Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν λύγισαν τη Huawei

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν λύγισαν τη Huawei

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν λύγισαν τη Huawei

Παρότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς πολιορκήθηκε από τις ΗΠΑ, η κινεζική Huawei αποδείχθηκε ανθεκτική στα χτυπήματα.

Τα έσοδα του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών αυξήθηκαν το 2019 κατά 18% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας μικρή μόνο μεταβολή σε σύγκριση με το 2018 στο 19,5%. Επιπλέον, οι πωλήσεις της κινεζικής εταιρείας αυξήθηκαν στα 122 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της, Ερικ Ξου.

Από τον Μάιο του 2019 οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή αμερικανικών εξαρτημάτων και τεχνολογίας προς την κινεζική εταιρεία, καθώς ισχυρίζονται ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, ο ιδρυτής της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, προέβλεπε ότι τα έσοδα της εταιρείας θα παρέμεναν σταθερά μέχρι το 2020, στα περίπου 100 δισ. δολάρια. Η Huawei, ωστόσο, αντέδρασε αστραπιαία στις αμερικανικές κυρώσεις, μεταβάλλοντας την εφοδιαστική της αλυσίδα, και ως αποτέλεσμα η απόδοσή της το 2019 ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν όλες τις εξαγωγές αμερικανικής τεχνολογίας στη Huawei, εκτός εάν έχουν συγκεκριμένη άδεια. Πολλές, όμως, αμερικανικές εταιρείες κατάφεραν να παρακάμψουν την απαγόρευση, μεταφέροντας την παραγωγή σε τρίτες χώρες και ύστερα πουλώντας τα στην κινεζική εταιρεία. «Η Huawei τα πήγε καλά φέτος για δύο λόγους: αντικατέστησε τα αμερικανικά εξαρτήματα εξαιρετικά γρήγορα και ο νόμος επιτρέπει ακόμη στην εταιρεία να αγοράζει προϊόντα από πολλές αμερικανικές εταιρείες», όπως σχολίασε στους Financial Times o Νταν Γουάνγκ της κινεζικής εταιρείας ερευνών Gavekal Dragonomics. «Υπάρχει παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος η κυβέρνηση των ΗΠΑ να σφίξει τον κλοιό» και να καταργήσει κάθε δυνατότητα των εταιρειών να πωλούν στη Huawei, όπως συμπλήρωσε ο Γουάνγκ.

Μέχρι σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις στους συμμάχους του να μη συμπεριλάβουν τη Huawei στους διαγωνισμούς για ανάληψη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Παρ’ όλα αυτά, η Ινδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών να συμμετάσχει στα δοκιμαστικά. Πρόκειται για τεράστια νίκη, αφού η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά Ιντερνετ στον κόσμο –μετά την Κίνα– με τουλάχιστον 600 εκατ. χρήστες. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο οι καινοτομίες στον χώρο της τεχνολογίας και τα δίκτυα υψηλής ποιότητας θα είναι το κλειδί για την ανανέωση του ινδικού κλάδου τηλεπικοινωνίας», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Huawei.

Εφαρμογές Google

Το 2019 πωλήθηκαν 240 εκατομμύρια smartphones της Huawei, ενώ το 2018 206 εκατομμύρια. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν, βέβαια, ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την εταιρεία, καθώς τα κινητά που πωλούνται στο εξωτερικό δεν έχουν τις υπηρεσίες της Google λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Η εταιρεία επιχειρεί να προσελκύσει εταιρείες οι οποίες θα αναπτύξουν αντίστοιχες εφαρμογές για το κινητό. Προς το παρόν, οι εναλλακτικές εφαρμογές που προσφέρονται από τη Huawei φαίνεται πως δεν ικανοποιούν τους καταναλωτές, οι οποίοι ζητούν κυρίως μια εναλλακτική εφαρμογή για τους χάρτες της Google.

​​​​​​Ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών αναμένει πως η Huawei δεν θα αναπτυχθεί με τους ίδιους ρυθμούς και το 2020. «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για εμάς», ανακοίνωσε ο Ερικ Ξου, συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία θα παραμείνει στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ με τις εταιρείες που δέχονται κυρώσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text