Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Αγορές: Πώς επηρεάζουν οι γεωπολιτικές κρίσεις τα διεθνή χρηματιστήρια

Αγορές: Πώς επηρεάζουν οι γεωπολιτικές κρίσεις τα διεθνή χρηματιστήρια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είχαν μικρό και βραχύβιο αντίκτυπο στις αγορές διεθνώς, ακόμα και πριν χαμηλώσει τους τόνους ο Ντόναλντ Τραμπ. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ έστειλε τον χρυσό σε ένα εντυπωσιακό ράλι πάνω από τα 1.600 δολ. την ουγκιά, οδήγησε το γεν Ιαπωνίας σχεδόν κατά 1% υψηλότερα και πρόσθεσε στην τιμή του πετρελαίου 3 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να εξασθενίσει η στροφή των επενδυτών στα παραδοσιακά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και να επιστρέψουν οι διεθνείς μετοχές στην ανοδική τους πορεία. Η πρόσκαιρη αυτή καταιγίδα ώθησε τους αναλυτές να επισημάνουν μέσα από μπαράζ εκθέσεών τους την περασμένη εβδομάδα ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική τους και να παραμένουν θετικοί για τις αγορές το 2020.

Ανθεκτικές οι αγορές

Οι επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήρθαν μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, δύο γεγονότα που θα έπρεπε να προκαλέσουν έντονο sell-off στα risk assets, μετά και τα εντυπωσιακά κέρδη που σημειώθηκαν το 2019 στις αγορές, με τις παγκόσμιες μετοχές να βλέπουν εκτόξευση της αξίας τους κατά περισσότερο από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ανάλογη και... βαριά θα "έπρεπε" να ήταν και η αντίδραση των αγορών τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τα χρόνια της κρίσης έχουν κάνει τις αγορές πολύ πιο ανθεκτικές και "σκληρές" στις όποιες αναταράξεις και τις αρνητικές εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι αγορές εμφανίστηκαν ψύχραιμες αποτιμώντας ότι η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον θα αποτρέψουν μια ευρύτερη "πυρκαγιά" και ότι παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις μπορεί να συνεχιστούν, δεν θα υπάρξει κάποια καταστροφική κορύφωση. Άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι περιφερειακές στρατιωτικές εντάσεις έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι δεν έχουν διαρκή αντίκτυπο είτε στην προσφορά πετρελαίου και στις τιμές, ούτε στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Καθησυχάζουν

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τα τελευταία γεγονότα και δεν αλλάζουν τη στρατηγική τους, εκτιμώντας πως η ανοδική πορεία των διεθνών αγορών θα συνεχιστεί. Οι traders και οι επενδυτές, επισημαίνουν, ποντάρουν ήδη ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ένας παροδικός "θόρυβος" για τις μετοχές.

"Η αγορά έχει πλέον υιοθετήσει μία άποψη που βασίζεται στην εμπειρία μιας δεκαετίας, ότι οι τρέχουσες εντάσεις δεν πρόκειται να κλιμακωθούν και να βρεθούν εκτός ελέγχου", σημειώνει στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes. "To ίδιο ισχύει και με την οικονομία. Έχουμε έναν οικονομικό κύκλο με μίνι κύκλους από το 2008 αλλά δεν υπάρχει ύφεση, είχαμε εμπορικούς πολέμους που δεν έχουν μετατραπεί σε πραγματικούς εμπορικούς πολέμους αλλά συνεχίζουν να αναβάλλονται". Και οι επενδυτές παρέμειναν στις τοποθετήσεις τους στις μετοχές.

Οι δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, οι εξεγέρσεις της "Αραβικής Άνοιξης", οι εμπορικοί πόλεμοι, οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και οι ασυνήθιστες οικονομικές πολιτικές, έχουν –αντίθετα– προσφέρει πλούσιες αποδόσεις στους επενδυτές. Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν προσθέσει πάνω από 25 τρισ. δολάρια στην αξία τους από το 2010.

Bullish για τις μετοχές η UBS

Ενώ οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι πιθανό να συνεχιστούν, η UBS δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση, καθώς και οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφέρον να ακολουθήσουν μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Η πρόσφατη επίθεση του Ιράν στη βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ θα έχει περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις διεθνείς αγορές, όπως εκτιμά, και έτσι διατηρεί την overweight στάση της για τις διεθνείς και τις αμερικανικές μετοχές, ενώ συνεχίζει να αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν χαμηλότερα το επόμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνει, η πρόσφατη άνοδος των γεωπολιτικών εντάσεων υπογραμμίζει τη σημασία της διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων των επενδυτών και ενισχύει την άποψή της ότι τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός και το γεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της μεταβλητότητας στα χαρτοφυλάκια. Εάν δεν υπάρξει μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση, οι επιπτώσεις στις οικονομίες και την κερδοφορία των εταιρειών σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι μικρές. Έτσι, η UBS διατηρεί την bullish στάση της για τις διεθνείς μετοχές.

H καλύτερη στρατηγική

Οι πόλεμοι και οι εισβολές και επιθέσεις οδήγησαν σε μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές στο παρελθόν, προκαλώντας μίνι-πανικό και φυγή προς τα ασφαλή assets λόγω των φόβων για τις επιπτώσεις στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, το εμπόριο και τιμές ενέργειας. Όμως, η εμπειρία κατά τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ότι οι αγορές τείνουν να ανακάμπτουν γρήγορα και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που διαθέτουν... γερό στομάχι, σημειώνουν πολύ καλές αποδόσεις.

Σε έκθεσή της η Schroders τοποθετεί τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου του 1990, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την εισβολή στο Ιράκ το 2003 ως τα πιο μνημειώδη γεωπολιτικά επεισόδια κινδύνου των τελευταίων 30 ετών. Το 2003, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, μεταξύ των πιο ασφαλών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, υποχώρησαν σχεδόν 70 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Ενώ ανάλογη ήταν η πτώση τους το 1990.

Όπως σημειώνει η Schroders, κατά τη διάρκεια περιόδων ακραίου κινδύνου, ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλών περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνουν ομόλογα και χρυσό συνήθως υπεραποδίδει των "πιο υψηλού ρίσκου" μετοχών. Ωστόσο, διαπιστώνει επίσης ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι μετοχές ανακάμπτουν μέσα σε μερικούς μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι εάν οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγνοήσουν τη μεταβλητότητα, τότε η επένδυση σε risk assets αποτελεί καλύτερη στρατηγική από ένα ασφαλές χαρτοφυλάκιο.

Ανάλογες είναι οι απόψεις της Jefferies. Όπως επισημαίνει, παρά τα γεωπολιτικά γεγονότα σε Ιράκ / Ιράν, η απόδοση των μετοχών και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων παρέχει μια εξαιρετική ένδειξη ως προς τον τρόπο με τον οποίο η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο έχει αντιστραφεί από το 2019. Το γεν, που συνήθως αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, αυξήθηκε οριακά, ενώ τα περισσότερα χρηματιστήρια παγκοσμίως δεν σημείωσαν sell-off κατά το δραματικό τρόπο που επικρατούσε το 2018 όταν τα "άσχημα νέα" προκάλεσαν κύματα ρευστοποιήσεων

Σύμφωνα με την Jefferies, δύο είναι οι λόγοι που οι διεθνείς αγορές δεν αντιμετώπισαν τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ως "αρνητικά νέα".

- Πρώτον, το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται σε πορεία αποδυνάμωσης έναντι των βασικών νομισμάτων, μια αναπόφευκτη αντίδραση στην επέκταση του ισολογισμού της Fed. Τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ είναι αρνητικά.

- Δεύτερον, οι τοποθετήσεις των επενδυτών δεν έχουν το στοιχείο του ρίσκου, αντίθετα είναι έντονα πολτοποιημένοι σε assets χαμηλού ρίσκου και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρούν τις θέσεις τους στις μετοχές, που θεωρούνται υψηλού ρίσκου assets. Τόσο οι αγορές χρήματος (+543 δισ. δολ.) όσο και οι αγορές ομολόγων (+492 δισ. δολάρια) είδαν εισροές-ρεκόρ το 2019. Τα ομόλογα είδαν εισροές κάθε εβδομάδα του περασμένου έτους. Εν τω μεταξύ, οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές ήταν οι χαμηλότερες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε μια τεράστια αλλαγή στη δραστηριότητα των επενδυτών καθώς η στρατηγική του "buy the dip" (αγοράζω στις βουτιές της αγοράς) έχει γίνει πολύ διαδεδομένη. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Jefferies συνεχίζει να δηλώνει bullish για την ελληνική αγορά το 2020.

Τι εκτιμούν η Citi και η Capital Economics

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi σημειώνουν πως παραμένουν bullish στις μετοχές και αναμένουν αύξηση κατά 5% του δείκτη MSCI AC World μέχρι το τέλος του 2020. Αν και οι αποδόσεις αυτήν τη χρονιά θα είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το +24% του 2019, ωστόσο το σημαντικό είναι πως αυτό σημαίνει ότι η bull market σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, ενώ, κατά τη Citi, οι αμερικανικές μετοχές θα υπεραποδώσουν. Οι οικονομολόγοι της Citi προβλέπουν αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,7% το 2020, όπως και το 2019 και μιλούν για ένα story σταθεροποίησης και όχι επιτάχυνσης. Όπως επισημαίνουν, οι εμπορικοί πόλεμοι παραμένουν εστία ανησυχίας, μαζί με τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα και την εξασθένηση της οικονομικής υπεραπόδοσης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι αγορές σύντομα θα αρχίσουν να επικεντρώνονται στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η πορεία της ανάπτυξης και ο χαμηλός πληθωρισμός σημαίνουν ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική για τις μετοχές και ειδικά τις τραπεζικές. Όπως μάλιστα τονίζει, οι μετοχές φαίνονται πολύ φτηνές έναντι των ομολόγων, γεγονός που θα πρέπει να ενθαρρύνει τις τοποθετήσεις.

Καμία ανησυχία

Παρά τη (μικρή) επιρροή που είχαν, η Capital Economics δεν θεωρεί ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα διαδραματίσουν περισσότερο από έναν δευτερεύοντα ρόλο στην πορεία των αγορών το 2020 συνολικά, τουλάχιστον εκτός της Μέσης Ανατολής. Η αρχική αντίδραση της αγοράς στη δολοφονία του Σολεϊμανί ήταν, όπως επισημαίνει, αναμενόμενη με τον κλάδο της ενέργειας, το χρυσό και τα κρατικά ομόλογα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό, να σημειώνουν καλές αποδόσεις. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές γρήγορα περιορίστηκαν και ήδη φαίνεται να έχουν αντιστραφεί, παρόλο που η μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα είναι πιθανή.

Μια τέτοια μικρή και βραχύβια αντίδραση είναι ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε ύστερα από άλλα γεγονότα που ενέτειναν τον κίνδυνο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ, όπως οι δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας και οι απειλές των ΗΠΑ για "φωτιά και μανία" το 2017 ή την πυραυλική κρίση της Κούβας τη δεκαετία του 1960. Η ιστορία δείχνει πως η αντίδραση των αγορών στις μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή είναι δύσκολο να προβλεφθεί και συχνά γρήγορα κατακλύζεται από άλλα πράγματα. Τον μήνα μετά την έναρξη του Πολέμου του Κόλπου το 1990, οι αποδόσεις του κλάδου της ενέργειας ήταν εξαιρετικά ισχυρές, τα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν σημαντικά κέρδη, ενώ οι μετοχές "χτυπήθηκαν". Ωστόσο, έπειτα από ένα εξάμηνο, τα ενεργειακά προϊόντα είχαν χάσει πολλά από τα αρχικά κέρδη τους, τα πολύτιμα μέταλλα είχαν αρχίσει να... δυσκολεύονται, με τις παγκόσμιες μετοχές να βρίσκονται αντιμέτωπες με το σενάριο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Φυσικά, ο Πόλεμος του Κόλπου ήταν αρκετά σύντομος – σχεδόν έξι μήνες. Ωστόσο, στον πολύ μακρύτερο πόλεμο του Ιράκ το 2003, οι παγκόσμιες μετοχές υπεραπέδωσαν σημαντικά τόσο έναντι του πετρελαίου όσο και των πολύτιμων μετάλλων. Ενώ η έναρξη του πολέμου στο Ιράκ ήταν λιγότερο έκπληξη, δεδομένου του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η απόδοση πολλών περιουσιακών στοιχείων κατά τους έξι μήνες ύστερα από αυτή την ημερομηνία ήταν επίσης αντιφατική. Παρά το μεγάλο αρχικό "χτύπημα", οι παγκόσμιες αγορές σημείωσαν πολύ καλή πορεία, ενώ τα ενεργειακά εμπορεύματα παρουσίασαν δραματικά χαμηλότερη απόδοση.

Αυτές οι συγκρούσεις απλώς δεν είχαν αρκετά μεγάλα διαρκή αποτελέσματα στην παγκόσμια οικονομία για να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές εκτός της Μέσης Ανατολής. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα και αυτή τη φορά, τονίζει η Capital Economics. Υπάρχουν επίσης ελάχιστα στοιχεία για να υποστηρίξει κανείς τι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα επηρεάσουν τη δημοτικότητα του Τραμπ και επομένως θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text