Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επενδύσεις πάνω από 250 εκατ. σε ακίνητα στον Πειραιά

Επενδύσεις πάνω από 250 εκατ. σε ακίνητα στον Πειραιά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδύσεις πάνω από 250 εκατ. σε ακίνητα στον Πειραιά

Έως το τέλος του 2020 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί επενδύσεις ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά.

Η επένδυση που υλοποιείται από τη Dimand και τη Grivalia με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), περιλαμβάνει την ανάπλαση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων.

Η πρώτη φάση του έργου, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ σε τρία οικοδομικά τετράγωνα τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα από το 2008, όταν σταμάτησε να λειτουργεί το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας στον Πειραιά.

Πρόκειται για την παλιά αποθήκη, το πρώην λιθογραφείο και το παλιό εργοστάσιο της Παπαστράτος, τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 18,5 στρεμμάτων, με συνολικούς χώρους 85.000 τμ.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση αρκετών κτηρίων, τα οποία έχουν μισθωθεί από την πολυεθνική εταιρεία υπηρεσιών Teleperformance, ενώ πρόσφατα η Alpha Bank μετέφερε εκεί το τμήμα των ψηφιακών της υπηρεσιών και της μηχανοργάνωσης.

Σε εξέλιξη είναι και η δεύτερη φάση της επένδυσης, ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση ενός ακόμα οικοδομικού τετραγώνου.

Επιπλωμένες κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πλατείες

Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2020 και μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν περισσότερες από 200 μικρές επιπλωμένες κατοικίες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ορισμένων από τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Στο τέταρτο οικοδομικό τετράγωνο θα κατασκευαστούν υποδομές που θα παραδοθούν στο δήμο Πειραιά, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις και πλατείες.

Από τότε που ξεκίνησαν τα έργα στον Άγιο Διονύσιο το 2016, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Dimand έχει συμφωνήσει και για την παραχώρηση για 25 έτη του παλιού εργοστασίου της βιομηχανίας ζυμαρικών Κορώνα. Το κτήριο έχει συνολική έκταση 6,5 χιλιάδων μέτρων και βρίσκεται δίπλα στο λιθογραφείο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο παλιό εργοστάσιο θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστούν γραφεία ή κατοικίες.

Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, στον Άγιο Διονύσιο αναμένεται να ξεκινήσουν έργα αστικής ανάπλασης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ από το δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής.

Την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος αστικής ανάπλασης από το δήμο Πειραιά, παρουσία του πρωθυπουργού.

Ο πύργος του Πειραιά

Έως το Μάιο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος και να ξεκινήσει η παραχώρηση διάρκειας 99 ετών του πύργου του Πειραιά στο σχήμα EBRD – Prodea Investments – Dimand, το οποίο έχει κηρυχθεί προσωρινός μειοδότης.

Στο κτήριο, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο από τότε που κατασκευάστηκε εδώ και 50 χρόνια, αναμένεται να αναπτυχθούν κυρίως εμπορικές χρήσεις, ενώ θα εξεταστούν τρόποι αξιοποίησης με την παροχή υπηρεσιών στους επιβάτες του λιμανιού.

Όπως αναφέρει στο economistas πηγή με γνώση των σχεδίων που είναι υπό εξέταση «ο πύργος βρίσκεται απέναντι από το σημείο αναχώρησης των πλοίων για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας αξιοπρεπής χώρος αναμονής επιβατών στο λιμάνι για ανάπαυση, φαγητό και για να τις αποσκευές».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στον πύργο του Πειραιά θα διαμορφωθούν γραφεία για ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Βασικός στόχος του σχήματος EBDR – Prodea – Dimand, είναι όταν ολοκληρωθεί η διετής κατασκευαστική περίοδος, το κτήριο να αποτελέσει το πιο πράσινο στη χώρα, με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός με μεγάλο όμιλο του εξωτερικού.

Το ετήσιο μίσθωμα που θα εισπράττει ο δήμος Πειραιά για την παραχώρηση του πύργου θα ανέρχεται σε 1,02 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text