Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | MLS: Το τριπλό στοίχημα του Γιάννη Καματάκη

MLS: Το τριπλό στοίχημα του Γιάννη Καματάκη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
MLS: Το τριπλό στοίχημα του Γιάννη Καματάκη

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Αν την περασμένη δεκαετία ο Γιάννης Καματάκης έστησε ένα success story γύρω από την MLS και το σύνθημα Making Life Simple, το 2020 είναι η χρονια στην οποία θα χρειαστεί να το υπερασπιστεί. Η εταιρεία που διαμορφώνει την “ελληνική λύση” στα συστήματα πληροφορικής προέρχεται από ένα καταστροφικό 2018 στη διάρκεια του οποίου έχασε μια ολόκληρη δεκαετία κερδών στη μετοχή της με τις επιπτώσεις να μην έχουν αποτιμηθεί πλήρως. Και ο επιχειρηματίας που παραμένει “μετρ” της υψηλής τεχνολογίας δεν εχει στο τσεπάκι μαγικές λυσεις καθώς η εταιρεία του δείχνει να υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της απέναντι σε έναν ανταγωνισμό που αποδείχθηκε σκληρότερος του αναμενομένου. Παρ' όλα αυτα, θα δώσει τη μάχη.

Για τον Θεσσαλονικιό μηχανικό η χρονιά “ξημερώνει” με την μετοχή της MLS να βρίσκεται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από αυτα στα οποία βρέθηκε στην κρίση του περασμένου Οκτωβρίου και την κεφαλαιοποίηση να έχει υποχωρήσει καθοριστικά. Την ίδια στιγμή τα τρία ομολογιακά δάνεια που έχει συνάψει τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξης της τεχνολογίας MAIC συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις, ενώ  από τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της διαβάθμισης στην κατηγορία C από Β που ήταν μέχρι τότε. Και μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα εννεαμήνου, που θα παρουσίαζαν την πραγματική εικόνα για το κρίσιμο τρίμηνο του 2018 (Ιουλίου – Σεπτεμβρίου) δεν έχουν δημοσιευθεί. Τα αποτελέσματα αυτα θα δείξουν εν μέρει και την πορεία των πωλήσεων, ιδιαίτερα των προιόντων της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης που ήταν η -κεντρική ίσως- αφορμή που πυροδότησε την κρίση του περασμένου Οκτωβρίου.

Από την περίοδο εκείνη, η MLS έχει προχωρήσει σε βήματα αντεπίθεσης για τον επαναπροσδιορισμό της στην αγορά. Το σημαντικότερο ήταν η είσοδος της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής (MAIC) σε όλες τις Android συσκευές της. Με δυο διαθέσιμα version στο Play Store, ένα για τις MLS συσκευές και ένα για τις υπόλοιπες Android, ο χρήστης αποκτά για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα τις εμπλουτισμένες δυνατότητες που παρέχει η νέα ψηφιακή βοηθός της MLS. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η MAIC θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για τις συσκευές της MLS,  δίνοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ στις συσκευές τρίτων, θα είναι διαθέσιμη με χρέωση, και θα μπαίνει στη θέση της ψηφιακής βοηθού της Google στην αγγλική γλώσσα.

Παράλληλα η MLS διασφάλισε συμβόλαιο από το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου για την προμήθεια 3.700 tablets, αξίας 442.000 σε μία κίνηση που περιστασιακά αποκλιμάκωσε τις πιέσεις σε μετοχή και ομόλογα. Επιπλέον σχεδιάζει την επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού με το σύνολο του προϊοντικού μείγματος προσαρμοσμένο στις ανάγκες των τοπικών αγορών. Και αναζητά νέες συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους  και με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνδυάζοντας την προώθηση των πωλήσεων με δυναμικό marketing και διαφήμιση τόσο την περίοδο του Black Friday όσο και τον εορτών.

Για την στρατηγική του Γιάννη Καματάκη, το ερώτημα παραμένει πόσο απεδωσαν αυτές οι κινήσεις. Κάτι που δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί, καθώς τα αποτελέσματα εννεαμήνου δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, ενώ κατα τις ενδείξεις θα χρειαστεί πολυς περισσότερος χρόνος για το σύνολο του 2019. Τα αποτελέσματα είναι καθοριστικής σημασίας για την εικόνα της εταιρείας. Ιδιαίτερα καθώς τα στοιχεια του εξαμήνου του 2019 ήταν αυτα που εν πολλοίς επηρέασαν την εταιρεία το περασμένο φθινόπωρο, οδηγώντας στην έξοδο θεσμικούς επενδυτές.

Κατά τα στοιχεία εκείνα ο τζίρος από τις πωλήσεις της MAIC ανήλθε σε 980.000 ευρώ, αρχικά χαμηλότερος των προβλέψεων και με κόστος πωλήσεων 540.000 ευρώ, αισθητά χαμηλότερος από τις αρχικές προβλέψεις. Τα ίδια στοιχεία έδειξαν “φρενάρισμα” στο τζίρο,  μείωση των ταμειακών διαθεσίμων (στα 2,4 εκατ. ευρώ, από 5,9 εκατ. Ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018) και αύξηση του δείκτη υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια στο 117,5%,  έναντι 96,2% στο τέλος του 2018 και 84,2% στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Κατά συνέπεια η ανάκαμψη των πωλήσεων καθίσταται  ένα κεντρικό στοίχημα για την MLS. Όπως παραδέχθηκε παλαιότερα ο ίδιος ο Γιάννης Καματάκης, οι πωλήσεις της MAIC κινήθηκαν στο επίπεδο των 1.000 τεμαχίων το μήνα,έναντι προβλέψεων για 4.000 – 5.000. Στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την εταιρεία παραμένει το γεγονός ότι η πλατφόρμα  δεν χρειάζεται σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις για την πλήρη ανάπτυξή της. Ωστόσο για την “διεθνοποίησή” της θα απαιτηθούν σημαντικές δαπάνες προώθησης. Έτσι, πρόβλημα παραμένει αυτό το οποίο είχαν εντοπίσει και οπι αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία: η MAIC, χαρακτηρίζεται μεν από τους ειδικούς ως εξαιρετικό προιόν, καλύτερο ενδεχομένως και από αντίστοιχα τεχνολογικών κολοσσών, στην πράξη όμως αποδεικνύεται "ακριβό" για την ελληνική αγορά. Ιδιαίτερα καθώς γι' αυτό έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια.

Τα κεφάλαια αυτά προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τα τρία ομολογιακά δάνεια που εξέδωσε η MLS τα τελευταία χρόνια (2016, 2017 και 2019) με υψηλά επιτόκια από 4,3% έως 5,3%. Αν και η εταιρεία τα εξυπηρετεί κανονικά, στελέχη της δεν έχουν κρύψει ότι μια από τις επιλογές της MLS μπορεί να είναι η επαναγορά τους. Σημειώνεται ότι τα ομόλογα αυτα που λήγουν αντίστοιχα το 2020, 2022 και 2024 διαπραγματεύονταν το τελευταίο διάστημα σε ένα επίπεδο 78-85% χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει και περισσότερο (μεχρι και το 55% για ένα εξ αυτών). Η επιλογές της MLS για το θέμα των ομολογιακών, είναι το δεύτερο στοίχημα για τον Γιάννης Καματάκη.

Το τρίτο θα είναι η παρουσίαση ενός πειστικού για τις αγορές νέου business plan. Μια κίνηση που θα δίνει απαντήσει στα ανωτέρω θέματα, και θα καλύπτει και το θέμα της χρηματοδότησης του ομίλου.

Όπως είναι προφανές τα τρία αυτα στοιχήματα (και οι επιλογές που θα προκύψουν) είναι απόλυτα διασυνδεδεμένα και απαιτούν μία συνολική λύση.

Μια ανάκαμψη των πωλήσεων σαφέστατα και θα διευκολύνει τις επιλογές του Γιάννη Καματάκη το επόμενο διάστημα. Μέχρι, όμως αυτή να καταγραφεί στα αποτελέσματα του έτους (2019) ή και να παρουσιαστεί το νέο business plan η μετοχή και η κεφαλαιοποίηση θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, ενώ και οι πιέσεις στα ομόλογα θα διατηρούνται. Χθες η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,415 ευρώ, προερχόμενη από ένα ανοδικό σερί από τα μέσα Δεμεβρίου, οπότε είχε υποχωρησει ακόμη και στο 1,150. Πρόκειται για επίπεδα πολύ χαμηλότερα και από αυτά του περασμένου Οκτωβρίου, όταν μετά τη μετοχική θύελλα, είχε ισορροπήσει στα 1,750. Σε μια περίοδο που είχε ήδη χάσει το 66% της αξίας της, από το ν περασμένο Απρίλιο, όταν διαπραγματευόταν στα 5,32 ευρώ...

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text