Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι οι Έλληνες άρχισαν να εμπιστεύονται και πάλι το τραπεζικό σύστημα, καθώς τα χρήματα που φυλάνε σε στρώματα και σεντούκια το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 6,6 δισ. ευρώ στα 23,4 δισ. ευρώ – στο 12% του ΑΕΠ -από περίπου 30 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ) που ήταν το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018.Σύμφωνα με την τελευταία ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το δεκάμηνο του 2019 κατά 5,4 δισ. ευρώ συμβάδισε με καθαρή εισροή χαρτονομισμάτων στις τράπεζες και επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να ανέλθει στα 139,7 δισ. ευρώ. (εδώ)

Με κύμα επιχειρηματικών ανακατατάξεων ξεκινά το 2020 για την ελληνική αγορά. Στο α’ τρίμηνο του νέου χρόνου έρχεται ένα επιχειρηματικό Big Bang όπου θα κυριαρχήσουν επιχειρηματικές συμφωνίες που φέρνουν νέες συμμαχίες, μεγάλες εταιρείες θα αλλάξουν χέρια αλλά και νέες business θα ανοίξουν σε συγκεκριμένους τομείς. Πρόκειται κυρίως για διαδικασίες και επιχειρηματικές συμφωνίες που δρομολογήθηκαν και είναι πλέον ώριμες να υλοποιηθούν, ενώ η τάση θα ενισχυθεί και από άλλες κινήσεις που προετοιμάζονται στο παρασκήνιο. (εδώ)

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2020 και στοχευμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ (υπέρ των μικρότερων και μεσαίων ιδιοκτησιών), είναι δύο από τα θέματα που θίγει σε συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος καλεί επιπλέον τους πολίτες να σπεύσουν ως το τέλος Απριλίου να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας. Σε απάντηση του, εξηγεί ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου από το ΔΝΤ και η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες βελτιώνουν τις παραμέτρους βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και δίνουν τη δυνατότητα διεκδίκησης και επίτευξης χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων». (εδώ)

Αύξηση 1,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Νοέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2018 με το 2017 είχε σημειωθεί αύξηση 2,9%. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Νοέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2019, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι μείωσης 3,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2018. (εδώ)

Μια ΔΕΗ συρρικνωμένη από μονάδες παραγωγής αλλά και προσωπικό και με πολύ φιλόδοξους στόχους στον τομέα της πράσινης ενέργειας αποκαλύπτει το νέο business plan που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση και προβλέπει την εμπροσθοβαρή απόσυρση 14 λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 και την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Στόχος είναι να εκτινάξουν το μερίδιό της στις ΑΠΕ από 2,5% σήμερα σε 10%-20% το 2024, με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 μεγαβάτ. (εδώ)

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κροατίας, η Croatia Airlines αποτελεί μία από τις κρατικές εταιρείες που θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, εμφανίζοντας ζημιές άνω των 11 εκατ. ευρώ για το 2018. Όπως επισημαίνεται στο, 115 σελίδων, πρόγραμμα της χώρας των 4 εκατ. κατοίκων, η κροατική κυβέρνηση, που ελέγχει το 97% της εταιρείας, αναζητά στρατηγικό εταίρο για την Croatia Airlines με "ισχυρή εμπειρία στις αερομεταφορές που θα οδηγήσει στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της αεροπορικής, στην ισχυροποίηση του διεθνούς μεταφορικού της έργου και κατ’ επέκταση του τουρισμού της χώρας".Η Aegean αποτελεί μία από τις δύο αεροπορικές εταιρείες που διεκδικούν την εξαγορά της Croatia Airlines, έχοντας καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο της διαδικασίας που πραγματοποιεί η κροατική κυβέρνηση. (εδώ)

Εντός του πρώτου διμήνου του 2020 επιθυμούν πιστωτές, προτιμητέος επενδυτής, αλλά και η κυβέρνηση που παρακολουθεί στενά την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms. Χθες οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, το οποίο είχε τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ οι πιστωτές φαίνεται ότι συμφώνησαν τελικά να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου –και σε ό,τι αφορά την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης– χωρίς τον ορισμό ειδικού εντολοδόχου. Το πόσο, βεβαίως, γρήγορα θα προχωρήσει και πρακτικά η σωτηρία της Creta Farms εξαρτάται αφενός από την ταχύτητα έκδοσης της σχετικής δικαστικής απόφασης για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης και αφετέρου από τη στάση που θα τηρήσουν οι παλαιοί μέτοχοι, οι αδελφοί Δομαζάκη. (εδώ)

Στο λαβύρινθο της διαδικασίας εξυγίανσης της Folli Follie παραμένει χαμένο το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, καθώς παραμένει αβέβαιο αν και πότε θα περιέλθει σε νέα εταιρεία που θα ελέγχουν οι πιστωτές του ομίλου, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος για την αξιοποίησή του, σε μια περίοδο έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για επαγγελματικά ακίνητα και ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie, που είναι άγνωστο αν και πότε θα εγκριθεί από το δικαστήριο, τα δύο ακίνητα που συνθέτουν το ΜΙΝΙΟΝ προβλέπεται ότι θα περάσουν από τη θυγατρική Folli Follie Holding σε νέα εταιρεία με την ακίνητη περιουσία του ομίλου, η οποία θα περιέλθει στους πιστωτές. Αν αυτό συμβεί, θεωρητικά θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση ή την πώληση του ιστορικού ακινήτου, όμως τα νομικά εμπόδια είναι πολλά και η τελική έκβαση του εγχειρήματος παραμένει αβέβαιη. (εδώ)

Στην αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ αποσκοπεί ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, εν όψει της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, τον επόμενο μήνα.«Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιανουαρίου για να συζητήσουμε μια μακρά λίστα ζητημάτων, που προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. ... θα επιδιώξω επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Ε.Ε. σε ζητήματα όπως οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο και την απειλή αμερικανικών δασμών σε απάντηση του ψηφιακού φόρου στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Χόγκαν στην εφημερίδα «Ιrish Times». (εδώ)

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ της οποίας προήδρευσε, ήταν το ακόλουθο: Μετατρέπεται η Ευρώπη σε μία νέα Ιαπωνία, καταδικασμένη σε δεκαετίες αναιμικής ανάπτυξης και υψηλού χρέους; Η ίδια υποστήριξε πως δεν βλέπει καθόλου αυτόν τον κίνδυνο. Άλλοι όμως διαφωνούν.  Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, υπάρχουν αρκετοί παραλληλισμοί- οικονομικοί και δημογραφικοί- ανάμεσα στη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία, αν και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των δύο οικονομιών διαφέρουν σημαντικά. Στις χρηματοοικονομικές αγορές το εάν η Ευρώπη έχει ήδη ιαπωνοποιηθεί εξαρτάται από το πού θα κοιτάξεις. Στις αγορές ομολόγων αυτό έχει οπωσδήποτε συμβεί. Σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού όχι και τόσο πολύ. (εδώ)

Όπως κι αν χαρακτηριστεί αυτή η δεκαετία που φεύγει, για τους κύκλους της Wall Street και του επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής θα είναι αδιαμφισβήτητα η «Δεκαετία του Χρέους». Με τα επιτόκια  σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, χάρη στην υπέρ-χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων αποδείχθηκε η πιο φθηνή λύση για την εξασφάλιση ρευστότητας. Οι εκδόσεις ομολόγων από αμερικανικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το ένα τρισ. δολάρια ετησίως σε κάθε χρονιά αυτής της δεκαετίας που άρχισε το 2010 και εκπνέει την Τρίτη, με τον εταιρικό δανεισμό να φθάνει σε επίπεδα-ρεκόρ, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στοιχεία της SIFMA. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters συνολικά, η αξία του εταιρικού χρέους αυξήθηκε πάνω από 50% και σύντομα θα ξεπεράσει τα 10 τρισ. δολάρια, έναντι έξι τρισ. δολαρίων στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ -οι επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500- αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του συνόλου, σχεδόν 7 τρισ. δολάρια. (εδώ)

 

H δεκαετία που πέρασε ήταν πραγματικά «γεμάτη» για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Σκάνδαλα, πρόστιμα, μαζικές ανακλήσεις οξύτατος ανταγωνισμός, νέοι αυστηροί κανόνες για τις εκπομπές ρύπων, στροφή στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και στον αυτοματισμό.  Οι πιο ηχηρές εξελίξεις ήρθαν περίπου από τα μέσα της δεκαετίας. Το 2014 η Μέρι Μπάρα έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της General Motors. Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έγινε το  πρόσωπο της κρίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το CNBC.Τα χρόνια που ακολούθησαν στελέχη των ιαπωνικών Toyota και Takata και της γερμανικής Volkswagen κλήθηκαν επίσης να δώσουν εξηγήσεις στην Ουάσιγκτον με τις εταιρείες να κατηγορούνται για διαφθορά, παραπλάνηση ή ζητήματα ασφαλείας. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text