Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Turkstream: Ο Ερντογάν έδωσε στον Πούτιν βιβλίο-ανάλυση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Turkstream: Ο Ερντογάν έδωσε στον Πούτιν βιβλίο-ανάλυση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Turkstream: Ο Ερντογάν έδωσε στον Πούτιν βιβλίο-ανάλυση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Κανένα project που αποκλείει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει πιθανότητες να εφαρμοστεί, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια δηλώσεων του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Τουρκία δεν επεδίωξε ποτέ περιφερειακή ένταση, υποστήριξε ο Ερντογάν και έκανε έκκληση "να μετατρέψουμε την Μεσόγειο σε πεδίο συνεργασίας όχι σύγκρουσης". Αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream έκανε λόγο για ιστορικό αγωγό για τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στην ενέργεια.

"O στόχος των ερευνών μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ σημείωσε και πρόσθεσε:  "Στην ανατολική Μεσόγειο από διπλωματική, νομική και οικονομική άποψη, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης σχεδίου αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Φυσικά η Τουρκία θα έχει δικαίωμα λόγου για κάθε σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο αφού έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή".

Είχε προηγηθεί η συνάντησή του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες. Στη συνάντηση, ο Ερντογάν παρουσίασε ένα βιβλίο στον Πούτιν που ονομάζεται "Στρατηγικό βήμα στην Ανατολική Μεσογειακή Εξίσωση: Η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης". Το βιβλίο, το οποίο εκπόνησε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας, τόσο στην τουρκική όσο και στην αγγλική γλώσσα, αναφέρει τη στάση της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Τα εγκαίνια έγιναν στο συνεδριακό κέντρο "Χάλιτς" και στην τελετή, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Πούιτν: Παράδειγμα συνεργασίας ο Turkstream

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων δήλωσε ότι "η κατασκευή του αγωγού είναι παράδειγμα συνεργασίας προς όφελος των λαών μας και των λαών όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου". Αναφερόμενος στην συνεργασία αυτή ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η "επιτυχής υλοποίηση του μεγάλης κλίμακας κοινού αυτού έργου που αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επιβεβαιώνει εμφανώς το ότι η ρωσο-τουρκική στρατηγική συνεργασία αποδίδει σημαντικά, αισθητά αποτελέσματα".

Παράλληλα επισήμανε ότι "η συνεργασία Ρωσίας- Τουρκίας αναπτύσσεται ανοδικά σε όλους τους τομείς, όπως και ότι "παρά την περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και τις απόπειρες σειράς διεθνών παραγόντων να εμποδίσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, η συνεργασία αυτή έχει πάρει τον δρόμο της".

Η Ρωσία το 2019 προμήθευσε την Τουρκία με περίπου 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι, με φόντο την όξυνση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, η Ρωσία και η Τουρκία δίνουν το παράδειγμα της συνεργασίας.

Ερντογάν: Δεν αφήσαμε τις διαφορές απόψεων να βλάψουν τα κοινά συμφέροντα

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έδειξαν ένα υπόδειγμα συνεργασίας με την κατασκευή του αγωγού Turkstream

"Η Ρωσία είναι ο ηγέτης μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν την Τουρκία με φυσικό αέριο. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι αναπτύσσουμε την αμοιβαία συνεργασία μας. Η Ρωσία και η Τουρκία έδειξαν μια υποδειγματική συνεργασία με το έργο αυτό", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε μάλιστα και μια παροιμία, η οποία κατά την άποψη του χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας και λέει: "Καλός συνταξιδιώτης σημαίνει ότι έχεις κάνει τον μισό δρόμο".

"Με τη Ρωσία δεν επιτρέψαμε στις πρόσφατες διαφορές απόψεών μας να επικρατήσουν επί των κοινών συμφερόντων μας", υπογράμμισε ακόμη ο Ερντογάν.

Μετά τις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες άνοιξαν συμβολικά τη βάνα του αγωγού φυσικού αερίου καλώντας τον πρόεδρο της Σερβίας και της Βουλγαρίας να πιάσουν και αυτοί την βάνα του αγωγού, καθώς η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream προβλέπεται ότι θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην νοτιοανατολική Ευρώπη

Τουρκο-ρωσική ενεργειακή συνεργασία

Τα μέτρα ασφαλείας είναι υψηλά στην πόλη, καθώς συνολικά 7.200 αστυνομικοί είναι υπάλληλοι για την τελετή εγκαινίων.

Μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας υπάρχουν 300 ομάδες ειδικών δυνάμεων και 30 ειδικοί βομβιστικών ομάδων που προσέχουν ξενοδοχεία όπου διαμένουν ξένοι ηγέτες ή κατά μήκος των διαδρομών που θα ταξιδέψουν, πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επίσης, τρία αστυνομικά ελικόπτερα, τέσσερα θαλάσσια σκάφη, τέσσερα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και 30 τεθωρακισμένα οχήματα υποστηρίζουν τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά την τελετή, ο Ερντογάν θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Ρωσίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας σε δείπνο.

Το έργο αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, το οποίο θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, θεωρείται ένα περαιτέρω βήμα στην τουρκορωσική ενεργειακή συνεργασία. Ο αγωγός έχει συνολική χωρητικότητα 31,5 δισ. κυβικών μέτρων, εκ των οποίων η πρώτη γραμμή θα μεταφέρει 15,75 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στους Τούρκους καταναλωτές. Η δεύτερη γραμμή θα μεταφέρει άλλα 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Η BOTAS δημιούργησε την πρώτη γραμμή που θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη, που θα λειτουργήσει από κοινή επιχείρηση της Gazprom-BOTAS, θα επεκταθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ευρώπης στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text