Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 212 | Πώς, η κλιματική αλλαγή, θα επηρεάσει τις επενδύσεις σας

Πώς, η κλιματική αλλαγή, θα επηρεάσει τις επενδύσεις σας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς, η κλιματική αλλαγή, θα επηρεάσει τις επενδύσεις σας

Η ΔΕΗ υπήρξε το πρώτο -στην Ελλάδα- μεγάλο θύμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν κι άλλα. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα, σε ολόκληρη την Ευρώπη και -σταδιακά- σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη, το ζήτημα της φιλικότητας προς το περιβάλλον απασχολεί τους αναλυτές (και τους επενδυτές) και οι εταιρίες αναλύονται και με βάση το δείκτη της “έκθεσης των εσόδων τους σε περιβαλλοντικούς παράγοντες” (Revenue Exposure to Environmental Impact). Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί δεκάδες ETF’s που προσφέρουν επενδύσεις σε εταιρίες φιλικές προς το περιβάλλον, ή ακόμη και εταιρίες που επωφελούνται από τον “πόλεμο” κατά της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε κοντά στη μέρα που κάποιοι χρηματοοικονομικοί δείκτες που συσχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον θα γίνουν εξαιρετικά δημοφιλείς, θα προβάλλονται δίπλα από το όνομα της κάθε εταιρίας στα sites που παρέχουν πληροφορίες για τις διαπραγματευόμενες εταιρίες και ο δείκτης αυτός θα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψη από τους αναλυτές και τους επενδυτές.


Παρά το ότι το ζήτημα του περιβάλλοντος κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες, οι χρηματοοικονομικές αγορές σήμερα στερούνται ισχυρής βάσης και στοιχείων για την αποτίμηση του κινδύνου μεταβολής του κλίματος και της συσχέτισης της κάθε εταιρίας προς αυτόν. Αυτό αφήνει τα χαρτοφυλάκια εκτεθειμένα σε σημαντικό κίνδυνο.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, o PRI, σε συνεργασία με τους συμβούλους Vivid Economics και Transition Energy έχουν αναπτύξει το έργο Inevitable Response Policy (IPR), το οποίο αναπτύσσει μεθοδολογία για τη μεταφορά των πολιτικών αποφάσεων επί του περιβάλλοντος στις επιχειρήσεις. O PRI (Principles of Responsible Investments) είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ (δείτε εδώ).

Σε πρόσφατη έκθεσή του, αναφέρεται ότι, οι κλιματικές πολιτικές που υιοθετούν οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να χάσουν έως και το 43% της αξίας τους μέχρι το 2025. Η έκθεση αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις του δείκτη MSCI ACWI - ο παγκόσμιος δείκτης της MSCI που περιλαμβάνει περισσότερες από 2.700 επιχειρήσεις σε 49 χώρες - θα επηρεαστούν από “μια απότομη και διαταραγμένη πολιτική απάντηση στην αλλαγή του κλίματος”.
Σύμφωνα με την έκθεση, μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει περί τα 2,3 τρισ. δολάρια την αξία των εταιρειών του δείκτη. Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη θα χάσουν το 43% της χρηματιστηριακής τους αξίας έως το 2025, ποσό που ισοδυναμεί με συνολική απώλεια 1,4 τρισ. δολαρίων, ενώ οι 100 εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις θα μπορούσαν να δουν αύξηση της αξίας τους κατά 33%, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε κέρδος 700 δισ. δολαρίων.
Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πληγούν περισσότερο, επισημαίνει η PRI, ενώ οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν ότι ο τομέας θα χάσει το ένα τρίτο της αξίας του. (Δείτε την πλήρη έκθεση εδώ)

Ο προβληματισμός: Βεβαίως, δεν είμαστε αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Όμως, δε θέλουμε να είμαστε αρνητές της λογικής και της λογικής διαδικασίας της απόδειξης. Η κλιματική αλλαγή, είναι ένα πολύ βολικό θέμα για πολιτικούς, αφού -όπως έχουμε διαπιστώσει- προσφέρει μία βολική δικαιολογία για πολλά γεγονότα και καλύπτει πολλές ευθύνες τους. Είναι επίσης μία βολική κατάσταση για πολλούς επιχειρηματίες, αρκεί να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της εξίσωσης.
Το κλίμα αλλάζει. Όμως, πάντα άλλαζε. Επί εκατομμύρια χρόνια, η θερμοκρασία του πλανήτη πραγματοποιεί μία ταλάντωση ανάμεσα σε υψηλές και σε χαμηλές τιμές. Εάν, σε διάφορα μέρη της γης, κάναμε μία διατομή βάθους μερικών εκατοντάδων μέτρων, θα βλέπαμε διαδοχικές ζώνες, χρώματος καφέ (χώμα ή άλλα πετρώματα) και λευκού (αλάτι), κάτι που υποδηλώνει τις αλλεπάλληλες περιόδους που προηγήθηκαν, κατά τις οποίες εκείνο το τμήμα της γης πλημμύριζε και γινόταν θάλασσα και το αντίστροφο, σε μια διαδικασία που επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Σε πολλά μέρη της γης, υπάρχουν τέτοιες φυσικές διατομές που αποδεικνύουν το παραπάνω. Και έχουν υπάρξει πολλές επιστημονικές εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό.
Το ερώτημα που γεννάται είναι, εάν μπορεί ο άνθρωπος να εμποδίσει ή να καθυστερήσει μία φυσική διαδικασία.
Σήμερα, η Ευρώπη διακατέχεται από ένα “σύνδρομο κλιματικής αλλαγής”. Ως αποτέλεσμα, οι Βρυξέλλες νομοθετούν, αλλάζουν τρόπους εργασίας, καταδικάζουν βιομηχανίες και επιβαρύνουν τις οικονομίες με δυσβάστακτα ποσά. Και ουδείς μπορεί να απαντήσει, τί ποσό θα χρειαστεί για να σταματήσει (ή να καθυστερήσει) η διαδικασία της κλιματικής αλλαγής, ή, τί αποτέλεσμα (σε χρόνια, ή σε βαθμούς κελσίου, ή σε οτιδήποτε τέλος πάντων) θα έχουν στον αγώνα κατά της κλιματικής  αλλαγής όλα αυτά.

Τα αποτελέσματα: Το ζήτημα της διασύνδεσης της κλιματικής αλλαγής, μέχρι και την περίοδο της κατάρρευσης της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ, δεν είχε απασχολήσει εκτεταμένα την ελληνική επενδυτική κοινότητα. Αρχίζει να την απασχολεί τώρα και ενδεχομένως αυτό ίσως έχει επιδράσει στην εξέλιξη της τιμής των μετοχών των πετρελαϊκών εταιριών, αλλά και των μετοχών άλλων εταιριών που η δραστηριότητά τους θεωρείται ότι επιβαρύνει τους παράγοντες που -θεωρείται ότι- ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή ή για τις οποίες υπάρχει ο φόβος ότι τα προϊόντα τους δε θα έχουν ζήτηση στο μέλλον. Και αν ακόμη δεν έχει υπάρξει επίδραση μέχρι τώρα, θα υπάρξει στο μέλλον, αφού όλο και περισσότερα διεθνή funds και οι διαχειριστές τους, αναλαμβάνουν δεσμεύσεις ώστε η επενδυτική πολιτική τους να συμβαδίζει με τις κοινωνικές τάσεις και τις πολιτικές που ασκούνται για την προστασία της γης από την κλιματική αλλαγή.

Λένε ότι, “when in Rome, do as the Romans do”.  Με βάση αυτή τη ρήση -που σε γενικές γραμμές είναι σωστή- ο επενδυτής, άσχετα του τί πιστεύει για την κλιματική αλλαγή, είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη του αυτές τις επιφυλάξεις που αναπτύσσονται όλο και ισχυρότερα, σε όλο και περισσότερους αναλυτές και επενδυτές.

Διαβάστε επίσης: α) Abrupt’ climate policies could see high-emitting firms lose 43% of their value, research claims (εδώ), β)  Oil Companies Ponder Climate Change, but Profits Still Rule (εδώ), γ) Climate Change Risks, Stock Returns,and the Oil Sector (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text