Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το 2020
Το 2021 η "επενδυτική βαθμίδα"
Στις 24 Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η πρώτη αξιολόγηση της χρονιάς, από τον επενδυτικό οίκο Fitch και θα είναι η πρώτη από τις 11 κύριες αξιολογήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά το 2020.
Η τελευταία φορά που ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ήταν στις 10 Αυγούστου του 2018. Μάλιστα, κατά το έτος 2018 είχε προχωρήσει σε δύο αναβαθμίσεις, ενώ είναι συνήθως σπάνιο για μία χώρα να αναβαθμίζεται δύο φορές από έναν οίκο. Είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει αναβάθμιση κατά την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου. Από την Fitch η Ελλάδα αξιολογείται με BB- και απέχει δύο βαθμίδες από την “επενδυτική βαθμίδα” του συγκεκριμένου οίκου.
Στις 24 Απριλίου, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από τον οίκο S&P. Ο συγκεκριμένος οίκος, τελευταία φορά είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 26 Οκτωβρίου. Αναμένεται ότι ο S&P θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της χώρας κατά το 2020, όμως δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα το κάνει στην αξιολόγηση της άνοιξης. Η τρέχουσα αξιολόγηση του S&P για την Ελλάδα είναι ΒΒ-.
Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αξιολογήσεις από τους 5 βασικούς επενδυτικούς οίκους (σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει μόνο τους οίκους Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s και DBRs) είναι οι παρακάτω:
24 Φεβρουαρίου: Fitch
6 Μαρτίου: Scope
24 Απριλίου: S&P
24 Απριλίου: DBRS
8 Μαΐου: Moody's
17 Ιουνίου: Scope
24 Ιουλίου: Fitch
23 Οκτωβρίου: S&P
23 Οκτωβρίου: DBRS
6 Νοεμβρίου: Moody's
4 Δεκεμβρίου: Scope
Οι ημερομηνίες αυτές είναι κομβικές για την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, αφού τα συμπεράσματα των αξιολογήσεων αποτελούν έναν ισχυρό και αξιόπιστο “επενδυτικό οδηγό” τόσο για τους ξένους, όσο και για τους έλληνες επενδυτές. Για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές μάλιστα, η αξιολόγηση μίας χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, συνιστά έναν απαραίτητο -και συχνά καταστατικό- όρο για την επένδυση στη χρηματιστηριακή της αγορά.
Η χώρα μας έχει ένα κακό επενδυτικό παρελθόν και μάλιστα πρόσφατο. Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπ' όψη μας ότι, όπως έχει αναφερθεί σε μελέτες σχετικά με τη η χρεοκοπία μίας χώρας και τις συνέπειές της (δείτε εδώ), “οι οίκοι αξιολόγησης συνήθως βαθμολογούν τη χώρα που έχει χρεοκοπήσει με μία έως δύο βαθμίδες χαμηλότερα απ' ότι θα τη βαθμολογούσαν υπό κανονικές συνθήκες. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο για πόσο διάστημα διατηρείται αυτή η συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης. Όμως, σύμφωνα με μελέτες διαφόρων ερευνητών, η συμπεριφορά αυτή είναι αρκετά βραχυπρόθεσμη (αποδεικνύοντας ότι οι αγορές έχουν "βραχυχρόνια μνήμη") και μπορεί να κρατήσει από 1 έως 3 χρόνια μετά την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές”. Αυτό ακριβώς βίωνουμε σήμερα. Τις συνέπειες από τη χρεοκοπία της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας.
Βεβαίως, η εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων έχει προκαλέσει μία “ανακολουθία” σε σχέση με την αξιολόγηση της χώρας (η οποία υπολείπεται δύο τουλάχιστον βαθμίδες από την “επενδυτική”) και της “αξιολόγησής” της από την ίδια την αγορά. Όμως, οι οίκοι, που με την περίπτωση της Ελλάδας (αλλά και άλλων περιπτώσεων κατά τα προηγούμενα χρόνια) κατηγορήθηκαν για σοβαρά λάθη και λοιδορήθηκαν, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν αυστηρά τους κανόνες και τις πρακτικές τους.
Κατά το 2020 αναμένουμε ότι θα υπάρξουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, όμως εκτιμούμε ότι δε θα φθάσουν ως το επίπεδο της “επενδυτικής βαθμίδας”. Αυτό αναμένουμε να συμβεί -εκτός απροόπτου- περί τα μέσα ή τα τέλη του 2021.
Δείτε τις ακολουθούμενες βαθμίδες από τους επενδυτικούς οίκους και τη σημερινή θέση της Ελλάδας (εδώ).
Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

- ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ - Τεύχος 212 - Περιεχόμενα
- Να το εξετάσουμε αντίστροφα: Για ποιούς λόγους θα μπορούσε, σήμερα, να υποχωρήσει η αγορά;
- Επισημάνσεις
- Χρηματιστήριο Αθήνας - Πότε θα έρθουν οι επενδυτές;
- Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το 2020
- Ελληνική Οικονομία
- Πώς επέδρασαν οι προηγούμενες ελληνο-τουρκικές κρίσεις στο Χρηματιστήριο;
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο