Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Κομισιόν: Σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τρ. Πειραιώς στη Eurobank

Κομισιόν: Σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τρ. Πειραιώς στη Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κομισιόν: Σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τρ. Πειραιώς στη Eurobank

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε, κατόπιν καταγγελίας, ότι η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Eurobank, συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και ότι δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Νοέμβριο του 2015, η Επιτροπή ενέκρινε την κρατική ενίσχυση που χορήγησε η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς δυνάμει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και βάσει σειράς δεσμεύσεων. Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, μία από τις δεσμεύσεις ήταν ότι η τράπεζα θα πωλούσε τις ξένες θυγατρικές της πριν από το τέλος του 2018. Όσον αφορά τη Eurobank, μία από τις δεσμεύσεις ήταν ότι η τράπεζα θα υπόκειτο σε απαγόρευση εξαγορών έως το τέλος του 2018. Κατόπιν διαδικασίας πώλησης, τον Νοέμβριο του 2018, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της στη Eurobank, πώληση η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019.

Τον Ιανουάριο του 2019, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία από έναν από τους μη επιτυχόντες υποψηφίους, στην οποία διατυπώνονταν οι εξής ισχυρισμοί i) ότι η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Eurobank παραβίαζε τις δεσμεύσεις ως προς τις κρατικές ενισχύσεις που ανέλαβαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank στο πλαίσιο των αποφάσεων της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις του 2015 και ii) ότι η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής στη Eurobank βάσει εικαζόμενης επιρροής του ελληνικού κράτους στη διαδικασία πώλησης, συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η Επιτροπή έκρινε ότι, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς πράγματι πώλησε τη βουλγαρική θυγατρική της μετά την προβλεπόμενη από τις δεσμεύσεις προθεσμία, αυτή η σύντομη καθυστέρηση δεν επηρέασε τη συμβατότητα της ενίσχυσης που χορήγησε η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς το 2015.

Επίσης, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όλες τις άλλες δεσμεύσεις ως προς τις κρατικές ενισχύσεις δυνάμει των αποφάσεων  για τις κρατικές ενισχύσεις του 2015 και ότι δεν χορηγήθηκε πρόσθετη ενίσχυση στην Eurobank στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης.

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, στη Eurobank, συνάδει με τις δεσμεύσεις ως προς τις κρατικές ενισχύσεις και ότι δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text