Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Έληξε η απεργία στον ΟΤΕ, παραμένει βαθύ το χάσμα με τους συνδικαλιστές

Έληξε η απεργία στον ΟΤΕ, παραμένει βαθύ το χάσμα με τους συνδικαλιστές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έληξε η απεργία στον ΟΤΕ, παραμένει βαθύ το χάσμα με τους συνδικαλιστές

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Με την ΟΜΕ-ΟΤΕ να αποφασίζει αιφνιδιαστικά μια απεργία που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε χθες, 12 Ιανουαρίου, όλα τα βλέμματα στον ΟΤΕ επικεντρώνονται στο κατά πόσον οι δύο πλευρές, διοίκηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων, θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων του Οργανισμού.

Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα εξαιρετικά τεταμένο, με αποκλεισμούς κτιρίων και καταστημάτων και με συμβάντα παρεμπόδισης υπαλλήλων να προσέλθουν στην εργασία τους, κάτι που οδήγησε σε μηνύσεις και συλλήψεις συνδικαλιστών.

Η εμπλοκή του "Ρουβίκωνα" στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της διοίκησης μιας ιδιωτικής επιχείρησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το θέμα της υπογραφής νέας ΣΣΕ, προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα, τόσο για τα κίνητρα όσο και για το χρόνο που πραγματοποιήθηκε, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν καταδίκασε ξεκάθαρα τους τραμπουκισμούς, σε αντίθεση με το Σύλλογο Εργαζομένων της COSMOTE.

Αποτέλεσμα ήταν πολλοί να αποδώσουν σε πολιτικά κριτήρια την όξυνση που προκάλεσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ, βάζοντας σε δεύτερο επίπεδο την υπογραφή νέας ΣΣΕ, τις απολύσεις εργαζομένων στις υπηρεσίες φύλαξης (σε θέσεις, δηλαδή, που καταργήθηκαν αλλά οι απολυθέντες επέλεξαν να μην λάβουν το "πακέτο" αποζημίωσης που περιελάμβανε και τριετή απασχόληση) και τα σχέδια του ΟΤΕ για βελτίωση της οργανωτικής του δομής.

Διαπραγματεύσεις

Το ερώτημα πλέον είναι ποια επίπτωση στις διαπραγματεύσεις θα έχει η πολιτικής της σύγκρουσης που επέλεξε η νέα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, υπό τον πρόεδρό της Δ. Φούκα, σε σχέση με τις παλαιότερες διοικήσεις της Ομοσπονδίας που είχαν χειριστεί τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ που υπεγράφησαν. Η διοίκηση του ΟΤΕ κατηγόρησε την νέα διοίκηση ότι θέλει να επιβάλει όρους που θα φέρουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω σε ένα μοντέλο που η εταιρεία έχει αφήσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.

Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το αποτέλεσμα της συνάντησης που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εργασίας για το θέμα των έξι απολύσεων σε θέσεις φύλαξης. Με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα θα προκύψει αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη συνάντηση. Παρόλα αυτά η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 12.30 μ.μ.

Η συνέχεια

Οι συνδικαλιστές, πάντως, έχουν αναφέρει ότι έκλεισε ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων "εάν η διοίκηση του ΟΤΕ δεν προσέλθει καλόπιστα σε διαπραγμάτευση". Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προσδιορίσει την νέα συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου μετά τις 20 Ιανουαρίου ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα ακολουθήσει.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text