Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Τη δυνατότητα μεταφοράς των πιθανών υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο διεκδικεί τώρα η κυβέρνηση, παράλληλα με τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και την αλλαγή χρήσης των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ΑNFAs) από την εξυπηρέτηση του χρέους στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η μεταφορά των υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο θα γίνει μέσω του λεγόμενου smoothing mechanism, το οποίο έχει εισηγηθεί άλλωστε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του. (εδώ)

 

Ταχύτερες αδειοδοτήσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών, επιτάχυνση επενδύσεων από τους εγχώριους ομίλους, και αφίξεις νέων παικτών, όπως της Invenergy, μιας από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες αιολικών στις ΗΠΑ, σηματοδοτούν τις εξελίξεις στην αγορά της πράσινης ενέργειας. Τον τόνο δίνουν οι εκτιμήσεις για φετινές επενδύσεις στα αιολικά που μπορεί να αγγίξουν τα… 500 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια συνεχή παρουσία στις αγορές- που προφανώς το επιθυμεί- τότε δεν μπορεί να επαναπαύεται, ειδικά από τη στιγμή που ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει άντληση ως και 8 δισ ευρώ με νέες εκδόσεις ομολόγων. Τουλάχιστον το 50% των 8 δισ. ευρώ θα καλυφθεί εμπροσθοβαρώς, δηλαδή μέσα στο πρώτο 3μηνο- 4μηνο του έτους και κάπως έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα που μεσολαβεί ως τα μέσα Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα χτυπήσει εκ νέου την πόρτα των αγορών. (εδώ)

Βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 104,2 (από 102,9 τον Νοέμβριο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περσινό (96,4 μονάδες). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της Βιομηχανίας του ΙΟΒΕ, στην ανοδική τάση του δείκτη συνεχίζουν να συμβάλλουν οι αναπτυξιακές επενδυτικές προοπτικές σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στη φορολογία, αλλά και σε άλλα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Οι προγραμματικοί στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν στον περιορισμό εμποδίων και στη δημιουργία συνθηκών ενός υγιούς και βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. (εδώ)

Η ελληνική οικονομία κινείται στον αστερισμό της ανάκαμψης και προοιωνίζεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2020, καθώς και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς. Το 2019 σημειώνεται επιτάχυνση της μεταποιητικής παραγωγής και των κατασκευών, παρά την επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών, και παρά την εμφάνιση ενδείξεων κόπωσης της απορρόφησης της ανεργίας, καθώς οι επενδύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη να τονώνουν τις συνθήκες απασχόλησης στην οικονομία ενώ και η διεθνής συγκυρία παραμένει αρνητική. Δείτε το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του ΣΕΒ εδώ.

Η ATTICA Συμμετοχών ανακοινώνει ότι με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 18ης Δεκεμβρίου 2019 εγκρίθηκε η χρηματική διανομή κερδών και προαιρετικών αποθεματικών της Εταιρίας, συνολικού καθαρού ποσού ύψους  €10.790.292,15, ήτοι €0,05 ανά μετοχή (συνολικού μεικτού ποσού Ευρώ 10.794.151,65, στο οποίο αναλογεί συνολικός φόρος ύψους €3.859,50 (εδώ)

Το δρόμο ώστε να παραταθεί η λειτουργία μίας ή δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 2030 χωρίς η εταιρεία να υποχρεώνεται σε ζημιές εξαιτίας του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα, ανοίγει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιστάθμιση του κόστους των εκπομπών που δικαιούνται συγκεκριμένοι κλάδοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής οι επιλέξιμοι τομείς μειώνονται σε 8 αντί για 14 που ήταν σήμερα. Μεταξύ των επιλέξιμων τομέων περιλαμβάνεται η παραγωγή αλουμινίου, η παραγωγή βασικού σιδήρου, χάλυβα και σιδηροκραμάτων.(εδώ)

Την κατάτμηση της μητρικής εταιρείας με τη δημιουργία τουλάχιστον τριών νέων θυγατρικών εταιρειών προανήγγειλε, χθες, η διοίκηση του ΟΤΕ. Παράλληλα, σημείωσε ότι την επόμενη δεκαετία, που μόλις ανέτειλε, θα συντελεστεί στροφή του ομίλου  προς την παροχή περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών.H δημιουργία των τριών νέων θυγατρικών, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, θα προσδώσει μια νέα και πιο ευέλικτη και ταυτόχρονα χαμηλότερου κόστους δομή. «Το λειτουργικό μας κόστος», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, «παραμένει υψηλό, επηρεάζοντας τις τιμές των υπηρεσιών μας γιατί ρυθμιζόμαστε από την ΕΕΤΤ, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας. Και είναι ακριβώς αυτό, το λειτουργικό μας κόστος, που καθορίζει τις τιμές που μπορούμε να δίνουμε και όχι η κερδοφορία μας, όπως πολλοί ισχυρίζονται». (εδώ)

Ορισμένοι αξιωματούχοι "υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει προσοχή για ενδεχόμενες παρενέργειες των υφιστάμενων μέτρων νομισματικής πολιτικής", επισημαίνεται στα πρακτικά. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά τον αντίκτυπο [της νομισματικής πολιτικής] στις τράπεζες και στις αγορές "και ειδικότερα στα χρηματιστήρια, την αγορά κατοικίας και των εμπορικών ακινήτων". Επίσης "εκφράστηκε ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στα νοικοκυριά της Ευρωζώνης. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση στις αποταμιεύσεις και την κατανάλωση", αναφέρουν οι αξιωματούχοι. (εδώ)

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 προσγειώθηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Γερμανία, καταδεικνύοντας πως ύφεση χτυπά απειλητικά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το 2019 η γερμανική ατμομηχανή πάτησε φρένο το 2019, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόλις κατά 0,6%, εξαιτίας του Brexit και της αντιπαράθεσης στο παγκόσμιο εμπόριο, σε μια εξέλιξη που φαίνεται να σηματοδοτεί τον επίλογο της χρυσής δεκαετίας δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης. (εδώ)

Υπεγράφη η πρώτη φάση της σημαντικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι υπογραφές έπεσαν χθές στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε. Ωστόσο, ο Τραμπ, πριν υπογράψει το κείμενο που διαπραγματεύονταν επί μήνες οι δύο πλευρές, προειδοποίησε ότι οι τιμωρητικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί στο Πεκίνο εδώ και περίπου δύο χρόνια, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της συμφωνίας. (εδώ)

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη σχεδιάζουν να προχωρήσουν και φέτος σε γενναίες ενέσεις ρευστότητας, θέλοντας να προσφέρουν στηρίγματα στην ασθενική ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Reuters θα ρίξουν στο σύστημα πιθανότατα περισσότερα από 1,2 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από το 2017, αλλά ίσως δεν είναι αρκετό να ικανοποιήσει τις αγορές, που έχοντας εθιστεί στο εύκολο, φθηνό χρήμα ζητούν ολοένα και περισσότερο. Γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικές αντιπαραθέσεις, επίμονα απογοητευτικά δεδομένα για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη δεν έχουν σταθεί εμπόδιο στις αγορές. που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. (εδώ)

Σε μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μειώνοντας το κόστος δανεισμού στο 11,25% από 12% και συνεχίζοντας προς την πορεία χαλάρωσης που έχει χαράξει από τον Ιούλιο, αλλά με πιο συντηρητικές κινήσεις, καθώς η τουρκική οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρά το 2020. Είναι η πέμπτη κατά σειρά μείωση του κόστους δανεισμού, οδηγώντας τα πραγματικά επιτόκια για καταθέσεις σε λίρα σε αρνητικό έδαφος, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,84% τον Δεκέμβριο. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text