Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Με πρωτογενές πλεόνασμα 4,96 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση έκλεισε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης. Οι επιδόσεις είναι υψηλότερες κατά 560 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί στο νέο Προϋπολογισμό. Η επίδοση είναι επίσης πολύ πιο υψηλή από το Πρωτογενές Πλεόνασμα 91 εκατομμυρίων ευρώ που κατεγράφη ταμειακά το 12μηνο του 2018.Σημειώνεται ωστόσο ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν είναι τα τελικά. Και τούτο καθώς θα πρέπει να καταγραφούν τους επόμενους μήνες οι εισπράξεις  των τελών κυκλοφορίας (που έχουν παράταση μέχρι και σήμερα 15 Ιανουαρίου), του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των εσόδων που θα έρθουν για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. (εδώ)

Ο δημοσιονομικός απολογισμός του 2019, καθώς και οι εκτιμήσεις για την επίπτωση που θα έχουν στα κρατικά ταμεία οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και εισφορών βρίσκονται από χθες στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Ξεκίνησαν τον "έλεγχο" για την 5η αξιολόγηση, με αρχή από το Υπουργείο Οικονομικών. (εδώ)

O Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για την προγραμματισμένη, την Κυριακή, διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. (εδώ)

Εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό που προσεγγίζουν ή ενδεχομένως ξεπερνούν ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ έχει αποφέρει στην ελληνική αγορά ακινήτων το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής «χρυσή βίζα», από την έναρξη ισχύος του, στα μέσα του 2014, έως σήμερα. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη συμπλήρωση και του 2019 έχουν χορηγηθεί συνολικά 6.304 άδειες παραμονής σε επενδυτές εκτός Ε.Ε., οι οποίοι έχουν τοποθετήσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ έκαστος για την απόκτηση ακινήτου. Σύμφωνα όμως με αναφορές δικηγόρων και μεσιτών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών αποκτούν ακίνητα αξίας 300.000-350.000 ευρώ κατά μέσον όρο.(εδώ)

Στα «χέρια» των επενδυτικών funds έχει περάσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των θεσμικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του 2019, αλλά και οι πρώτες ημέρες του 2020. Πρόκειται για μια σαφή διαφοροποίηση του τι ίσχυε μέχρι και το 2017, όταν οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ μονοπωλούσαν τις επενδυτικές κινήσεις και ήταν οι βασικοί «αιμοδότες» της αγοράς ακινήτων. Το 2018 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές με την συμμετοχή ξένων επενδυτικών funds, όπως το GreCo Fund της Dromeus Capital των κ.κ. Αχ. Ρισβά και Στ. Αδαμόπουλου, αλλά και το HIG που απέκτησε ξενοδοχειακά ακίνητα αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Πάνω από 24 εκατ ευρώ υπολογίζονται  τα έσοδα που χάνονται ετησίως από την παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικού περιεχομένου, η διακίνηση ή/και ιδιωτική χρήση παρανόμων λογισμικών και εξοπλισμών αποκωδικοποίησης, ενώ περί τα 15 εκατ ευρώ είναι τα απολεσθέντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.Προς αυτή την κατεύθυνση η Forthnet έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην αντιμετώπιση των παραβατικών δραστηριοτήτων, που αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τους παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών. (εδώ)

Η προγραμματισμένη για αύριο μετ' αναβολή γενική συνέλευση της Euromedica, όπου ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται η έγκριση των ετησίων, εταιρικών οικονομικών καταστάσεων για το 2017 και το 2018, είναι ένα από τα βήματα που καλείται να κάνει η νέα διοίκηση της εισηγμένης στο "δρόμο” για την επάνοδο, μετά την απομάκρυνση της οικογένειας Λιακουνάκου πέρσι το καλοκαίρι. (εδώ)

Η ανάγκη για αλλαγή παραμένει ως προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης, εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, "οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και επιβάλλονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το disruption, δηλαδή οι ανατροπές στην αγορά, μπορούν να αλλάξουν ριζικά ολόκληρους κλάδους. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μείνουμε απαθείς μπροστά στην επικείμενη αλλαγή. Οι εταιρείες που κράτησαν μια τέτοια στάση, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Έχουμε δύο επιλογές: ή να είμαστε πρωτοπόροι των αλλαγών ή να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. (εδώ)

Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνιζαν στο τρίτο τρίμηνο το υψηλότερο ποσοστό μη-εξυπηρετούμενων δανείων(NPLs) μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες του Νότου, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιταλία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ποιότητα ενεργητικού, οι τράπεζες της Ευρωζώνης κατάφεραν στο τρίτο τρίμηνο να μειώσουν το ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο 3,41% του συνολικού ενεργητικού, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015, τότε που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στοιχεία για τα NPLs.(εδώ)

Στα 20,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης το Νοέμβριο, παρουσιάζοντας αύξηση από το ποσό των 18,2 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2018. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, οι εξαγωγές το Νοέμβριο υποχώρησαν 2,9% στα 197,7 δισ. ευρώ έναντι των 203,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2018. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 4,6% στα 177 δισ. ευρώ από τα 185,5 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2018. (εδώ)

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ υποχώρησε κατά 1,5% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ανέμεναν 0,3% μηνιαία άνοδο και 1,1% ετήσια πτώση. (εδώ)

Μεταξύ 0,6% και 0,75% υπολογίζεται η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για το 2019, σύμφωνα με υπολογισμούς έρευνας του Πρακτορείου Reuters (0,6%) και του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου (0,75%).Στην κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας αποδίδει και το Ifo την χαμηλή επίδοση της γερμανικής οικονομίας για το 2019 και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί κοντά στο 0,75%. Σύμφωνα με το έγκυρο Ινστιτούτο, οι συνέπειες της επιβράδυνσης έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές και στην αγορά εργασίας. (εδώ)

Τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων μεταποίησης δεσμεύεται να αυξήσει η Κίνα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψει με τις ΗΠΑ. Η Κίνα δεσμεύεται να αγοράσει επιπλέον προϊόντα μεταποίησης αξίας 80 δισ. δολ., όπως αμάξια, αγροτικές μηχανές, αεροσκάφη, ιατρικές συσκευές, εξαρτήματα αυτοκινήτων κ.λπ. Στους όρους της συμφωνίας, η οποία πρόκειται να υπογραφεί αύριο στην Ουάσιγκτον, περιλαμβάνεται και η αγορά επιπλέον ενεργειακών προμηθειών αξίας άνω των 50 δισ. δολ. αυξάνοντας παράλληλα και τις αγορές υπηρεσιών έως 35 δισ. δολ. για διάστημα δύο ετών. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text