Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | IIF: Νέο ιστορικό υψηλό του παγκόσμιου χρέους - Θα φτάσει τα $257 τρισ.

IIF: Νέο ιστορικό υψηλό του παγκόσμιου χρέους - Θα φτάσει τα $257 τρισ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
IIF: Νέο ιστορικό υψηλό του παγκόσμιου χρέους - Θα φτάσει τα $257 τρισ.

Το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να ανέβει σε νέο ιστορικό υψηλό, ύψους άνω των 257 τρισ. δολαρίων τους επόμενους μήνες, χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι υποχώρησης, εκτιμάει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοδοτήσεων (IIF) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με την έκθεση το συνολικό χρέος αντιστοιχεί σε περίπου 32.500 δολάρια για τον κάθε έναν από τους 7,7 δισ. κατοίκους του πλανήτη και είναι πάνω από 3,2 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Επίσης, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών, των κυβερνήσεων, των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών εταιρικών τομέων κατέγραψε άλμα περίπου 9 τρισ. δολάρια μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας το χρέος στα 252,6 τρισ. δολάρια από το προηγούμενο έτος,

Στις ώριμες αγορές, το συνολικό χρέος ξεπερνά πλέον τα 180 τρισ. δολάρια ή το 383% του συνδυασμένου ΑΕΠ των χωρών αυτών, ενώ στις αναδυόμενες το χρέος έχει διπλασιαστεί από το 2010 στα 72 τρισ. δολάρια με οδηγό κυρίως την άνοδο του εταιρικού χρέους κατά 20 τρισ δολάρια.

«Με ώθηση τα χαμηλά επιτόκια και τις χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες, εκτιμούμε ότι το συνολικό παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα 257 τρισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο του 2020», αναφέρει στην έκθεση του το IIF, προσθέτοντας ότι το χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα προσεγγίζει τώρα τα 200 τρισ. δολάρια.

Αναφερόμενο στις χώρες, σημειώνει ότι το χρέος της Κίνας πλησιάζει το 310% του ΑΕγχΠ της - ένα από τα υψηλότερα στις αναδυόμενες αγορές, ενώ το χρέος των νοικοκυριών και το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι σήμερα σε υψηλά επίπεδα, ύψους 55% του ΑΕΠ. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, το χρέος γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 102% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Το χρέος προς το ΑΕΠ των νοικοκυριών έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, το Λίβανο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων προς το ΑΕΠ είναι υψηλό σε Καναδά, Γαλλία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ελβετία και ΗΠΑ. Το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ έχει επίσης φτάσει σε υψηλό επίπεδο σε Αυστραλία και στις ΗΠΑ

(Το παγκόσμιο χρέος)

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text