Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετική τροχιά πιστοποίησαν τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2018, μια χρονιά κατά την οποία σταθεροποιήθηκε η πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε να δρομολογείται έναν χρόνο νωρίτερα. Η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά τη διάρκεια του 2018 και, κυρίως, η προσδοκία μιας θετικής πολιτικής αλλαγής αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της χρονιάς κατά την οποία η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων πέτυχε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, χωρίς όμως σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφευχθεί η πίεση στην κερδοφορία λόγω έκτακτων γεγονότων. (εδώ)

 

Αιτήσεις για 13 μεγάλα έργα κατατέθηκαν από επενδυτικά σχήματα το 2019 για την ένταξη τους ως νέες στρατηγικές επενδύσεις, με συνολική αξία που ξεπερνάει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily. Οι φάκελοι των επενδυτών, που κινούνται κυρίως στον χώρο του τουρισμού, υποβλήθηκαν στο Enterprise Greece, το οποίο με τη σειρά του θα αξιολογήσει τα έργα και θα αποφασίσει αν θα προτείνει στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων την ένταξη των επενδύσεων στη διαδικασία Fast Track. (εδώ)

Ένα βήμα πριν την υπογραφή των βασικών όρων συμφωνίας (term sheet) για την αναδιάρθρωση δανεισμού του ομίλου Αλουμύλ βρίσκονται η διοίκησή του με τις πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη χορήγηση νέου κοινοπρακτικού δανείου, λήξης 2030, με επιτόκιο πέριξ του 3%, μέσω του οποίου θα αναχρηματοδοτηθεί το συντριπτικό μέρος του βραχυπρόθεσμου σήμερα δανεισμού που βαρύνει τον όμιλο. (εδώ)

Σημαντική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της κατά 26% κατέγραψε η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ το 2019, σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα, η αξία των πωλήσεων της Παπουτσάνης κατά το έτος 2019 ανήλθε σε 30,6 εκατ. ευρώ, έναντι 24,2 ευρώ το 2018. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της Παπουτσάνης οφείλεται σε νέες συνεργασίες και διεύρυνση υφισταμένων στον τομέα παραγωγής προϊόντων για τρίτους και σε συνεργασίες στον κλάδο των ξενοδοχειακών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (εδώ)

Έντονη κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Audiovisual: Ίδρυση και εξαγορές εταιρειών, απορροφήσεις θυγατρικών, είσοδος στο Internet Of Things, νέες δραστηριότητες.Κόντρα πάντως στα προαναφερθέντα παλαιότερα σενάρια, η διοίκηση της εισηγμένης διοργανώσει στις 24 Ιανουαρίου συνέντευξη τύπου καλώντας δημοσιογράφους, αναλυτές και χρηματιστές, με θέμα «παρουσίαση πενταετούς πλάνου 2020-2024». (εδώ)

Αύξηση κύκλου εργασιών της τάξεως του 15% και διατήρηση της περυσινής κερδοφορίας σημείωσε το 2019 η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, απορροφώντας πλήρως την πτωτική πορεία που σημείωσε η τιμή του χάλυβα στις διεθνείς αγορές.Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη) φαίνεται πως θα κυμανθεί περίπου στα περσινά επίπεδα, απορροφώντας πλήρως την επίπτωση από την πτωτική πορεία της τιμής του μετάλλου στις διεθνείς αγορές. Οσο για τις προσδοκίες της εισηγμένης για τη φετινή οικονομική χρήση, αυτές φαίνεται πως είναι ανοδικές. (εδώ)

Το πλαίσιο ψηφίστηκε, οι τράπεζες προσάρμοσαν τα σχέδια τιτλοποιήσεων τους στη γραμμή του σχεδίου, η αγορά αντέδρασε θετικά, αλλά παραμένει μια… μικρή λεπτομέρεια, που κρατάει «δεμένο» τον «Ηρακλή». Αυτήν δεν είναι άλλη από τις εγγυήσεις, που καλείται να βάλει στο τραπέζι το Ελληνικό Δημόσιο, έτσι ώστε τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης να εκδοθούν με τη σφραγίδα του μηδενικού ρίσκου. Και οι δύο πλευρές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το μπλοκάρισμα, διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα είναι τυπικό κι ότι επ’ ευκαιρία της αξιολόγησης, το πρόβλημα θα λυθεί. (εδώ)

Στην αναθεώρηση του outlook του κρατικού χρέους που εκδίδουν οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης σε "αρνητικό" από "σταθερό" προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's για το 2020. Η έκθεση του οίκου, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρεται στο "επιδεινούμενο παγκόσμιο περιβάλλον" και εκτιμά ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι ευάλωτες στον αυξανόμενο προστατευτισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν οικονομικές διαταραχές να εμφανίζεται διαταραγμένη.(εδώ)

Εν μέσω του μεγαλύτερου πτωτικού σερί της εδώ και οκτώ μήνες βρίσκεται η βρετανική λίρα (στερλίνα), καθώς εντείνεται η αίσθηση ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) θα κινηθεί σύντομα προς μείωση επιτοκίων. Η στερλίνα κινείται προς τα χαμηλότερα επίπεδά της από τα Χριστούγεννα, Sterling, μετά την εκτίμηση της NatWest Markets, θυγατρικής της Royal Bank of Scotland, για μείωση βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από την BoE στις 30 Ιανουαρίου. Η Credit Agricole, από την πλευρά της, σημειώνει ότι περισσότερα από τα μισά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BoE εμφανίζονται έτοιμα να στηρίξουν μια μείωση επιτοκίων, εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία για τη βρετανική οικονομία δεν βελτιωθούν. (εδώ)

Το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να ανέβει σε νέο ιστορικό υψηλό, ύψους άνω των 257 τρισ. δολαρίων τους επόμενους μήνες, χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι υποχώρησης, εκτιμά σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοδοτήσεων (IIF) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με την έκθεση το συνολικό χρέος αντιστοιχεί σε περίπου 32.500 δολάρια για τον κάθε έναν από τους 7,7 δισ. κατοίκους του πλανήτη και είναι πάνω από 3,2 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ. (εδώ)

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, πανίσχυρα funds και τραπεζικοί κολοσσοί ετοιμάζονται κονταροχτυπηθούν, αλλά και να συνεργαστούν μέσα στο 2020, λόγω του «big bang» που λαμβάνει χώρα σε μία αγορά μεγέθους 45 τρισ. δολαρίων.Το Πεκίνο εδώ και λίγα χρόνια έχει αποφασίσει να ανοίξει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αρχίζοντας από τη λειτουργία hedge funds, ενώ μέσα στο 2020 επιταχύνει τις εξελίξεις, επιτρέποντας σε ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. (εδώ)

Αυτή τη φορά οι επενδυτές δεν τρόμαξαν. Και οι αγορές, περισσότερο από ποτέ, φαίνεται να υποτιμούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Προτιμούν να επαναπαύονται στην υποστηρικτική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και στις συνθήκες σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, γνωρίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν άγρυπνοι φρουροί του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η παραγωγή από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ έχει αλλάξει τα δεδομένα στην εξίσωση προσφοράς και ζήτησης. Σε αυτή την εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και  η Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο. (εδώ)

Ως χρονιά του «slowbalisation», δηλαδή της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, βλέπει το 2020 η PwC. Κατά το 2020, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,4%, σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 3,8% ανά έτος που σημειώνεται από την αρχή του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της μελέτης Global Economy Watch της PwC. Η PwC προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες του G7, αγγίζοντας τα δύο εκατομμύρια, εκ των οποίων τέσσερις στις πέντε αφορούν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η Ινδία αναδεικνύεται σε ανερχόμενη δύναμη, καθώς αναμένεται να αναδειχθεί τρίτη μεγαλύτερη οικονομία πριν το 2030. (εδώ)

Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τριών τελευταίων ετών αυξήθηκαν οι κινεζικές εξαγωγές, καθώς οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ επηρέασαν την οικονομία της χώρας. Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 0,5% το 2019, σε σχέση με την σχεδόν 10% αύξηση το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης τελωνείων. Παράλληλα, οι εισαγωγές μειώθηκαν 2,8% το περασμένο έτος, ενώ το 2018 είχαν αυξηθεί 16%. (εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text