Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι πρώτες μαρτυρίες στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα στις ΗΠΑ

Οι πρώτες μαρτυρίες στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα στις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι πρώτες μαρτυρίες στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα στις ΗΠΑ

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα η δίκη του επιχειρηματία Τηλέμαχου Λαβίδα στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο κατηγορούμενος για εμπλοκή σε υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης και για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Ωστόσο, ο Λαβίδας δήλωσε αισιόδοξος και μετέφερε μέσω του δικηγόρου του ότι θα βρεθεί σύντομα με την οικογένειά του, αφού οι ένορκοι θα αποφανθούν αβίαστα για την αθωότητά του.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο Τηλέμαχος Λαβίδας λειτουργούσε ως μεσάζων μεταξύ του πατέρα του και πρώην διευθυντή της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Ariad, Αθανασίου Λαβίδα, και του Γεωργίου Νίκα, ιδιοκτήτη εστιατορίων στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για μεταβίβαση πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις των μετοχών της εταιρείας από τον πατέρα του προς τον Γεώργιο Νίκα. Ο τελευταίος, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα και θεωρείται φυγόδικος από τις αμερικανικές αρχές, λέγεται πως χρησιμοποιούσε αυτές τις πληροφορίες, ώστε να αντλήσει κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, ο Γεώργιος Νίκας κατηγορείται ότι επένδυσε ως ανταπόδοση 500.000 δολάρια στην εταιρεία Mediterra, την οποία και κατέχει η σύζυγος του Τηλέμαχου Λαβίδα.

Ως μάρτυρας κατηγορίας εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα στη δίκη του Λαβίδα ο Ελβετός χρηματιστής Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, επίσης εμπλεκόμενος στην υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης, ο οποίος και κατονόμασε τον Λαβίδα ως πληροφοριοδότη του Νίκα. Μία ημέρα μετά τη μαρτυρία του Ντεμπί, ο συνήγορος του Λαβίδα, Τζόναθαν Στρίτερ, έσπευσε να υποστηρίξει δημόσια ότι τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που παρουσιάζονται από τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης δεν αποδεικνύουν καμία από τις κατηγορίες που προσάπτονται στον Τηλέμαχο Λαβίδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στρίτερ, το δικαστήριο αδυνατούσε να αποδείξει ότι ο Λαβίδας ήταν αυτός που διέρρεε τις εμπιστευτικές πληροφορίες της Ariad, τουλάχιστον βάσει των αποδεικτικών μέσων που είχαν προσαχθεί μέχρι την Παρασκευή. Απεναντίας, το διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης, το οποίο δραστηριοποιείτο σε Ευρώπη, Ασία και Βόρειο Αμερική, αξιοποιούσε τις πληροφορίες από ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριοδοτών. Μάλιστα, σύμφωνα πάντοτε με τον συνήγορο υπεράσπισης, ένας από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση είχε στην κατοχή του ή είχε πρόσβαση σε πληροφορίες της Ariad. Ο Στρίτερ υποστήριξε επίσης ότι ο πελάτης του δεν συμμετείχε σε καμία συναλλαγή μετοχών της Ariad ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, ενώ δεν είχε λογαριασμό για χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ο Στρίτερ υποστήριξε επίσης ότι τα στοιχεία που προσήχθησαν ενώπιον του δικαστηρίου δεν απέδειξαν οποιαδήποτε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από τον Λαβίδα, μολονότι οι εισαγγελικές αρχές διερεύνησαν εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα και μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα. Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων των κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών υπήρχαν πολλά μη εντοπιζόμενα κινητά μιας χρήσης. Ο Στρίτερ σημείωσε ότι ο πελάτης του δεν είχε ποτέ κινητό μιας χρήσης, σε αντίθεση με τα μέλη του διεθνούς κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης.

Ο Παναγιώτης Γιατράκος, ξάδερφος του Γεωργίου Νίκα και εργαζόμενος σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας εστιατορίων του, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο ίδιος είχε αγοράσει τουλάχιστον 10 κινητά τηλέφωνα μιας χρήσης κατά παραγγελία του επικεφαλής του. «Μου ζήτησε να τα αγοράσω, ύστερα να αγοράσω μία προπληρωμένη κάρτα SIM, να τη βάλω στο τηλέφωνο και μετά να το αφήσω στο GRK Fresh», την αλυσίδα εστιατορίων του Γεωργίου Νίκα, όπως κατέθεσε ο Γιατράκος, σύμφωνα με το Bloomberg. «Συνειδητοποίησα ότι ήταν λίγο ύποπτο», σημείωσε ο Γιατράκος ενώπιον του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι δεν ήξερε ποιος χρησιμοποιούσε τα κινητά τηλέφωνα.

O Ελβετός χρηματιστής, τα δεκάδες καρτοκινητά και το ξέπλυμα χρήματος

Για τον Ελβετό χρηματιστή Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, ο οποίος συμπεριέλαβε τον Λαβίδα στο κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης, ο δικηγόρος Τζόναθαν Στρίτερ ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μαρτυρία». Ο Στρίτερ άφησε να εννοηθεί ότι ο Ντεμπί ενέπλεξε τον Λαβίδα, ώστε να εξασφαλίσει επιεική μεταχείριση από τις αμερικανικές αρχές, αφού απειλείται με ποινή κάθειρξης 750 ετών!

Ο Ντεμπί, ο οποίος συνελήφθη στη Σερβία το 2018, έχει ομολογήσει την ενοχή του σε 38 από τις κατηγορίες που του προσάπτονται, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει κέρδη ύψους 49 εκατ. δολαρίων. Ο Ελβετός χρηματιστής έχει συμφωνήσει στη συνεργασία του με τις αμερικανικές αρχές, με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του.

Στην κατάθεσή του, η οποία διήρκεσε σαράντα λεπτά, εξήγησε στους ενόρκους ότι μίσθωνε άλλους για να πραγματοποιούν τις αγορές μετοχών. Ορισμένες φορές πλήρωνε τους πληροφοριοδότες του με μετρητά, τα οποία έκρυβε σε χρηματοκιβώτιο στο διαμέρισμά του, όπως κατέθεσε ενώπιον των ενόρκων. «Εχει παραδεχθεί ότι κατά τη δράση του χρησιμοποιούσε πολλούς τρόπους εξαπάτησης και απόκρυψης των παράνομων πράξεων και των κερδών του, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χρήση κινητών τηλεφώνων προσωρινής χρήσης, πληρωμές πληροφοριοδοτών με μετρητά κρυμμένα σε χρηματοκιβώτια, χρήση μεσαζόντων κ.ά.», ανακοίνωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, προσπαθώντας να αναδείξει την αναξιοπιστία της μαρτυρίας του Ντεμπί. Σχετικά με τον Λαβίδα, ο Ντεμπί κατέθεσε ότι «ο Νίκας μου είπε πως έπαιρνε τις πληροφορίες από ένα φίλο και πατέρα αυτού του φίλου». Ο Ελβετός χρηματιστής γνωρίστηκε με τον Λαβίδα σε πάρτι γενεθλίων ενός κοινού τους φίλου.

Εκεί ο Νίκας τον ενημέρωσε ότι έχει πρόσβαση σε εσωτερικές πληροφορίες της φαρμακευτικής εταιρείας Ariad μέσω του πατέρα του Λαβίδα. Ο Ελβετός χρηματιστής, ο οποίος αυτή τη στιγμή κρατείται σε αμερικανικές φυλακές, υπογράμμισε ότι ο Νίκας διατηρούσε πολύ στενές επαφές με τον Λαβίδα.

Ο Στρίτερ υποστήριξε ότι στην κατάθεση του Ελβετού χρηματιστή ενώπιον του δικαστηρίου υπήρξαν αντιφάσεις σε σχέση με προηγούμενες καταθέσεις του ενώπιον των αμερικανικών αρχών. «Είναι προφανές ότι η κατάθεση αυτού του ατόμου με μακρά πορεία απάτης, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μαρτυρία», όπως καταλήγει ο Στρίτερ στην ανακοίνωσή του. Ο δικηγόρος υπενθύμισε επιπλέον ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης και η παρουσίαση των αποδεικτικών μέσων αθωότητας του Τηλέμαχου Λαβίδα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text