Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μαζική υποχώρηση των shorts από τις ελληνικές τράπεζες

Μαζική υποχώρηση των shorts από τις ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Χαρακτηριστική ήταν η αδράνεια των shorts στο Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως ήταν προφανές το ράλι της ελληνικής αγοράς το προηγούμενο έτος και η υπεραπόδοσή της που την έφερε στην πρώτη θέση διεθνώς με… μοχλό τα κέρδη άνω του 100% για τον τραπεζικό κλάδο, δημιούργησε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στη στρατηγική τους. Η τελευταία φορά που είχαν προχωρήσει σε κάποια κίνηση ήταν στις 20 Δεκεμβρίου και αυτή ήταν στην κατεύθυνσή της μείωσης των αρνητικών τους θέσεων, ενώ ανάλογες ήταν σχεδόν όλες οι κινήσεις τους τους τελευταίους μήνες.

Έτσι, ξεκινώντας το νέο έτος τα short funds φαίνεται πως αποφάσισαν να μειώσουν ή και να μηδενίσουν τα στοιχήματά τους κατά των ελληνικών τραπεζών, τα οποία και αποδείχθηκαν ζημιογόνα το 2019.

Στις 7 Ιανουαρίου, τα funds προχώρησαν σε μία συντονισμένη οπισθοχώρηση στις μετοχές των Eurobank και Εθνικής. Αυτό είναι το δεύτερο "καλό" νέο της εβδομάδας που δείχνει ότι οι προοπτικές του Χ.Α και φέτος παραμένουν θετικές με τους επενδυτές να βλέπουν περαιτέρω καλές αποδόσεις από τις τοποθετήσεις τους στους ελληνικούς τίτλους.

Το πρώτο καλό νέο ήρθε την Τέταρτη με το placement-μαμούθ το οποίο και διοργάνωσε η JP Morgan. Τα εννέα πακέτα ύψους 138,8 εκατ. μετοχών και συνολικής αξίας 180,3 εκατ. ευρώ σε Eurobank και Εθνική, καθώς και δύο μικρότερα στην τράπεζα Πειραιώς (1,2 δισ. ευρώ) τα οποία διακινήθηκαν στο άνοιγμα και στο κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α και μάλιστα με σημαντικό discount έναντι της τιμής των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό, προκάλεσαν ανησυχία στην αγορά, και άσκησαν πιέσεις τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στον Γενικό Δείκτη, εκτοξεύοντας τον τζίρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες οι κινήσεις αυτές δεν αφορούσαν κάποια ανοιχτή πώληση ή "ξεφόρτωμα", αλλά αναδιάρθρωση στρατηγικής ξένων χαρτοφυλακίων και αλλαγής θεματοφύλακα. Το καλό λοιπόν νέο σε αυτό είναι πως ενώ κάποιοι επενδυτές λόγω αυτής τη στρατηγικής αποχώρησαν, ωστόσο κάποιοι νέοι εισήλθαν στην αγορά και μάλιστα με μεγάλες θέσεις, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία των τραπεζών αλλά και του Χ.Α.

Τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φέρνουν το δεύτερο καλό νέο για την αγορά.

Τα funds Marshall, Oceanwood Capital Management και Lansdowne Partners προχώρησαν την Τρίτη συντονισμένα, σε υποχώρηση από τις short θέσεις τους στις συστημικές τράπεζες Eurobank και Εθνική.

Το Marshall δεν εμφανίζεται πλέον στη λίστα με τις σημαντικές short θέσεις που δημοσιεύει η Ε.Κ κάτι που σημαίνει ότι είτε αποχώρησε από τις θέσεις που κατείχε στην Εθνική είτε τις μείωσε κάτω από το όριο της υποχρέωσης δημοσιοποίησης του 0,50%, από 0,56%, που ήταν στις 20 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, και το Oceanwood αποφάσισε να αλλάξει τη στρατηγική του και μείωσε τη short θέση του στην ΕΤΕ  στο 1,44%, από 1,61% στις 5 Νοεμβρίου.

Και το Lansdowne, το οποίο από τις 30 Ιουλίου δεν είχε μετακινηθεί από το 1,02% του short του στην Eurobank, μείωσε το στοίχημά του στο 0,98%.

Οι αναλυτές έχουν ήδη εμφανιστεί θετικοί για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2020 παρά το ισχυρό re-rating του 2019, λόγω και της αναμενόμενης περαιτέρω προόδου στα θεμελιώδη μεγέθη τους και εν μέσω ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Αυτό βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στις διαθέσεις των shorts.

Το 2020, όπως τονίζουν οι αναλυτές, αναμένεται να είναι χρονιά-ορόσημο για τα NPEs, ενώ δεν ανησυχούν για τα stress tests του 2020, καθώς το σημείο εκκίνησης είναι παρόμοιο, αν όχι καλύτερο, με το προηγούμενο, ενώ οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία και την αγορά ακινήτων είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση.

Παράλληλα οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους, θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση και των συστημικών τραπεζών, βάζοντας ακόμα πιο έντονα στο ραντάρ των μεγάλων χαρτοφυλακίων τον κλάδο.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text