Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Οι συμβολισμοί πίσω από την κίνηση του Κ. Μητσοτάκη να προτείνει την Κ. Σακελλαροπούλου για ΠτΔ

Οι συμβολισμοί πίσω από την κίνηση του Κ. Μητσοτάκη να προτείνει την Κ. Σακελλαροπούλου για ΠτΔ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι συμβολισμοί πίσω από την κίνηση του Κ. Μητσοτάκη να προτείνει την Κ. Σακελλαροπούλου για ΠτΔ

Του Δημήτρη Γκάτσιου

"Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση. Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου".

Ήταν λίγο μετά τις επτά χθες το απόγευμα, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε, μέσα από τι διάγγελμά του, το όνομα που προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες. Η πρώτη με την κ. Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η δεύτερη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την απόφασή του και ευχαρίστησε για την προσφορά του. Τα υπόλοιπα, το τυπικό, δηλαδή, αν και πέρα για πέρα ουσιαστικό, λόγω των υψηλών συμβολισμών της πρωθυπουργικής κίνησης γράφτηκαν αμέσως μετά.

"Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία. Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κομβική έννοια της συναίνεσης

Κυβερνητικά στελέχη μίλησαν για μία επιλογή που αφήνει το δικό της αποτύπωμα σε μία νέα εποχή που σηκώνει αυλαία για τη χώρα, μετά από τη…μέγγενη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Έτερα στελέχη εστίασαν στο άλλο ύφος και το άλλο ήθος που προωθεί στην πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αποτυπώνεται και στο πεδίο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη περνάει πέρα και επάνω από τα κομματικά σύνορα της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί και αναμενόμενο, εάν κοιτάξει κανείς τις κινήσεις του εντός της "γαλάζιας" παράταξης, από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της. Όταν και έθεσε ως κεντρικό στόχο να…σπάσει τα κομματικά τείχη και να ανοίξει το κόμμα σε νέες δεξαμενές πολιτών. Πλέον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αυτά που καλούνται να εξετάσουν το πνεύμα της επιλογής Μητσοτάκη για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος δεν αμέλησε να το φέρει στην πρώτη γραμμή, μέσω του διαγγέλματός του, υπενθυμίζοντας δύο ακόμα καίρια σημεία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, που κυριάρχησε η συναίνεση εντός Βουλής. Το πρώτο ήταν η εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στη θέση του προέδρου της Βουλής, με 283 ψήφους. Το δεύτερο είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που…πήρε πράσινο φως με 288 ψήφους. "Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος. Εύχομαι από καρδιάς, να αποτυπώσει τη συναίνεση, που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η παρούσα Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Οι συμβολισμοί στην πρόταση Μητσοτάκη είναι πολλοί. Αυτός που κυριαρχεί τις πρώτες ώρες είναι το "πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας". Χαρακτηριστικά ηχηρός, σε μία εποχή που οι Ελληνίδες, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, παίρνουν τη θέση που τους αξίζει. Οι υπόλοιποι αποτυπώνονται σε όσα σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και πηγές, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργικής επιλογής.

"Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση", σημειώνουν πηγές. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, η κ. Σακελλαροπούλου είναι μία επιλογή:

-Ενωτική, καθώς επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της και δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας. "Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της  Βουλής για την ανάδειξη Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Εάν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν", σχολιάζουν στελέχη.

-Προοδευτική, καθώς ως δικαστής είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας, η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή, με την ίδια να είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Αξιοκρατική, καθώς με την απόφασή του ο κ. Μητσοτάκης φέρνει, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, μία γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. "Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι μία άξια γυναίκα", σημειώνουν στελέχη. "Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο μας. Επέλεξε να μην το κάνει, επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας", προσθέτουν.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text