Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Γιατί ήταν ορθή η απόφαση της Εθνικής να πουλήσει την Finansbank

Γιατί ήταν ορθή η απόφαση της Εθνικής να πουλήσει την Finansbank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί ήταν ορθή η απόφαση της Εθνικής να πουλήσει την Finansbank

H απόφαση πώλησης της Finansbank ήταν στρατηγικά σωστή για την Εθνική τράπεζα
Η απόφαση της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος να πουλήσει την τουρκική τράπεζα Finansbank στα τέλη του 2015 αποδεικνύεται σήμερα πολύ σωστή στρατηγικά κίνηση για τρεις βασικούς λόγους, οικονομικούς, συναλλαγματικούς και βεβαίως πολιτικούς.
Ενώ για οικονομικούς και πολιτικούς – διπλωματικούς λόγους εξαγοράστηκε η Finansbank από την Εθνική τράπεζα για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους πουλήθηκε ειδικά τώρα με βάση παραδοχές του σήμερα.
Δεν είναι μόνο η ζημία των 1,2 δισεκ. επιπλέον που θα επιβάρυνε τον ισολογισμό της Εθνικής τράπεζας αλλά και πολιτικοί λόγοι, ας αναλογιστούμε πως η Εθνική θα βρισκόταν υπό την ομηρεία του Προέδρου Erdogan στην Τουρκία και πόσο η μετοχή της Εθνικής θα είχε καταποντιστεί και οι επενδυτές θα απομακρύνονταν άρον – άρον.
Τέλη του 2015 η Εθνική τράπεζα έλαβε μια ιστορική απόφαση, την οριστική αποεπένδυση της από την Τουρκική Finansbank την οποία έλεγχε σχεδόν 100%
Η Εθνική είχε επενδύσει 5,05 δισεκ. ευρώ για να εξαγοράσει την Finansbank.
Πούλησε στα 2,75 δισεκ. – δεν περιλαμβάνεται στην αποτίμηση τα 830 εκατ εξόφληση ομολογιακού από το Qatar καθώς το ομολογιακό ούτως ή άλλως κάποια στιγμή στην λήξη του εξοφλείτο.
Η Εθνική στα τέλη του 2015 υπέστη μια ζημία 2,3 δισεκ. ενώ ας ληφθεί υπόψη ότι ενώ η Finansbank ήταν πάντα κερδοφόρος τράπεζα στην Τουρκία ποτέ δεν έδωσε μέρισμα στην Εθνική καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν επέτρεπε εξαγωγή μερισμάτων.
Φθάνοντας στο σήμερα η Finansbank ανήκει στην QNB από το Qatar.
H Finansbank εμφανίζει με συναλλαγματική ισοτιμία 1 ευρώ προς 6,55 τουρκικές λίρες την εξής χρηματοοικονομική εικόνα.
Ενεργητικό 25 δισεκ. ευρώ
Κεφάλαια 2,22 δισεκ. ευρώ
Κέρδη 2018 περίπου 390 εκατ ευρώ.
Όμως από το 2015 που πούλησε η Εθνική με συναλλαγματική ισοτιμία 1 ευρώ προς 3,22 τουρκικές λίγες φθάσαμε στο σήμερα με συναλλαγματική ισοτιμία 1 ευρώ προς 6,55 τουρκικές λίρες η Εθνική τράπεζα θα ενέγραψε ακόμη 1,2 δισεκ. ευρώ ζημία.
Σήμερα εάν η Εθνική κατείχε την Finansbank θα είχε σοβαρό κεφαλαιακό πρόβλημα, η μετοχή θα είχε καταρρεύσει λόγω οικονομικών και πολιτικών λόγων (προκλητικότητα Τουρκίας) αλλά και για λόγους συναλλαγματικών ισοτιμιών και διαφορών μεταξύ της περιόδου τέλη του 2015 με αρχές 2020.
Άρα η απόφαση πώλησης της Finansbank ήταν στρατηγικά σωστή.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text