Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Τρεις καταλύτες θα διαμορφώσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου το 2020

Τρεις καταλύτες θα διαμορφώσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρεις καταλύτες θα διαμορφώσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου το 2020

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μπορεί η δεκαετία του 2010 – 2019 να στοίχειωσε την Ελλάδα, με τη χρεοκοπία, την κατάρρευση της οικονομίας, τις διασώσεις, τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και την παύση συναλλαγών, αλλά στο έτος που ολοκληρώθηκε, το χρηματιστήριο Αθηνών "έκλεισε το μάτι" σε όλους εκείνους που είδαν τα κεφάλαιά τους να εξαϋλώνονται από τη σφοδρότητα της κρίσης.

Ο γενικός δείκτης, από τα επίπεδα των 2.715 μονάδων την επομένη της εκλογικής ανάδειξης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στις 7 Οκτωβρίου του 2009, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών τον Φεβρουάριο του 2016, ήτοι στις 420 μονάδες, ακολουθώντας μια πρωτοφανή πτώση, εν καιρώ ειρήνης, κατά 25% του ΑΕΠ και μια κρίση που απείλησε ακόμη και το ίδιο το νόμισμα της χώρας.

Στο δωδεκάμηνο του 2019 όμως, το ΧΑ έδειξε ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη μεγάλη στροφή της χώρας. Τα "νούμερα" είναι ξεκάθαρα για το 2019: +49,47% ο γενικός δείκτης, +101,3% ο τραπεζικός δείκτης, +16 δισ. στην κεφαλαιοποίηση, +20% στη μέση συναλλακτική δραστηριότητα και έξοδος αρκετών εισηγμένων στις αγορές. Η συγκυρία επέτρεψε παράλληλα να διευρυνθεί η βάση των επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά assets, τόσο μέσω των ομολόγων όσο και μέσω της αγοράς μετοχών.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Το turnaround story θα συνεχιστεί; Το ΧΑ έχει περιθώρια να "αποζημιώσει" τους χαμένους και να παραμείνει στη γκάμα των τοποθετήσεων των μεγάλων και long επενδυτών παγκοσμίως; Μπορεί να ξαναγίνει μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και να γίνει εργαλείο ρευστότητας και αξίας για τις επιχειρήσεις;

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η επενδυτική διάθεση θα διαμορφωθεί από τρεις καταλύτες: μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τραπεζών, μεταρρυθμίσεις και ξένες επενδύσεις. Οι επιδόσεις σε αυτά τα τρία μέτωπα θα κρίνουν και την πορεία του ΧΑ το επόμενο δωδεκάμηνο, χωρίς βέβαια να λείπουν από την εξίσωση και οι διεθνείς εξελίξεις. Τόσο οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσο και μια πιθανή ανακοπή της διεθνούς και πολυετούς bull market, θα επηρεάσουν την ευάλωτη ελληνική αγορά, η οποία εισήλθε στο παγκόσμιο ανοδικό κανάλι καθυστερημένα. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο μπορεί να περάσει ανώδυνα τις πιθανές αναταράξεις, που ούτως ή άλλως συμβαίνουν κατά καιρούς.

Και οι τρεις αυτές μεταβλητές θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες της κυβέρνησης. Η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής μέσω της εφαρμογής των συμφωνημένων, στις Εκθέσεις των θεσμών, μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η επανεκκίνηση μεγάλων επενδυτικών έργων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ταχύτερη μείωση των NPEs θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και θα επιταχύνει τις επενδύσεις και την άνοδο του ΑΕΠ. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το μείγμα, τότε η άνοδος του 2019 ήταν απλά η "προθέρμανση" για μια καλύτερη συνέχεια.

Γιατί όπως παρατηρεί η Beta Securities, οι αποτιμήσεις στο κατώφλι του 2020 δεν είναι πια στην ζώνη της ευκαιρίας και έχουν ενσωματώσει μεγάλο μέρος από τις εκτιμώμενες επιδόσεις της νέας χρονιάς. Η επενδυτική οπτική θα γίνει πιο επιλεκτική, θα στραφεί σε εταιρίες που συστηματικά υλοποιούν τις υποσχέσεις τους και έχουν μερισματικές αποδόσεις ή άλλες αμοιβές προς τους μετόχους τους που δικαιολογούν ένα πιο υψηλό κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου.

Παρόλα αυτά με εκτίμηση προσδοκώμενου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κοντά στο 2,5% υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμα και κλάδοι που υστέρησαν το 2019 (πχ λιανικό εμπόριο) θα αλλάξουν δυναμική και η ανάπτυξη θα αποκτήσει μεγαλύτερη διάχυση σε κλάδους και εταιρίες που ως τώρα κινήθηκαν με μεγαλύτερη μετριοπάθεια. Ο καταλύτης αυτός παραμένει σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια και καθώς η μέση ελληνική επιχείρηση βρίσκεται εντός της περιμέτρου των εταιρειών που υστερούν σε αύξηση της δραστηριότητας, η αντιστροφή της τάσης θα έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Έτσι, οι αναλυτές δεν παραλείπουν να δηλώσουν την αισιοδοξία τους για τη νέα χρονιά. Οι λόγοι, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής επενδύσεων στην "Κύκλος Χρηματιστηριακή", σχετίζονται με την προοπτική της επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης λόγω αυξημένων επενδύσεων, της προοπτικής της εξυγίανσης των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και της πιθανολογούμενης αυξημένης πιστωτικής επέκτασης, της προσδοκίας αναβαθμίσεων του αξιόχρεου, της επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και της συνέχισης της εφαρμογής μέτρων πιο φιλικών προς το επιχειρείν.

Από τη μεριά του ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance βλέπει την αισιοδοξία να διαχέεται τόσο για την οικονομία όσο και για το χρηματιστήριο κάτι που μέρα με την μέρα φαίνεται τόσο στο ταμπλό όσο και στην οικονομία. Η σταδιακή μείωση των φόρων ενδυναμώνει την αγορά ενώ οι ξένες κυρίως επενδύσεις στην ελληνική οικονομία παίρνουν σάρκα και οστά.

Μένει το πολύ σημαντικό ξεκίνημα του Ελληνικού με το αγκάθι του καζίνου να μένει να λυθεί. Το real estate φαίνεται να έχει ξεκινήσει με διαφορά πρώτο στην ανάκαμψη λόγω κάποιων ιδιαίτερων παραγόντων προσθέτοντας πόντους στην ανάπτυξη. Μένει να δούμε πως θα χειριστούμε καλύτερα τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που περιμένουν για τις δημόσιες επενδύσεις και που μπορούν να προσθέσουν μονάδες στο ΑΕΠ. Οι μεγάλες αποδόσεις του 2019 δεν χρειάζεται να φοβίζουν, τονίζει ο Ζαχαράκης, μιας και η αγορά έρχεται από ταλαιπωρία πολλών ετών.

Σύμφωνα με τον Κ. Φέγγο, της Prelium Investment Services, με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις του 2019, το ΧΑ θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ξένων, ενώ η ελληνική κοινωνία έχει καταλάβει πως χωρίς χρήματα στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Το 2020 δίνει ελπίδες πως θα είναι ένα έτος στο οποίο το Χρηματιστήριο θα αναλάβει πιο ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Ωστόσο ο ίδιος προειδοποιεί τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, καθώς η ελληνική αγορά είναι ευάλωτη από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, ενώ και τα γεωπολιτικά βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο.

Αλλά στο ίδιο μήκος και οι ξένοι αναλυτές, που προσδιορίζουν ότι η ώθηση για την ελληνική κεφαλαιαγορά θα δοθεί το 2020 από τους οίκους αξιολόγησης. Μετά τις εκλογές ο S&P ήταν ο μόνος που αναβάθμισε την Ελλάδα, με τις Moody's και Fitch να παραμένουν σε στάση αναμονής και την DBRS να αναβαθμίζει μόνο το outlook σε θετικό. Οι οίκοι περίμεναν πρώτα να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, καθώς και τη διαχείριση του χρέους, και έτσι επέλεξαν να περιμένουν.

Αυτό το σκηνικό της αναμονής θα αλλάξει το νέο έτος, και ειδικά στο α' τρίμηνο, όταν οι οίκοι αξιολόγησης δώσουν τα νέα reviews τους για την Ελλάδα. Αυτό, άλλωστε, έχει προβλέψει και η Citigroup, επισημαίνοντας πως η κατάκτηση της "επενδυτικής βαθμίδας" είναι ένα πιθανό στοίχημα για τη χώρα μας το επόμενο έτος.

Σε αυτό το στρατόπεδο και η HSBC, η οποία έχει εκτιμήσει ότι το κλίμα γύρω από την Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τους δείκτες οικονομικού κλίματος να αυξάνονται, τα spreads των ελληνικών ομολόγων να συρρικνώνονται και τις τιμές των ακινήτων να σημειώνουν άνοδο. Έτσι, μία πιο θετική στάση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι απόλυτα δικαιολογημένη τη στιγμή που οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν μείνει "πίσω" το τελευταίο διάστημα παρά τις ισχυρές επιδόσεις που καταγράφηκαν το 2019.

Παράλληλα, και η ΑΒΝ Amro θεωρεί ότι το μέλλον φαίνεται πολύ πιο φωτεινό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τον "Ηρακλή", ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα τραπεζικά projects στην Ευρώπη, επιτρέποντας στις τράπεζες να συνεχίσουν να διευκολύνουν τη δανειοδότηση μιας οικονομίας σε δύσκολες στιγμές. Ο "Ηρακλής" θα μειώσει τον κίνδυνο στο τραπεζικό σύστημα, θα κάνει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα ισχυρότερο και τελικά αυτό θα υλοποιηθεί και στην οικονομία

Όπως επισημαίνει και η Jefferies, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει υπεραποδόσει σημαντικά των υπόλοιπων αγορών με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι παραμένει bullish για την Ελλάδα. Το ΧΑ διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/Ε 12μηνου στο 11,8x,  δείκτη λογιστικής αξίας  P/B στο 0,79x, μερισματική απόδοση 3,4% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6,7%, σημειώνει η Jefferies.

Ομόλογα

Το 2019 αποτελεί ήδη μία χρονιά-ορόσημο για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, καθώς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε κατακόρυφα, με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει στο 1,44%, από 4,41% στις αρχές του έτους, με τις εκλογές του καλοκαιριού να έχουν ενισχύσει τη διάθεση των επενδυτών για ελληνικά assets.

Σύμφωνα με τη Nordea η αγορά ομολόγων της Ελλάδας θα αποτελέσει και το νέο έτος, ένα μεγάλο "buy", ενώ ακόμα και η "αυστηρή" όπως έχουμε συνηθίσει, Citigroup, σημείωσε πως οι οίκοι θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας το επόμενο έτος, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών. Και αν το κάνουν (κατά τρεις ή τέσσερις βαθμίδες), η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σε όρους ρευστότητας από την ένταξη των ομολόγων στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας καθώς και στο QΕ της ΕΚΤ. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί απότομη και μεγάλη συρρίκνωση των ελληνικών spreads, τονίζει η Citigroup, η οποία και συστήνει στους πελάτες της την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Μεγάλες overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα καθώς και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας συστήνει και η Societe Generale για το 2020, αναφέροντας μάλιστα ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλο και να "γυρίσουν" σε θετικές τις θέσεις τους στους ελληνικούς τίτλους.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text