Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΟΤΕ: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανά διοίκηση και συνδικαλιστές

ΟΤΕ: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανά διοίκηση και συνδικαλιστές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΤΕ: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανά διοίκηση και συνδικαλιστές

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Ξεκινούν εκ νέου οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των συνδικαλιστών με αντικείμενο την προσπάθεια υπογραφής νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο, έπειτα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις μερίδας εργαζομένων που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Σήμερα το μεσημέρι οι δύο πλευρές είναι προγραμματισμένο να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με νωπή ακόμη την αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων. Είχε προηγηθεί η αποστολή σχετικής πρόσκλησης σε συνάντηση από τη διοίκηση του ΟΤΕ προς την Ομοσπονδία για συνέχιση του διαλόγου με αντικείμενο την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Παράλληλα, μεσολάβησε και η συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την κατάργηση του αντικειμένου της φυσικής φύλαξης στον ΟΤΕ και τη λύση των συμβάσεων εργασίας των 6 φυλάκων που δεν αποδέχθηκαν τα σχετικά κίνητρα αποχώρησης.

Οι αποφάσεις

Ερώτημα είναι εάν η πρώτη αυτή συνάντηση, από τις αρκετές που αναμένεται να ακολουθήσουν, θα αποτελέσει πρόκριμα για την εξασφάλιση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της διοίκησης για το μετασχηματισμού του ομίλου και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές καθώς έπειτα από τη λήξη της προηγούμενης ΣΣΕ στις 30/12/2019 τυπικά έπαψαν να ισχύουν οι κύριοι όροι που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη σύμβαση (μισθολογικά κλιμάκια, 7ωρό, διασφάλιση θέσεων εργασίας) για τους παλαιούς εργαζόμενους του ΟΤΕ, με την εταιρεία να δίνει παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στο θέμα της ισχύος του ωραρίου.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα καθορίσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προσδιορίσει την νέα συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου μετά την 20η Ιανουαρίου, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Την επανέναρξη των συζητήσεων εκτιμάται ότι θα ωθήσει ένα βήμα πιο μπροστά η πρόσφατη ενημέρωση του επικεφαλής του Ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ, προς τους εργαζόμενους. Ενημέρωση που είχε ως στόχο να αποσαφηνίσει πολλές από τις παρερμηνείες που, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είχαν καλλιεργηθεί από συγκεκριμένες πλευρές για τον δρομολογούμενο μετασχηματισμό του ΟΤΕ.

Μετασχηματισμός

Στο πλαίσιο του σχεδίου "Future Telco", δρομολογείται η δημιουργία ενός σχήματος τριών 100% θυγατρικών στις οποίες θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την επαφή με τον πελάτη, δηλαδή οι τεχνικοί πεδίου, τα call centers (ήδη υφίσταται η eValue) και το δίκτυο καταστημάτων (Γερμανός, OTE Shop κ.α).

Στόχος είναι να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία η δομή του ομίλου, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων. Οι τρεις αυτές θυγατρικές έχοντας μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία θα αποτελέσουν τους "μοχλούς" του Ομίλου με στόχο την προσέλκυση νέων πηγών εσόδων από την διεκδίκηση νέων συμβολαίων, διαγωνισμών κλπ στην ευρύτερη αγορά της τεχνολογίας-τηλεπικοινωνιών.

Ταυτόχρονα, στο επόμενο διάστημα εξετάζεται να πραγματοποιηθούν νέα προγράμματα παροχής κινήτρων για την αποχώρησή εργαζομένων, ώστε ο Όμιλος να ενδυναμωθεί με νέο εξειδικευμένο προσωπικό.

Εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδία και υπό το φως του σχεδίου μετασχηματισμού, ο κ. Τσαμάζ αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Οργανισμός επιβάλλεται να προχωρήσει σε μετασχηματισμό, προειδοποίησε ότι ο ΟΤΕ δεν θα επιστρέψει σε καθεστώς οργανισμού δημοσίου με νοοτροπίες παρελθόντος.

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η ΟΜΕ-ΟΤΕ έσπευσε να εκφράσει τη διαφωνία της με κύρια σημεία της τοποθέτησης Τσαμάζ, αναφέροντας με τους συνήθεις οξείς τόνους ότι προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση για διαπραγμάτευση "με στόχο να επανέλθει η ηρεμία στην εταιρεία, η οποία είχε διασαλευτεί μετά τις άστοχες κινήσεις της διοίκησης”.

Η Ομοσπονδία επιμένει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τριετούς διάρκειας για όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ, με διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους και αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text