Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας είναι εύθραυστη

Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας είναι εύθραυστη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας είναι εύθραυστη

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Τουρκία παρέμεινε εύθραυστη λόγω της επέκτασης χρέους και της πιθανότητας επιδείνωσης των εξωτερικών ανισορροπιών της χώρας.

Στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής και κατασκευών υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Τουρκίας άρχισε να σταθεροποιείται στα τέλη του 2019, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, στην έκθεση Global Economic Prospects.

Η Τουρκία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3% το επόμενο έτος, μετά τη μηδενική ανάπτυξη το 2019, καθώς οι επενδύσεις και οι εισαγωγές ανακάμπτουν από βαθιά συρρίκνωση, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτές οι προβλέψεις υπολοίπονταν των κυβερνητικών εκτιμήσεων κατά 5% και 0,5% αντίστοιχα.

Η τουρκική οικονομία ανακάμπτει από μια νομισματική κρίση, το καλοκαίρι του 2018, που κατέστρεψε την οικονομική δραστηριότητα και οδήγησε σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πτωχεύσεων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να επιστρέψει τη χώρα στην ανάπτυξη με φορολογικές περικοπές και φθηνό δανεισμό από κρατικές τράπεζες.

Η σταδιακή βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, αναμένεται να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά ανέφερε ότι οι προοπτικές της εξαρτήθηκαν από σταθερή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, σταθερό νόμισμα και ομαλή υλοποίηση της αναδιάρθρωσης του εταιρικού χρέους.

Η τουρκική λίρα έχασε 11% έναντι του δολαρίου πέρυσι, επιβαρύνοντας τις απώλειες 28% του 2018. Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο μισό, στο 12%, από τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, σύντομα σε μονοψήφια στοιχεία. Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 11,8% τον Δεκέμβριο.

Η τράπεζα επεσήμανε επίσης τα προβλήματα της Τουρκίας στην επίλυση των αφερεγγυοτήτων των εταιρειών, λέγοντας ότι τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να περιορίσουν τη συνολική παραγωγικότητα, επειδή οι λιγότερο παραγωγικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text