Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Ήταν μια εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ήταν μια εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ήταν μια εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

Το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά. Όποιος την παρακολουθούσε “στενά”, όποιος μπορούσε να καταλάβει τα στατιστικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, μπόρεσε να το διαισθανθεί και να το πιστέψει -και στο τέλος δε διαψεύστηκε.



Μέσα από τις σελίδες του Χ&Α παρακολουθήσαμε τη χρονιά βήμα προς βήμα, συνεδρίαση προς συνεδρίαση. Και περιγράφαμε τη μοναδικότητά της: τα ανοδικά σερί μήνα προς μήνα, το ρεκόρ στη σχέση ανοδικών προς πτωτικές συνεδριάσεις, την αύξηση της μέσης τιμής του συνόλου των μετοχών, τη διαρκή μείωση του αριθμού των μετοχών που διαπραγματεύονταν σε τιμή κάτω από 0,50 ευρώ,  τη διατήρηση της τάσης διεύρυνσης των περιθωρίων κέρδους των εταιριών που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2017, την αύξηση του αριθμού των εταιριών που διανέμουν μέρισμα και την αύξηση της μερισματικής απόδοσης της αγοράς και άλλα, πολλά ακόμη στοιχεία καθημερινά ή γενικά, τα οποία μας διαβεβαίωναν ότι κινούμασταν σε μία έντονα ανοδική χρονιά, στην πρώτη φάση μίας έντονα ανοδικής φάσης -η οποία συνεχίζεται.


Όταν εξετάζουμε την αγορά, δε θα πρέπει να στεκόμαστε σε “εύκολα” στατιστικά, απ’ αυτά που επί δεκαετίες πολλοί συνήθισαν να αναμασούν ή να αναπαράγουν από ξένα έντυπα ευρείας κυκλοφορίας -τα οποία εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένα να γράψουν απλά και “λαϊκά”. Η δεκαετία της κρίσης -ειδικά στην Ελλάδα- ήρθε και ανέτρεψε -αλλά και κατέστρεψε- τα πάντα!

Θα πρέπει να αποστασιοποιούμαστε από την καθημερινότητα και τις διακυμάνσεις της και να επικεντρωνόμαστε στα σημαντικά πολιτικά, κοινωνικά και -κυρίως- μακροοικονομικά στοιχεία και γεγονότα, τα οποία συνθέτουν την τροχιά τις “ράγες” ανάμεσα στις οποίες κινείται η οικονομία και προσδιορίζουν την ευρύτερη φάση που διανύουμε. Σ’ αυτή τη γραμμή κινηθήκαμε μέχρι σήμερα και σ’ αυτή θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.

Ξεχάστε αυτά που ακούγατε -και που θα ακούσετε ξανά- για το “January effect” (το “φαινόμενο του Ιανουαρίου”). Αυτά είναι δοξασίες περασμένων δεκαετιών όταν οι αγορές λειτουργούσαν με άλλες μεθόδους, άλλη τεχνολογία και κινούνταν από άλλες δυνάμεις. Άλλωστε, το January effect ίσχυε σε περασμένες δεκαετίες, στις ανοδικές αγορές. Στην Ελλάδα, στα 12 τελευταία χρόνια, η αγορά της Αθήνας κατά τον Ιανουάριο υπήρξε 6 φορές ανοδική και 6 πτωτική. Από τις 6 φορές που υπήρξε ανοδική, τρεις χρονιές κατέληξαν να είναι πτωτικές -και μάλιστα με σοβαρές πτώσεις, όπως το 2011 όπου ο Γενικός Δείκτης έχασε 51,2%! Και από τις 6 φορές που υπήρξε πτωτική, οι τρεις κατέληξαν με άνοδο. Καμία συνέπεια και καμία συνέχεια.

 

Δείτε την πορεία του Γενικού Δείκτη σε κοινή χρονική βάση (τα διαγράμματα κατασκευάστηκαν με βάση τον αριθμό των συνεδριάσεων που κάθε χρόνο κυμαίνονται μεταξύ 247 και 252) για τα 12 τελευταία χρόνια (για να είναι περισσότερο ευδιάκριτα οι καμπύλες τοποθετήθηκαν σε 3 διαγράμματα). Τα διαγράμματα αυτά μας δείχνουν μία πλήρη ανατροπή και μία πορεία που εξαρτήθηκε από εξωγενείς παράγοντες που συνδέθηκαν με τη χρεοκοπία, την οικονομική κρίση και τις πολιτικές διαταραχές και ανακατατάξεις.

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή (εδώ)

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή (εδώ)

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή (εδώ)

Το πώς θα ξεκινήσει χρονιά, δεν προσδιορίζει απαραίτητα και το πώς θα τελειώσει. Το πώς θα τελειώσει μία χρονιά δεν έχει να κάνει με το ξεκίνημά της, αλλά με το είδος και τα χαρακτηριστικά της μακροχρόνιας φάσης που, κάθε φορά διανύει η αγορά.


Το 2019 ήταν μία μοναδική χρονιά. Όπως κάνουμε εδώ και δύο χρόνια, επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι είναι η πρώτη θετική μίας ξεκάθαρα ανοδικής μακροχρόνιας περιόδου. Και το 2020 θα είναι ανοδικό -υπό την αίρεση βεβαίως πιθανών αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων -που και πάλι όμως, όπως έχουμε αναφερθεί (δείτε εδώ), μεσαίου μεγέθους "θερμά επεισόδια" δεν επηρεάζουν τη μεσομακροχρόνια πορεία της αγοράς.

 

Ήταν μια εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text