Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Έκρηξη» στρατηγικών επενδύσεων με αιτήσεις για 13 μεγάλα έργα

«Έκρηξη» στρατηγικών επενδύσεων με αιτήσεις για 13 μεγάλα έργα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Έκρηξη» στρατηγικών επενδύσεων με αιτήσεις για 13 μεγάλα έργα

Νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί στο Enterprise Greece για να ενταχθούν στη διαδικασία Fast Track. Εάν εγκριθούν, θα δημιουργήσουν πάνω από 3.500 θέσεις εργασίας.

Αιτήσεις για 13 μεγάλα έργα κατατέθηκαν από επενδυτικά σχήματα το 2019 για την ένταξη τους ως νέες στρατηγικές επενδύσεις, με συνολική αξία που ξεπερνάει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily.

Οι φάκελοι των επενδυτών, που κινούνται κυρίως στον χώρο του τουρισμού, υποβλήθηκαν στο Enterprise Greece, το οποίο με τη σειρά του θα αξιολογήσει τα έργα και θα αποφασίσει αν θα προτείνει στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων την ένταξη των επενδύσεων στη διαδικασία Fast Track.

Πρόκειται για έναν υψηλό αριθμό επενδύσεων, αν αναλογιστεί κανείς, ότι συνολικά, από την αρχή της εφαρμογής του νόμου για στρατηγικές επενδύσεις, το 2010, έχουν εγκριθεί από τις εκάστοτε διυπουργικές επιτροπές μόλις 25 έργα Fast Track, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για δέκα από τα έργα κατατέθηκαν οι επενδυτικοί φάκελοι με βάση τον προηγούμενο νόμο (3894/2010), με συνολικό προϋπολογισμό 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τρία ακόμα νέα έργα, με προϋπολογισμό 916,5 εκατομμύρια ευρώ, έχουν κατατεθεί επενδυτικοί φάκελοι με το νέο νόμο Στρατηγικών Επενδύσεων (4608/2019). Αν εγκριθούν αυτά τα 13 έργα, θα δημιουργηθούν πάνω από 3.500 νέες θέσεις εργασίας.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, το υπουργείο Ανάπτυξης διεύρυνε πέρυσι τα όρια μιας επένδυσης που χαρακτηρίζεται στρατηγική, με τρεις κινήσεις. Η μεγαλύτερη αλλαγή χαμηλώνει τον ελάχιστο προϋπολογισμό μιας επένδυσης προκειμένου να ενταχθεί σε Fast Track από 100 εκατομμύρια σε 50 εκατομμύρια ευρώ -αρκεί να δημιουργεί τουλάχιστον 100 θέσεις εργασίας.

Οι έξι μεγάλες επενδύσεις που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, η διυπουργική ενέκρινε έξι στρατηγικές επενδύσεις στους κλάδους του τουρισμού, του real estate - εμπορίου και της ενέργειας, με συνολικό προϋπολογισμό 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα έργα που είχαν εγκριθεί είναι τα ακόλουθα:

Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα, της εταιρείας «Νοβάλ Πρόπερτυ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία» (oμίλου Βιοχάλκο), συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ.

«COSTA NOPIA» της εταιρείας «Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του oμίλου Εταιρειών Λεπτός, συνολικού προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ. Η επένδυση της Costa Noria περιλαμβάνει την τουριστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 1130 στρ., στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάμου που βρίσκεται στο νομό Χανίων. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει 2 ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδο golf.

«Cape Tholos» της Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε με το διακριτικό τίτλο «Maris Hotels S.A.», του ομίλου Μεταξά, συνολικού προϋπολοσιμού 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο σε συνολική έκταση 1.400 στρ. στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός Παραθεριστικού-Τουριστικού Χωριού, ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και 2 ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικού καταφυγίου.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW των εταιρειών East PV Α.Ε. και Notias S.A. εταιρίες του Γαλλικού oμίλου Total Eren S.A.. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 172 εκ ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW στους Νομούς Σερρών και Βοιωτίας.

Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 284 MW της εταιρείας «Consortium Solar Power Systems S.A.», συνολικού κόστους 214 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής στην Μεταμόρφωση Αττικής της εταιρείας Panita Ltd, συνολικού ύψους 93,5 εκατ. ευρώ. Η επένδυση περιλαμβάνει ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο, που θα εγκατασταθεί στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Πηγή: www.businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text