Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Intracom: Από στρατηγική ανάπτυξης Αιολικών και Υβριδικών στην πώληση της K-Wind

Intracom: Από στρατηγική ανάπτυξης Αιολικών και Υβριδικών στην πώληση της K-Wind

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Intracom: Από στρατηγική ανάπτυξης Αιολικών και Υβριδικών στην πώληση της K-Wind

Θα χρειαστεί καλή ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διοίκησης για EBITDA 36 εκατ. ευρώ

Στα «ψιλά γράμματα» πέρασε η ανακοίνωση της Ιντρακόμ να πουλήσει την Κ-Wind Κιθαιρώνας αν και λίγους μήνες νωρίτερα είχε αγοράσει το υπόλοιπο 20% της εταιρείας αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο 100%.

Μάλιστα στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου σημείωνε πως στόχευε στην ανάπτυξη Αιολικών και Υβριδικών υποδομών ΑΠΕ.

Λίγο αργότερα όμως πούλησε τη θυγατρική.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι μεσολάβησε και άλλαξε τη στρατηγική της και βέβαια το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν η εισηγμένη θα πετύχει το στόχο που είχε θέσει για τα EBITDA του 2019.

Πιο αναλυτικά, πριν λίγες μέρες η Ιντρακόμ ανακοίνωσε πως στις 8.1.2020 υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την CUBICO SUSTAINABLE INVESTMENTS LIMITED, μία εκ των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την πώληση και μεταβίβαση της, κατά ποσοστό 100%, θυγατρικής εταιρείας της K-WIND Κυθαιρώνας Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρεία.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό όρους και αιρέσεις, προβλέπεται δε να λάβει χώρα έως τις 30.04.2020.

Ως βασικό τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε το ποσό των 17.983.000 ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται πρόσθετο τίμημα ποσού 1.000.000  ευρώ καταβλητέο σε περίπτωση ολοκλήρωσης εντός της επόμενης τριετίας με βάση τις οικείες εγκρίσεις του έργου της επέκτασης ισχύος κατά 12 MW του εν λειτουργία αιολικού σταθμού της K-WIND παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 21 MW στη θέση «Στέρνιζα» της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Στη λογιστική κατάσταση πρώτου εξαμήνου 2019 αναφερόταν πως η Ιντρακόμ κατείχε το 80% της K-Wind και πως τον Ιούλιο του 2019 απέκτησε το υπόλοιπο 20% ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 100%, χωρίς να αναφέρει τίμημα.

Επίσης, αναφορικά με τους στόχους και τις προοπτικές σημείωνε πως στον τομέα της ενέργειας, η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει ανάπτυξη Αιολικών και Υβριδικών υποδομών ΑΠΕ.

Η K-WIND είναι Εταιρεία Ειδικού Σκοπού του Ομίλου με μοναδική δραστηριότητα την ανάπτυξη μονάδας Αιολικού Πάρκου ισχύος 21,0 ΜW στο Ν. Βοιωτίας.

Η εταιρία έχει ήδη αδειοδοτηθεί για επέκτασή του κατά 12MW.

Τι μεσολάβησε και άλλαξε τη στρατηγική της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Ποια είναι η K-Wind Κιθαιρώνας

Όπως αναφέρει η θυγατρική στα αποτελέσματα χρήσης 2018 το Αιολικό Πάρκο συνολικής ισχύος 21 MW, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2014, λειτούργησε το 2018 για τέταρτο συνεχόμενο έτος με ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα και αποδόσεις σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η εταιρεία έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την επέκταση του Αιολικού Πάρκου κατά 12 MW, ούτως ώστε η ισχύς του να ανέλθει στα 33 MW.

Για το 2019 αναμένεται η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας με ανάλογα αποτελέσματα για την Εταιρεία.

Η θυγατρική το 2018 είχε πωλήσεις 6,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,64 εκατ. ευρώ.

Στο εξάμηνο του 2019 πάντως λόγω βλάβης που προήλθε εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών εμφάνισε πωλήσεις 1,8 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ και ζημιά προ φόρων 0,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 1 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα του τιμήματος

Με μία πρώτη ανάγνωση το τίμημα φαίνεται χαμηλό αν κάποιος κοιτάξει τα MW και το ποσό (850 χιλ. ευρώ ανά MW).

Αν όμως εξετάσει τον ισολογισμό χρήσης 2018 και προσέξει παλαιότερες συμφωνίες άλλων εταιρειών το τίμημα φαίνεται ανάλογο με άλλες συμφωνίες που έγιναν.

Η K-Wind έχει καθαρό δανεισμό 24,1 και EBITDA 5,4 εκατ. ευρώ άρα η πώληση έγινε με EV/EBITDA 7,8 φορές.

Η RF Energy πουλήθηκε με EV/EBITDA 8 φορές.

Η εκτίμηση για EBITDA 36 εκατ. ευρώ το 2019

Στις 26/7/19 ο κ.Δ.Κλώνης δήλωσε πως για το 2019 ο στόχος του ομίλου είναι ενοποιημένες πωλήσεις 520 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία EBITDA 36 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό 115 εκατ. ευρώ.

Στο εννεάμηνο όμως ο όμιλος εμφάνισε EBITDA 22,7 εκατ. ευρώ από 21,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Σε πρώτη ανάγνωση και με δεδομένο πως στη χρήση 2018 τα συνολικά EBITDA διαμορφώθηκαν στα 32,2 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως αν διατηρηθεί η τάση του τελευταίου τριμήνου να δίνει EBITDA άνω των 10 εκατ. ευρώ, εύκολα μπορεί να προσεγγίσει τα 34 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση περιμένει σημαντική αύξηση πωλήσεων, η οποία αν επιτευχθεί και στο τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των EBITDA.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text