Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τρεις νέες θυγατρικές εταιρείες δημιουργεί ο όμιλος ΟΤΕ

Τρεις νέες θυγατρικές εταιρείες δημιουργεί ο όμιλος ΟΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρεις νέες θυγατρικές εταιρείες δημιουργεί ο όμιλος ΟΤΕ

Την κατάτμηση της μητρικής εταιρείας με τη δημιουργία τουλάχιστον τριών νέων θυγατρικών εταιρειών προανήγγειλε, χθες, η διοίκηση του ΟΤΕ. Παράλληλα, σημείωσε ότι την επόμενη δεκαετία, που μόλις ανέτειλε, θα συντελεστεί στροφή του ομίλου  προς την παροχή περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σε χθεσινή εσωτερική ενημέρωση που διανεμήθηκε στο προσωπικό, ο όμιλος θα πρέπει να μετασχηματιστεί και να προσαρμοστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται στην αγορά των ψηφιακών επικοινωνιών. Στο εκτενές σημείωμά του, ο κ. Τσαμάζ αναφέρει ότι ο όμιλος ΟΤΕ θα πρέπει να αποφύγει το παράδειγμα εταιρειών όπως η Κodak, η Μotorola, η Nokia κ.ά. εταιρείες που τα προηγούμενα χρόνια εξαφανίστηκαν επειδή δεν προσαρμόστηκαν. Αντίθετα, εκθείασε τις επιχειρήσεις Uber, Airbnb, Netflix, Amazon ως εταιρείες που μεταμόρφωσαν κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας.

«Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αλλαγών για τον όμιλο ΟΤΕ. Μια περίοδο μετεξέλιξης και προσαρμογής στις αλλαγές που επιβάλλουν η τεχνολογία και η αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Επίσης κάνει λόγο για έμφαση που θα δοθεί στην πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και κυρίως επιστημόνων με εξειδίκευση στα δεδομένα (data science), στο ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing), στην ανάπτυξη λογισμικού (software developers) κ.λπ.

Αναφερόμενος στο σχέδιο κατάτμησης της μητρικής εταιρείας, προκρίνει τη δημιουργία τριών νέων 100% θυγατρικών εταιρειών. «Μελετάμε το ενδεχόμενο οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την επαφή με τον πελάτη (τεχνικοί πεδίου, call centers, καταστήματα) να λειτουργήσουν ως 100% θυγατρικές εταιρείες», ανέφερε το σημείωμά του ο κ. Τσαμάζ. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι νέες εταιρείες πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο ανάπτυξης των Cosmote, Cosmote e-Value και OTEGlobe, που ως θυγατρικές του ΟΤΕ πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα. Η νέα εταιρεία για παράδειγμα που θα συσταθεί για τους τεχνικούς του ΟΤΕ θα μπορεί να προσφέρει εμπλουτισμένες υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες έξυπνων σπιτιών. Η δεύτερη εταιρεία θα περιλάβει όλους τους εργαζομένους στα καταστήματα Cosmote και Γερμανός και, τέλος, η τρίτη θυγατρική θα περιλάβει όσους εργάζονται στα τηλεφωνικά κέντρα.

H δημιουργία των τριών νέων θυγατρικών, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, θα προσδώσει μια νέα και πιο ευέλικτη και ταυτόχρονα χαμηλότερου κόστους δομή. «Το λειτουργικό μας κόστος», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, «παραμένει υψηλό, επηρεάζοντας τις τιμές των υπηρεσιών μας γιατί ρυθμιζόμαστε από την ΕΕΤΤ, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας. Και είναι ακριβώς αυτό, το λειτουργικό μας κόστος, που καθορίζει τις τιμές που μπορούμε να δίνουμε και όχι η κερδοφορία μας, όπως πολλοί ισχυρίζονται».

Αναφορικά με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ τις χαρακτήρισε πρωτοφανείς και οι οποίες ταλαιπώρησαν τους πελάτες του οργανισμού, επηρέασαν το επίπεδο των υπηρεσιών, ζημίωσαν την εικόνα της επιχείρησης και τους ίδιους τους εργαζομένους του. Δεν δίστασε, δε, να αναφερθεί και στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από εξωθεσμικούς παράγοντες. «Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς πρακτικές συκοφαντίας, ψεύδους, απειλών σε προσωπικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την άνανδρη επίθεση στην οικογενειακή μου κατοικία», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν καταδίκασε την επίθεση αυτή με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο».

Αναφερόμενος στη δεκαετία που πέρασε και στην οποία βρίσκεται ο ίδιος στο τιμόνι του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ επισήμανε πως ο όμιλος επένδυσε πάνω από 4,7 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα μείωσε τον καθαρό δανεισμό από 4,3 δισ. ευρώ το 2010 σε 772 εκατ. ευρώ. «Εξορθολογίσαμε το κόστος με κοινωνικά υπεύθυνους τρόπους. Οσες αποχωρήσεις συναδέλφων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, περίπου 6.500, έγιναν με πακέτα εξόδου κατά πολύ μεγαλύτερα της νόμιμης αποζημίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

​​​​​​Εργαζόμενοι χωρίς θέση ευθύνης που αποχώρησαν το 2019 έλαβαν από 50.000 έως 300.000 ευρώ, κατά μέσον όρο 150.000 ευρώ, δηλαδή 75 με 80 μεικτούς μισθούς. «Η πρακτική αυτή ήταν συνειδητή απόφαση της διοίκησης... δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης με τα σωματεία», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, αποκάλυψε το κόστος από τις εθελουσίες εξόδους στον ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, το οποίο ανήλθε σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text