Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σάλτο στο τρένο της ελληνικής βιομηχανίας

Σάλτο στο τρένο της ελληνικής βιομηχανίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σάλτο στο τρένο της ελληνικής βιομηχανίας

Του Απόστολου Μάνθου

"Πρέπει οπωσδήποτε να ανέβουμε στο τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης" διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές ο  Ε. Μυτιληναίος τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι δε μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι στη τεράστια αυτή πρόκληση. Οι δυνατότητες είναι μπροστά, είμαστε στην είσοδο, έχουμε βάλει το κλειδί στην πόρτα πρέπει να το γυρίσουμε για να δηλώσει η ελληνική βιομηχανία παρούσα στις κοσμικές εξελίξεις που θα έρθουν στα επόμενα χρόνια.

Στο ίδιο συνέδριο ο Μιχάλης Στασινόπουλος της Βιοχάλκο επεσήμανε ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι ασυγκράτητη και απρόβλεπτη. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία την οποία πρέπει με τη κατάλληλη πολιτική βούληση να αντιληφθεί και να επενδύσει σε νέα καινοτόμα προϊόντα και νέες τεχνολογίες. Στο νέο οικονομικό γίγνεσθαι, που έχει μόλις ξεκινήσει για την επόμενη 10ετία είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα κυβερνητικά ώτα είναι ευήκοα καθώς είναι ξεκάθαρη η βούλησή τους να δώσουν μεγάλη ώθηση και έμφαση στη βιομηχανία της χώρας. Μέσα από αυτά τα ελπιδοφόρα μηνύματα για το τι προμηνύεται για την ελληνική  βιομηχανία θα στρέψουμε το φως προς τη τεχνική εικόνα που αποτυπώνουν κάποιες βασικές και όχι μόνο εταιρείες του κλάδου στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η μετοχή του Μυτιληναίου έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των "Swing” επενδυτών καθώς παρά τις ισχυρές αναπτυξιακές του κινήσεις δε μπορεί να ακολουθήσει το ανοδικό momentum της αγοράς συσσωρεύοντας δυνάμεις χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ. Μάλιστα η πλαγιοσταθεροποιητική κίνησή του έχει τέτοια διάρκεια που ο Exponential Moving Average (EMA) 55 ημερών αποτυπώνεται σχεδόν ως μια οριζόντια γραμμή από τα μέσα του Οκτωβρίου. Το φαινόμενο αυτό έχει τραβήξει τα μάτια αρκετών τεχνικών αναλυτών καθώς στατιστικώς τέτοια κίνηση σε μια γενική ανοδική τάση εκτονώνεται βίαια ανοδικά με στόχο όσο το ύψος της διακύμανσης δηλ τα 11.30 ευρώ. Το ανοδικό εγχείρημα θα ξεκλειδώσει η επιτυχής διέλευση από τη ζώνη των 10.15 - 10 ευρώ με ισχυρό όγκο συναλλαγών.

MYTIL13

Η Βιοχάλκο έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα ως σημείο αντίστασης την περιοχή των 3.80 ευρώ. Και εδώ όπως και στο Μυτιληναίο εντοπίζεται μια υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και το πάτημα των 900 μονάδων από το Γενικό Δείκτη. Ο σχηματισμός του βραχυχρόνιου στροφέα δείχνει ότι ο χρόνος πιέζει προς την ανοδική τμήση της αντίστασης με κίνηση προς τα 4.02 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι "βόμβες βυθού" που ρίχνουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων οι "ρυθμιστές” προς ανεύρεση εύκαιρων πωλητών. Λίαν προσεχώς θα επαναξιολογηθεί καθώς θα καταγράψει σημαντικές υπεραξίες με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Noval Property  ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο 41 ακινήτων συνολικής επιφάνειας 400.000 τ.μ.

BIOX13

Πολλά περιμένει η αγορά και από τη κόρη της Βιοχάλκο, την Ελβάλ-Χαλκόρ (ΕΛΧΑ) καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτή της ελληνικής βιομηχανίας. Από το 2014 έως το 2018 η ΕΛΧΑ έχει υλοποιήσει εκτεταμένα επενδυτικά προγράμματα, ύψους 225 εκατ. ευρώ, ενώ ξεχωριστή θέση έχει η νέα μεγάλη επένδυση στον τομέα έλασης αλουμινίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2020. Πρόκειται για την πρώτη φάση μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας, τοποθετώντας την ΕΛΧΑ στις πιο κορυφαίες βιομηχανίες αλουμινίου της Ευρώπης. Τεχνικά η μετοχή αναμένει την πιστολιά του αφέτη για να τρέξει πάνω από τα 1.78 με 1.80 ευρώ προς τα εμπόδια των 1.92 και των 2.10 ευρώ. Χρονικά πιέζει και ο μεσοπρόθεσμος  ανοδικός στροφέας του Αυγούστου.

ELXA13

Η μετοχή της εταιρείας Μαθιός Πυρίμαχα έχει πραγματοποιήσει ανοδική δραπέτευση πάνω από την 8ετή πολύ δύσκολη περιοχή αντίστασης των 0.50 ευρώ σχηματίζοντας εκεί μια σημαντική βάση αγοραστών. Η ανοδική αυτή κίνηση εάν συνοδευτεί και με καλά εταιρικά νέα μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή πάνω στην αντίσταση του 2009 στα 0.88 ευρώ. Αποκαλυπτικός είναι και ο όγκος αφύπνισης που έχει πραγματοποιήσει η μετοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

MATHIOS13

Διαγραμματικό πόλεμο έχει κηρύξει από το καλοκαίρι του 2019 με το μακροπρόθεσμο "χείλος"  του σχηματισμού Cup and Handle στα 0.554 ευρώ η μετοχή των Αφοί Χ. Κορδέλλου ανασυντάσσοντας τελευταίως τις δυνάμεις της πέριξ των 0.40 ευρώ. Εδώ εάν η επιτυχής αναδιάρθρωση του δανεισμού της με τις τράπεζες συνδυαστεί με την ανοδική διάθεση της αγοράς θα δημιουργήσει το κατάλληλο μίγμα για να σπρώξει τη τιμή της μετοχής άνω των 0.5540 ευρώ βάζοντας ως μεσοπρόθεσμο στόχο τα 0.84 ευρώ του 2009.

KORDELOY13

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text