Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Το «πάρτι» συνεχίζεται στη Folli Follie

Το «πάρτι» συνεχίζεται στη Folli Follie

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το «πάρτι» συνεχίζεται στη Folli Follie

Φθίνουσα εμπορική δραστηριότητα, ανεξέλεγκτες και ακέφαλες ασιατικές θυγατρικές, εμβάσματα προς την Ασία χωρίς επαρκή παραστατικά, πληρωμές τιμολογίων που φθάνουν από τα emails μελών της διοίκησης, απουσία ουσιαστικής προόδου στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές, επαπειλούμενη κήρυξη πτώχευσης έπειτα από σχετικές προσφυγές ορισμένων πιστωτών, δεσμευμένα ακίνητα, απλήρωτα πρόστιμα βασικών μετόχων και πρώην μελών της διοίκησης, εκκρεμείς διαχειριστικοί έλεγχοι, αδημοσίευτες οικονομικές καταστάσεις για το 2018 και το 2019 και ένας υποβόσκων πόλεμος αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κουτσολιούτσων και των διοικούντων συνθέτουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην ενδεκάτη ώρα της η Folli Follie.

Ετσι, η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αναμένεται να συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου στα δικαστήρια, να απομακρύνει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από τη διοίκηση της Folli Follie και να ορίσει δύο νέα ανεξάρτητα μέλη, ίσως αποδειχθεί μια κίνηση που ήρθε πολύ αργά. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, οι ταμειακές ροές της εμπορικής δραστηριότητας λέγεται, από πηγές εντός της εταιρείας, πως επαρκούν, υπό την πιο αισιόδοξη εκτίμηση, για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία της έως και τον Μάρτιο. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τη διοίκηση προ ολίγων μηνών να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες, όπως καταμαρτυρούν πηγές από το ίδιο το διοικητικό συμβούλιό της, σε πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εξωτερικών συνεργατών με τιμολόγια που προσκόμισε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και όχι διά της συνήθους οδού του λογιστηρίου.

Τίμημα που φαίνεται πως κρίθηκε απαραίτητο για να προσυπογράψουν, κυριολεκτικά, οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων την ανακοίνωση της 26ης Νοεμβρίου περί επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας σχετικά με τους εμπορικούς όρους για την οικονομική αναδιάρθρωση. Αλλά αυτό και πληρωμές προς μεγάλο αριθμό εξωτερικών συνεργατών είναι μια άλλη ιστορία με την οποία ασχολούνται οι διενεργούντες τους σχετικούς ελέγχους, όπως όμως και ένα επεισόδιο από τον υποβόσκοντα πόλεμο μεταξύ παλαιάς και νέας διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς τα έξοδα για συμβούλους από τον Μάιο του 2018 έως σήμερα έχουν αγγίξει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πάντως πως και είθισται και συχνά προβλέπεται τα έξοδα των συμβούλων των πιστωτών και της αναδιάρθρωσης να καταβάλλονται από την εν λόγω εταιρεία.

Τώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπό το φως όλων των παραπάνω και όχι μόνον, και μετά και την τοποθέτηση δύο νέων ανεξάρτητων μελών στο Δ.Σ. στα μέσα Δεκεμβρίου, αξιολογεί τις επόμενες κινήσεις της ενώ αναμένει και την έκθεση με όλα τα ευρήματα της PwC η οποία διενεργεί, με εντολή δικαστηρίου, διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie. Ηδη, πάντως, οι πρώτες πληροφορίες περί των πεπραγμένων και μετά την εποχή Κουτσολιούτσων, δηλαδή κατά το 2019, δεν εμπνέουν αισιοδοξία.

Η υπόθεση της Folli Follie, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών, μπορεί να αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα ως παλαιό νέο αλλά στο εξωτερικό παραμένει για πολλούς υποψηφίους  επενδυτές σηματωρός για τις αποφάσεις τους σχετικά με τη χώρα. Αυτό υπογραμμίζουν στην «Κ» πηγές από το εξωτερικό, προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της κάθαρσης και η αδυναμία οριστικής λύσης, είτε εξυγίανσης είτε χρεοκοπίας, αποθαρρύνει πολλούς και δεν περιποιεί τιμή στην αξιοπιστία του ισχύοντος πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των μηχανισμών εποπτείας του. Ετσι, η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, που έγινε αμέσως μόλις νομοθετήθηκε η σχετική δυνατότητα, χρειάζεται να φέρει και αποτελέσματα πριν διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις μεταξύ των διεθνών επενδυτών.

Σίγουρα, πάντως, η ανθεκτικότητα της Folli Follie έχει ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, αφού σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από σήμερα θα συμπληρώσει δύο χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου με την παραποίηση των οικονομικών της μεγεθών κατά 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο τζίρου και κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου σε επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων. Εστία του κακού σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα έρευνες (Alvarez & Marsal, EY, Deloitte, PwC, ΕΛΤΕ) είναι οι δραστηριότητες στην Ασία. Δραστηριότητες που όμως ακόμα και σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιαφανείς, αν και σύμφωνα με πηγές των ελεγκτών εισπράττουν χρηματοδοτήσεις από την Ελλάδα για σκοπούς όπως η μισθοδοσία αλλά χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά. Αυτό αναφέρουν πηγές με γνώση των ευρημάτων του εν εξελίξει εσωτερικού ελέγχου, που επιπλέον διατυπώνουν την απορία γιατί δεν κλείνουν αυτές οι θυγατρικές, αφού σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις η δραστηριότητα κυρίως στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στην Κίνα δεν είναι επικερδής.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Folli Follie εμφανίζεται να ασχολείται βασικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης με ομολογιούχους πιστωτές και μόνον διαχειριστικά με τις καθημερινές εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας. Πλην, όμως, χωρίς ικανό σχεδιασμό αυτές θα συνεχίσουν να βαίνουν συρρικνούμενες, αφού οι μάρκες έχουν χαθεί και τα αποθέματα στοκ απομειωθεί.

Δεν υπάρχει συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές

Εάν πράγματι έχει παραμεληθεί, ακούσια ή εκούσια, η εμπορική δραστηριότητα της Folli Follie, όπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές της εταιρείας, άραγε υπάρχει τουλάχιστον πραγματική πρόοδος στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους; Η απάντηση εξαρτάται από ποια πλευρά βρίσκεται κανείς. Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να ισχυριστεί πως με τη συμφωνία της 26ης Νοεμβρίου έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα και τώρα οριστικοποιείται το τελικό κείμενο συμφωνίας. Η αγορά, όμως, λέει πως δεν υπάρχει πραγματική συμφωνία με τους πιστωτές, διότι δεν υπάρχει ακόμα ούτε καν τελικό κείμενο όρων για να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων ώστε να υπάρξει συναίνεση για υποβολή αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης στο πλαίσιο του άρθρου 106. Εξάλλου, ακόμα και όταν και εάν επέλθει τελική συμφωνία με τους πιστωτές, αυτή θα προϋποθέτει την άρση της δέσμευσης των ακινήτων που έχουν επιβάλει οι ελληνικές δικαστικές αρχές ώστε να αποτελέσουν αυτά εξασφάλιση για τους πιστωτές. Διότι τα ακίνητα που έχουν απομείνει ελεύθερα, όπως το Μινιόν και τα καρνάγια της Planaco στην Αίγινα, δεν επαρκούν στους πιστωτές. Υπενθυμίζεται πως οι υποχρεώσεις προς ομολογιούχους της εταιρείας τοποθετούνται στα επίπεδα των 450 εκατομμυρίων ευρώ. Παραμένει, επίσης, άγνωστο κατά πόσον ελληνικό δικαστήριο θα άρει δέσμευση ακινήτων που έχει επιβληθεί από την Αρχή κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, η οποία αν και λήγει τον Μάρτιο (παρήλθε, βλέπετε, 1,5 έτος) αναμένεται να παραταθεί, ενώ παράλληλα και άλλες Αρχές έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το περιβάλλον εμφανίζεται πιθανότερη η χρεοκοπία της Folli Follie εντός των αμέσως επόμενων μηνών, παρά η διάσωσή της. Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα πτώχευσης της Folli Follie που κατέθεσαν δύο ομολογιούχοι πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι κατέχουν αθροιστικά απαιτήσεις (ομόλογα) 1,5 εκατ. ευρώ εκ των εγγυημένων μετατρέψιμων ομολόγων λήξεως 2019 (της FF Group Finance Luxembourg SA) και ομόλογα 2,5 εκατ. ελβετικών φράγκων εκ των εγγυημένων ομολόγων λήξεως 2021 (της FF Group Finance Luxembourg II SA). Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Ομως, στον χειρισμό της υπόθεσης της Folli Follie από όλους τους εμπλεκομένους ελλοχεύει ένας σοβαρός ηθικός αλλά και νομικός κίνδυνος. Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσιζε να απομακρύνει το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά τη σχετική παρέμβασή της τον Δεκέμβριο, ή με άλλη παρέμβαση τώρα, και να μην απομακρύνει μόνον τον πρώην διευθύνοντα και υιό του ιδρυτή και βασικού μετόχου Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, υφίσταται το ενδεχόμενο σε μια πιθανή κατάρρευση της εταιρείας να κατηγορηθεί πως την προκάλεσε με τις ενέργειές της. Ταυτόχρονα, η πλευρά των βασικών μετόχων, η οικογένεια Δημήτρη Κουτσολιούτσου, θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί επικοινωνιακά αλλά και νομικά πως την κατάρρευση της εταιρείας προκάλεσαν άλλοι.

Η προσπάθεια δημιουργίας Folli Follie Νο 2 μέσω τηλεπωλήσεων και ιστοσελίδας

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των διενεργούντων τον διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που τον αιτήθηκε και διέταξε δικαστήριο, υπάρχουν ενδείξεις πως μέλη του διοικητικού συμβούλιου που τρέχει την εταιρεία, τουλάχιστον κατά τον τελευταίο χρόνο (2019), δεν λειτουργούν πραγματικά ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από τα συμφέροντα της οικογένειας Κουτσολιούτσου. «Είτε έχουν προσωπικές ατζέντες είτε και επηρεάζονταν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, από την πλευρά Κουτσολιούτσου η οποία εντέλει τους είχε προσλάβει», αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ». Υπογραμμίζεται, πάντως, από νομικούς κύκλους που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, πως η καταλογιζόμενη δυστοκία της προσπάθειας εξυγίανσης και της λήψης εύστοχων, γρήγορων και τολμηρών αποφάσεων προέρχεται και από τις μεγάλες νομικές και όχι μόνον ευθύνες που συνεπάγεται για τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου η διαχείριση μιας τόσο προβληματικής εταιρείας με τόσο μεγάλες υποχρεώσεις.

Την ίδια ώρα προκύπτουν, πάντως, και διάφορα άλλα ευρήματα. Οπως για παράδειγμα οι επαφές την άνοιξη του 2019 της Folli Follie με Ελληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην τηλεοπτική αγορά και διατηρεί εκτενή δραστηριότητα στις τηλεπωλήσεις για τη δημιουργία νέου καναλιού πωλήσεων των προϊόντων της εταιρείας.

Ακόμα άλλες επαφές έγιναν για τη δημιουργία δικτυακής σελίδας πωλήσεων καλλυντικών μέσω της οποίας θα διοχετευόταν το στοκ της εταιρείας. Αυτά τα σχέδια, που από ορισμένες πλευρές αποδίδονται στην «προσπάθεια εξασφάλισης ρευστότητας» και από άλλες σε «απόπειρα δημιουργίας παράλληλης δραστηριότητας εκτός ελέγχου της εισηγμένης» παρήλθαν χωρίς να εφαρμοστούν. Ομως τώρα προκύπτει μια άλλη μάλλον απρόσμενη εξέλιξη: η διαδικασία εκκαθάρισης στη Βρετανία μέσω του εκεί πτωχευτικού κώδικα της θυγατρικής της Folli Follie, Links of London φαίνεται πως θα καταλήξει στην απόδοση του εμπορικού σήματος της Links και πάλι στη Folli Follie. Και αυτό διότι η τελευταία εμφανίζεται ως κυρίαρχος πιστωτής με απαιτήσεις που κατά πληροφορίες ανέρχονται στα 90 εκατομμύρια, αποθαρρύνοντας κάθε άλλη σοβαρή πρόταση.

Παράλληλα, εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις που σχετίζονται με την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Σοβαρότερη όλων είναι η άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος κατά της οικογενείας των βασικών μετόχων που διέταξε στα μέσα Δεκεμβρίου ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης. Ειδικότερα άσκησε νέες διώξεις κατά 16 συνολικά προσώπων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία από κοινού, καθώς επίσης και χειραγώγηση.

Στους 16 περιλαμβάνονται ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης και η σύζυγός του Κατερίνα, μέλη του παλαιού διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, καθώς επίσης και συνεργάτες στη θυγατρική της Ασίας. Οι διώξεις αυτές ήρθαν ως αποτέλεσμα της πολύμηνης έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα και αφορούν την περίοδο από το 2009 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2018. Επίσης εκκρεμεί η είσπραξη των προστίμων ρεκόρ που έχουν επιβληθεί σε δύο φάσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα μέλη της οικογενείας Κουτσολιούτσου και στην επί των ημερών της διοίκηση που αθροιστικά προσεγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Απόφαση περιμένει και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) που έχει ασκήσει αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από τις 15.11.2018 κατά των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου και των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie με την οποία ζητεί να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να της καταβάλουν 12,3 εκατομμύρια χρηματική ικανοποίηση, καθώς το υπερταμείο είναι μέτοχός της με ποσοστό 0,96%.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text