Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | "Επανεκκίνηση" του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας από τον Πούτιν

"Επανεκκίνηση" του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας από τον Πούτιν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Κώστα Ράπτη

Σε "επανεκκίνηση" οδηγεί το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αποκαλύπτουν οι σημαντικές εξαγγελίες της ετήσιας ομιλίας του για την "Κατάσταση του Έθνους" και η παραίτηση της κυβέρνησης Μεντβέντεφ που ακολούθησε αμέσως μετά.

Ειδικότερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προανήγγειλε την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να τίθενται προηγουμένως στην κρίση του ρωσικού λαού, σε δημοψήφισμα, η διενέργεια του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί χρονικά.

Οι εξαγγελίες Πούτιν προβλέπουν την ενίσχυση των εξουσιών του κοινοβουλίου, μολονότι το πολίτευμα θα παραμείνει προεδρικό, την ενίσχυση των εξουσιών των κυβερνητών των "υποκειμένων" (περιφερειών) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την απαγόρευση εκλογής στην προεδρία ατόμου που δεν είχε τη Ρωσία ως μόνιμη κατοικία του τα προηγούμενα 25 χρόνια, καθώς και την αλλαγή των περιορισμών στις διαδοχικές θητείες του αρχηγού του κράτους.

Άγνωστο παραμένει ακόμη ποιο κυβερνητικό σχήμα θα διαδεχθεί το παραιτηθέν υπουργικό συμβούλιο του Ντίμτρι Μεντβέντεφ, το οποίο θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι την υπόδειξη των αντικαταστατών.

Προς το παρόν ακούγεται έντονα το όνομα του δημάρχου Μόσχας Σεργκέι Σαμπιάνιν ως επόμενου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο Πούτιν, ο Ντίμιτρι Μεντβέντεφ προορίζεται για τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο λειτουργεί εν είδει υπερ-επιτελείου της χώρας.

Όλα αυτά θα πρέπει να ερμηνευθούν στο πλαίσιο της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην ρωσική κοινή γνώμη, η οποία από τη μια εκδηλώνει μεγαλύτερη αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας, ωστόσο από την άλλη δυσφορεί ολοένα και περισσότερο με την διαφθορά του πολιτικού συστήματος και την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης. Ήδη η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στην σκιά της διοργάνωσης του Μουντιάλ από τη Ρωσία, έχει δημιουργήσει μια ρωγμή, μετά την οποία η δημοτικότητα τόσο του Πούτιν όσο και της κυβέρνησης δεν έχει ανακάμψει.

Επιπλέον, οι σημερινές πρωτοβουλίες Πούτιν θα πρέπει να ειδωθούν υπό το πρίσμα της λήξης της τρέχουσας (και κατά το ισχύον σύνταγμα, τελευταίας) προεδρικής θητείας του το 2024 και την διαδικασία "εκκόλαψης" διαδόχου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text