Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επίθεση των ΗΠΑ κατά ιρανών αξιωματούχων που, μεταξύ των άλλων, είχαν ως αποτέλεσμα το φόνο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί επιδείνωσε δραματικά τις -ήδη διαταραγμένες- σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και αύξησε την ένταση στην περιοχή. Ήδη, από την πρώτη μέρα του περιστατικού (Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020), η κατάσταση που δημιουργήθηκε επέδρασε σημαντικά στους χρηματιστηριακούς δείκτες και στις τιμές των εμπορευμάτων. Από τις αντεγκλήσεις που ακολούθησαν, προκύπτει ότι, προστίθεται ακόμη ένας παράγοντας επενδυτικής αβεβαιότητας, ο οποίος -κατά τα φαινόμενα- θα διαρκέσει για αρκετά μεγάλο διάστημα, ενώ είναι άγνωστες ακόμη οι πιθανές προεκτάσεις του.

***

22 φορές πέτυχε ανώτερη ιστορική τιμή ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones, εντός του 2019. Οι 11 περιπτώσεις σημειώθηκαν κατά το μήνα Νοέμβριο και οι 7 κατά το μήνα Δεκέμβριο. Ο Dow Jones, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ξεπέρασε τις 27.000 μονάδες στις 10 Ιουλίου και τις 28.000 μονάδες στις 15 Νοεμβρίου. Το 2019 υπήρξε ένα εκπληκτικό έτος για τους αμερικανικούς δείκτες. Πέτυχαν τις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις τους από το 1997.

***

Ήταν η φορολογική πολιτική του Προέδρου Τραμπ ή οι αποφάσεις των προέδρων της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας που συνέβαλαν περισσότερο στην εκπληκτική πορεία των μετοχών κατά την τελευταία τριετία; Η φορολογική πολιτική του Προέδρου Τραμπ συνέβαλε ουσιαστικά. Όμως, ήταν οι αποφάσεις των τριών προέδρων της Fed για την άσκηση μίας επιθετικής επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, κατά την τελευταία δεκαετία που δημιούργησαν ένα μοναδικό περιβάλλον για τις μετοχές, το οποίο έφερε τους αμερικανικούς δείκτες στα απρόσμενα σημερινά επίπεδα.

***

Στις διεθνείς σχέσεις, δεν έχει υπάρξει ακόμη περίπτωση κράτους που υποστήριξε τις θέσεις ενός άλλου κράτους απλά και μόνον επειδή ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, εάν αυτές δεν εξυπηρετούσαν και τα δικά του συμφέροντα. Άλλωστε, το διεθνές δίκαιο είναι πάντα κάτι θεωρητικό, σχετικό και εφήμερο. Κανείς δε θα υποστηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας επειδή απλά και μόνον οι θέσεις της Τουρκίας αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει να εξυπηρετούν και τα δικά του συμφέροντα.

***

Δε γνωρίζουμε τί συζητήθηκε στη συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Τραμπ και Μητσοτάκη. Και το ότι δεν υπήρξε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, συσκοτίζει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Η γενικότερη εκτίμηση πάντως είναι ότι, άσχετα των σχέσεών μας με την Τουρκία, κατά το 2020 θα υπάρξουν γενικότερες εξελίξεις που θα έχουν να κάνουν με τα αποθέματα ενέγειας στο χώρο της Αν. Μεσογείου, τον αγωγό East Med και -κυρίως- το Κυπριακό. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος της μη ύπαρξης συνέντευξης Τύπου, πέραν των ιδιορρυθμιών του κ. Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική Κυβέρνηση θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος, το οποίο θα δώσει ευκαιρίες για καταστάσεις “πολιτικής αναστάτωσης”.

***

Πώς θα είναι η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα; Οι προσδοκίες για το χρόνο που μόλις ξεκίνησε είναι πολλές και σε πολλά μέτωπα: οικονομικές μεταρρυθμίσεις, έναρξη μεγάλων και εμβληματικών έργων, επεξεργασία και προσδιορισμός του νέου τοπίου στην ενέργεια και λήψη οριστικών αποφάσεων για την εξέλιξη της ΔΕΗ, είναι μερικά απ’ όσα περιμένει να “δει” το Χρηματιστήριο. Το κυριότερο όμως έργο, είναι η λειτουργία  του σχεδίου “Ηρακλής” για τις τράπεζες και η περαιτέρω απομείωση των ανενεργών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών, το οποίο δεν είναι κορυφαίο μόνον για το χρηματιστηριακό χώρο, αλλά για ολόκληρη την οικονομία. Από την επιτυχία ή όχι αυτού του έργου θα κριθεί η ουσία της χρονιάς.

***

Η εξέλιξη των επιχειρηματικών κερδών στις ΗΠΑ κατά το 2019 (τα κέρδη του δ’ τριμήνου θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από την ερχόμενη εβδομάδα) εμφανίζεται αναιμική, αφού -σε 12μηνη βάση- αναμένεται αύξηση μόλις 1,1%. Όμως, αυτή η εικόνα είναι “τεχνητή”, αφού συγκρίνονται με την -απόλυτα αφύσικη- αύξηση που εμφάνισαν κατά το 2018, η οποία έφτασε στο 24,2%. Η αύξηση του έτους 2018 οφείλεται στις φοροελαφρύνσεις του Προέδρου Τραμπ, οι οποίες ίσχυσαν από πέρυσι. Οι προβλέψεις για την κερδοφορία του 2020 όμως, εξακολουθούν να δείχνουν μία πολύ κατάσταση, αφού η μεταβολή τους σε σχέση με το 2019 θα κυμανθεί κοντά στο 9,4%. Η πρόβλεψη αυτή μπορεί να θέσει ένα “δίχτυ ασφαλείας” στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.

***

Ικανοποιητικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της κερδοφορίας και σε άλλες περιοχές της γης και ιδίως στην Ευρωζώνη. Μετά από ένα “προβληματικό” 2019, κατά το οποίο πολλοί μίλησαν ακόμη και για κατάρρευση, διαπιστώνουμε ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται σε όλα τα κράτη -ιδίως στη Γερμανία- και καταγράφεται μία σημαντική αυξητική τάση στις προβλέψεις. Για τις εισηγμένες επιχειρήσεις της Γερμανίας εκτιμάται ότι, κατά το 2020, τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 12,0% (έναντι μείωσης κατά 4,7% στο 2019), της Γαλλίας κατά 11,9% (έναντι μείωσης κατά 1,4% στο 2019) και για το σύνολο της Ευρωζώνης κατά 10,4% (έναντι μείωσης κατά 1,3% στο 2019). Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και επίσης θα βοηθήσει σε μία καλή πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.

***

Για την Κίνα, προβλέπεται αύξηση των επιχειρηματικών κερδών κατά 12,2%, ποσοστό σοβαρά μειωμένο σε σχέση με το 2019, για το οποίο οι τρέχουσες εκτιμήσεις βλέπουν αύξηση κατά 23,4%. Η εξέλιξη αυτή δε θα πρέπει να μας φοβίζει αφού, τουλάχιστον ακόμη, οι χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας δεν επιδρούν σημαντικά στις εξελίξεις στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα. Βεβαίως, στη διεθνή οικονομία επιδρά σημαντικά η εξέλιξη του ΑΕΠ της Κίνας, το οποίο κατά το 2020 “τρέχει” με ρυθμό αύξησης κατά 6,0%, έως 6,2%. Και αν μερικοί πιστεύουν ότι ένα ποσοστό αύξησης του μεγέθους της οικονομίας της Κίνας κατά 6,2% (το πραγματικό ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο αφού η παραοικονομία στην Κίνα είναι σημαντικά μεγαλύτερη απ’ ότι στα αναπτυγμένα κράτη), θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό είναι διπλάσιο από το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, τριπλάσιο από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ και 5πλάσιο από το  ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, το 6,2% του 2020, σε αριθμητικά μεγέθη, αντιστοιχεί σε περίπου 16% επί της οικονομίας του 2010.

***

Αυξημένες κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στο τέλος Νοεμβρίου οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν σε 139,57 δισ. ευρώ και αυξάνονται σχεδόν σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια. Η επιστροφή των καταθέσεων που έχουν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό –υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ– είναι από τους βασικούς στόχους των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία διατηρούν σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού κλάδου, οι οποίες μετά την επιβολή των capital controls πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω λογαριασμών που διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού.

***

Για την Ελλάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών των εισηγμένων εταιριών, αναμένεται να είναι ελαφρά καλύτερος σε σχέση με το ρυθμό του 2019, ο οποίος θα μπορούσε να “κλείσει” μεταξύ του 14% και του 15%. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν αύξηση των κερδών των εταιριών που συμμετέχουν στους δείκτες της MSCI, κατά 16,7%. Βεβαίως, λόγω του μεγέθους  της, τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς επηρεάζονται σημαντικά από τα μεγέθη που δημοσιεύουν μερικές μεγάλες εταιρίες (πετρελαιοειδών, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΤΕ κλπ). Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις αυτές είναι δυναμικές αναθεωρούνται και αναπροσαρμόζονται σε τακτικά διαστήματα.

***

240 θα είναι οι συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά το 2020 (δείτε εδώ). Πέραν των αργιών που προβλέπονται για τη Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα των Καθολικών, προβλέπεται και για το 2020 αργία κατά την παραμονή των Χριστουγέννων. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη των αργιών για το Καθολικό Πάσχα, καθ’ όσον το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται από ξένους επενδυτές. Όμως, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αργία της παραμονής των Χριστουγέννων, δηλαδή σε μία εργάσιμη μέρα για το ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες, αλλά και για για τις χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα έπρεπε να προάγει το μέγιστο δυνατόν της ελευθερίας των συναλλαγών, αφού μόνον τότε οι σχηματιζόμενες τιμές αποκτούν ουσιαστική διάσταση και είναι αντιπροσωπευτικές της αξίας των μετοχών. Ο περιορισμός -ο κάθε είδους περιορισμός- είναι αντίθετος με το πνεύμα της ελεύθερης αγοράς.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text