Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Επανέρχονται τα σχέδια των εταιρειών για μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό

Επανέρχονται τα σχέδια των εταιρειών για μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επανέρχονται τα σχέδια των εταιρειών για μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό

ΦΑΓΕ, Coca Cola, Βιοχάλκο αλλά και προσφάτως η Τιτάν, ήταν οι εταιρίες που γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα, ενώ προ ημερών το ίδιο απείλησε ότι θα κάνει και ο Δρομέας.

Βαριά φορολογία, έλλειψη χρηματοδότησης, γραφειοκρατία, υψηλό κόστος δανεισμού, είναι μερικά από τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πολλές εκ των οποίων αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, την τελευταία 10 ετία.

Φάγε, Coca Cola, Βιοχάλκο αλλά και προσφάτως η Τιτάν, ήταν οι εταιρίες που γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα, ενώ προ ημερών το ίδιο απείλησε ότι θα κάνει και ο Δρομέας.

Η μεταφορά της έδρας των εταιρειών Coca-Cola 3E και ΦΑΓΕ από την Ελλάδα σε Ελβετία και Λουξεμβούργο, αντίστοιχα τo 2012, προκάλεσε την αμηχανία της κυβέρνησης, την αναστάτωση στις τάξεις των επενδυτών και κυρίως ένα μούδιασμα σε όλους τους παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, αφού η πρωτοβουλία των δύο κολοσσών στον κλάδο τους καταμαρτυρούσε ότι οι διοικήσεις τους είναι πεπεισμένες πως η ελληνική οικονομία θα αργήσει να ανακάμψει.

Οι εταιρείες δεν μετέφεραν την παραγωγική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό, αλλά η απόφασή τους αυτή ήρθε στη χειρότερη ώρα για την τότε κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε τότε να αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να περάσει το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις επισπεύδονται.

Μάλιστα η ειρωνία τότε ήταν ότι οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών έγιναν λίγα 24ωρα μετά την παρουσίαση στη Νέα Υόρκη από αξιωματούχους της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΧΑ των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα μας.

Το 2013 η Βιοχάλκο προχώρησε στην μεταφορά της έδρας της στο Βέλγιο. Τότε η διοίκηση του Ομίλου ανέφερε ότι "με την αναδιάρθρωση σκοπείται η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η αμεσότερη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και η δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιριών".

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Δρομέας, Α. Παπαπαναγιώτου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό.

Όπως τόνισε η μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό (Λουξεμβούργο ή Βέλγιο) δεν έχει φύγει από τις σκέψεις της εταιρείας αλλά θα αφήσει ένα περιθώριο στην επόμενη διετία, προκειμένου να δει εάν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του πρωθυπουργού αλλά δεν ξέρω αν το κράτος μπορεί να γίνει καλύτερο και μην ξεχνάτε για να μειωθούν οι φόροι πρέπει να υπάρχουν και κερδοφόρες επιχειρήσεις οι οποίες κυριολεκτικά μάτωσαν στα χρόνια της ύφεσης».

Εκατοντάδες επιχειρήσεις μετακόμισαν σε Βουλγαρία και Ρουμανία

Εκατοντάδες είναι οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη δημιουργία θυγατρικών εταιριών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία, έχουν μεταφέρει παραγωγικές μονάδες ακόμα και υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενες το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και το ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, η επέκταση των ελληνικών εταιριών στη Βουλγαρία, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο την περίοδο Ιούνιος 2014 – 2015, και λόγω της ανησυχίας για την προοπτική σύγκρουσης με τους δανειστές πολλές εταιρίες αποφάσισαν τη δημιουργία μιας δεύτερης βάσης για καλό και για κακό. Πολλές από αυτές, που βρέθηκαν σε μεγάλο βαθμό συγκυριακά, μόλις ανακάλυψαν το πόσο πιο εύκολο είναι το επιχειρείν στην Βουλγαρία διεύρυναν τις δραστηριότητες τους.

Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών εταιριών στην Βουλγαρία έχει δημιουργηθεί για καθαρά φορολογικούς λόγους (φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή) και δεν έχουν πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα συνολικά έσοδα των εταιρειών με ελληνική συμμετοχή στη Βουλγαρία κινούνται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, το έτος 2017 σύμφωνα με στοιχεία των προξενικών μας αρχών υπήρξε κερδοφόρο για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών κατέγραψε αύξηση των εσόδων και εν γένει βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text