Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Σε 1,5 χρόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει αλλάξει ιδιοκτήτη

Σε 1,5 χρόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει αλλάξει ιδιοκτήτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε 1,5 χρόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει αλλάξει ιδιοκτήτη

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης μεθοδεύεται και σχεδιάζεται η σύμπραξη ή συγχώνευση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς με κάποιο μεγάλο ξένο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο στο πλαίσιο του rebranding της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο στόχος είναι το Χρηματιστήριο της Αθήνας να επανέλθει ως η κορυφαία χρηματιστηριακή αγορά στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να καταστεί ως κέντρο συναλλαγών στην περιοχή. To παλιό σχέδιο να αποτελέσει το Χ.Α. το περιφερειακό χρηματιστηριακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα να καταστεί σημείο αναφοράς, βγαίνει εκ νέου από το συρτάρι και εκσυγχρονίζεται από την κυβέρνηση, εστιάζοντας στους κλάδους της ναυτιλίας, της πράσινης ενέργειας. Σύμφωνα με κορυφαία; Κυβερνητική πηγή, ο στόχος ερίναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα ως βασική χώρα διαπραγμάτευσης των μετοχών τους όλες οι επιχειρήσεις εκείνες που στα χρόνια της κρίσης εγκατέλειψαν. Αθηναϊκή Ζυθοποϊια, ΦΑΓΕ, Chipita, ακόμα και οι Τιτάνας, Βιοχάλκο και Coca – Cola θα μπορούσαν να επιστρέψουν εκ νέου στο ταμπλό του Χ.Α., με την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών ως βασική χώρα διαπραγμάτευσής τους.

H κυβέρνηση φιλοδοξεί σε ένα εύλογο διάστημα 1 – 1,5 χρόνου να έχουν τελεσφορήσει οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της αγοράς σε έναν μεγάλο διεθνή χρηματιστηριακό group. Σημειωτέον ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις ή εξαγορές χρηματιστηρίων.

Το ισπανικό Bolsas y Mercados Espanoles (BME), διεκδικείται τόσο το Euronext όσο και το ελβετικό SIX.

Το ελβετικό SIX υπέβαλε φιλική προσφορά εξαγοράς, εξ ολοκλήρου σε μετρητά, για το ισπανικό χρηματιστήριο. Μάλιστα, προσφέρει για το BME 34 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που συνεπάγεται μία κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2,85 δισ. ευρώ, δηλ. με ένα premium 34% επί της κεφαλαιοποίησης των 2 δισ. ευρώ που είχε το BME πριν από την ανακοίνωση της προσφοράς. Από την πλευρά του το Euronext επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το BME με την προοπτική υποβολής προσφοράς, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλύψει το ποσό που είναι διατεθειμένο να καταβάλει. Με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 5 δισ. ευρώ, το Euronext είχε αρνηθεί στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ότι σκόπευε να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του BME.

Το Euronext έχει φτάσει να διαχειρίζεται σήμερα τα χρηματιστήρια σε Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιρλανδία. Το SIX εστιάζεται στην Ελβετία, καθώς ελέγχεται από ελβετικές τράπεζες, γι’ αυτό και η αγορά του ΒΜΕ θα του προσέδιδε μία βάση εντός της Ε.Ε. και θα το κατέτασσε στην τρίτη θέση μετά το LSE και το Deutsche Boerse από πλευράς εσόδων και κερδών, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις της Citi.

Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα σε μικρότερους παίκτες, όπως το Ισπανικό χρηματιστήριο, ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο και το Ελληνικό, με την κεφαλαιοποίηση των 60 δις. Ευρώ, καθώς τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Deutsche Boerse και LSE του Λονδίνου θεωρούνται υπερβολικά μεγάλα για να ενωθούν, χωρίς να προκαλέσουν σοβαρές ανησυχίες εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών.

Των Έφη Καραγεώργου – Στ.Κ.Χαρίτου
mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text