημόσιες εγγραφές και αυξήσεις κεφαλαίου στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να τραβάει ρευστότητα αλλά από την άλλη θα δούμε αύξηση του τζίρου και επενδυτών και θα αλλάξει επίπεδο η αγορά καταγράφοντας σημαντική άνοδο.
Ο Δημήτρης Σαρρής, διευθύνων σύμβουλος της Σαρρής ΑΕΠΕΥ, σημειώνει το διεθνές περιβάλλον, τον εμπορικό πόλεμο και τις εκλογές στις ΗΠΑ, τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το project του Ελληνικού και αν θα καταφέρει η χώρα να φέρει επενδύσεις που θα δώσουν και ένα συμβολισμό.
Ο Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στην WhiteTip ΑΕΠΕΥ, σημειώνει το διεθνές κλίμα και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Τέλος ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, μέλος Δ.Σ. στην Ευρωνομισματική ΙΚΕ σημειώνει το ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το οποίο φέρνει ρευστότητα στις μετοχές και τα ομόλογα.

Γιώργος Κατικάς
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text