Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το στοίχημα του ελληνικού Τουρισμού για το 2020

Το στοίχημα του ελληνικού Τουρισμού για το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η διάχυση της τουριστικής κίνησης και του τουριστικού εισοδήματος σε περισσότερες περιοχές της χώρας αποτελεί και για το 2020 το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός. Μάλιστα σημειώνει ότι και για το 2019 σε μελέτη που τρέχει το ΞΕΕ και σύντομα θα δημοσιοποιηθεί, αναδεικνύεται το ζήτημα της συγκέντρωσης του τουριστικού τζίρου σε 5 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Οι προκλήσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας

Μιλώντας για τις προκλήσεις της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας το 2020 και προς επίρρωση των παραπάνω, ο κ. Βασιλικός στην υπόθεση εργασίας ότι η Ελλάδα προσθέσει επιπλέον 2 εκατομμύρια τουρίστες τη νέα χρονιά, επεσήμανε ότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυο στις υποδομές πολλών περιοχών, που δεν έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκριθούν σε τέτοια τουριστικά μεγέθη.

Για την αντιστροφή της υφιστάμενης κατάστασης ο κ. Βασιλικός εστιάζει στην ανάγκη της διαχείρισης των τουριστικών προορισμών αλλά και των υποδομών της χώρας προκειμένου το ελληνικό τουριστικό προϊόν να απαντήσει στις προκλήσεις, που ήδη έχουν χτυπήσει την πόρτα μας, όπως τονίζεται. Στο σημείο αυτό ο κ. Βασιλικός αναφέρει ότι ουσιαστικά αυτές είναι όσες ήταν και το 2019 και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, επειδή το 2019 πήγε αρκετά καλά, παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν με Brexit, πτώχευση Thomas Cook, και γεωπολιτική ανασφάλεια.

Ειδικά στο γεωπολιτικό σκέλος και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, ο κ. Βασιλικός σημειώνει τα εξής: "Δεν μπορούμε σε αυτά να κάνουμε και πολλά. Ωστόσο σαν χώρα μπορούμε να εστιάσουμε στην βελτίωση των υποδομών με την στροφή σε ποιοτικό τουρισμό, ώστε όποιες εξωγενείς αλλαγές να μας επηρεάζουν λιγότερο. Για παράδειγμα αν η χώρα διέθετε ένα μεγάλο συνεδριακό στην Αθήνα και είχες κλεισμένα συνέδρια για τα επόμενα πέντε χρόνια, τότε οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ λιγότερες για τις τοπικές οικονομίες", αναφέρει ο κ Βασιλικός.

Οι προκλήσεις για την ξενοδοχειακή βιομηχανία περνάνε και το 2020 μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Εστιάζοντας ο κ. Βασιλικός στην πρόσφατη μελέτη της Booking, που μεταξύ άλλων αποτυπώνει τη βούληση των δυνητικών επισκεπτών να επιλέγουν πράσινους προορισμούς και ξενοδοχεία, επεσήμανε: "πράγματι είμαστε σε μεταβατική περίοδο, η οποία δεν θα είναι μεγάλη και πλέον θα επιλέγονται προορισμοί και ξενοδοχεία με πράσινη κατεύθυνση", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποδομές των περιοχών αλλά και των ξενοδοχείων. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία που έχουν ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης, το ΞΕΕ τρέχει μελέτη που σύντομα θα δημoσιοποιηθεί. Ο κ. Βασιλικός τονίζει ότι οι μεγάλες μονάδες ακολουθούν προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης με πράσινες πιστοποιήσεις, τη στιγμή όμως που ο κύριος όγκος των ξενοδοχείων είναι μικρού μεγέθους με μέσο όρο τα 41 δωμάτια.

Η ζημιά από την πτώχευση της Thomas Cook

Το 2019 έκλεισε για την τουριστική βιομηχανία της χώρας με το γεγονός της πτώχευσης της Thomas Cook, με τον πρόεδρο του ΞΕΕ να σημειώνει ότι "η μεγάλη ζημιά να δούμε περιοχές το 2020 να αποκλειστούν από τον τουριστικό χάρτη, αυτό αποφεύχθη και αυτό ήταν και το ζητούμενο". Ωστόσο μένουν κάποιες περιοχές και ξενοδοχεία που είχαν μεγάλη εξάρτηση από την Thomas Cook και χρήζει να ενσκήψει ακόμα περισσότερο η Πολιτεία στο θέμα αυτό, αφού και το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό και το πολλαπλασιαστικό όφελος για τις περιοχές μεγάλο, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό. "Με τις προσπάθειες όλων και ειδικά του υπουργείου, που έκανε σημαντικές προσπάθειες ώστε να αναπληρωθεί το πτητικό έργο της Thomas Cook, η αρχική εκτίμηση του ΞΕΕ για τις απώλειες σε τζίρο το 2020 για την ελληνική οικονομία έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό" αναφέρει ο κ. Βασιλικός. "Ωστόσο οι απώλειες δεν θα είναι αντίστοιχα μειωμένες για τους ξενοδόχους, αφού οι αεροπορικές θέσεις που θα συμπληρωθούν θα είναι σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι", υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός. Τέλος οποιαδήποτε εκτίμηση για το πως θα κινηθούν αφίξεις και έσοδα το 2020 χαρακτηρίζεται πολύ πρώιμη.

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text