Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

Του Sergei Klebnikov

Για περισσότερα από δύο χρόνια, το Facebook έχει βρεθεί σε μια δίνη αντιπαραθέσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από τις ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και στοιχείων μέχρι τις κατηγορίες για υπονόμευση της Δημοκρατίας και τις αντιμονοπωλιακές έρευνες της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει κληθεί να καταθέσει στην Ουάσιγκτον όχι μία αλλά δύο φορές σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί η εταιρεία του.

Στις περιπτώσεις των περισσότερων εταιρειών, ένα τέτοιο κύμα αρνητικών πρωτοσέλιδων θα μπορούσε να επηρεάσει τις προοπτικές τους. Σε ό,τι αφορά το Facebook, όμως, η μετοχή της εταιρείας συνεχίζει να κινείται σε ανοδική τροχιά.

Μετά την άνοδο άνω του 50% που κατέγραψε πέρυσι, ο τίτλος του Facebook σημειώνει ήδη κέρδη πάνω από 5% από την αρχή του έτους. Παρά τις επικείμενες έρευνες από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για θέματα ανταγωνισμού και αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η μετοχή έχει καταγράψει αρκετά νέα ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες. Η εταιρεία είδε, δε, την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται κατά 200 και πλέον δισ. δολάρια το 2019, με αποτέλεσμα σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της να αγγίζει τα 630 δισ. δολάρια.

Τα σκάνδαλα, η "βουτιά” του 2018 και το comeback

Με άλλα λόγια, το Facebook φαίνεται να ανακάμπτει δυναμικά από την ιστορική "βουτιά” που σημείωσε στα μέσα του 2018, όταν η εταιρεία απροσδόκητα ανακοίνωσε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χρηστών και των πωλήσεών της. Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της βυθίστηκε κατά 20%. Η πρόβλεψη επιβράδυνσης της κερδοφορίας ήρθε μάλιστα σε μια εποχή εντεινόμενων ανησυχιών σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του κοινωνικού δικτύου. Το Facebook, για μήνες, βρέθηκε αντιμέτωπο με επικρίσεις όσον αφορά τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, καθώς και για τον ρόλο του στη διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news). Εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας, το Facebook κατηγορήθηκε και για υπονόμευση της Δημοκρατίας με αφορμή την αποκάλυψη ότι η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Cambridge Analytica χρησιμοποιούσε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του κοινωνικού δικτύου στις καμπάνιες που έτρεχε για πολιτικούς υποψηφίους.

Αυτό το κύμα επικρίσεων και δυσαρέσκειας προκάλεσε ένα εκτεταμένο sell-off στη μετοχή που διήρκεσε για το υπόλοιπο του 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία απώλεσε σχεδόν το ήμισυ της τότε χρηματιστηριακής αξίας της.

Ο τίτλος του Facebook κάλυψε μεγάλο μέρος των ανωτέρω απωλειών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019, αλλά υποχώρησε και πάλι, σχεδόν κατά 10%, τον Μάιο, εν μέσω ανησυχιών για διάλυση του κοινωνικού δικτύου. Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ξεκίνησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα σε βάρος του γίγαντα των κοινωνικών δικτύων, με πολλούς αναλυτές της Wall Street να προβλέπουν ότι οι εντεινόμενες ανησυχίες για παραβιάσεις των ρυθμιστικών κανόνων θα έπλητταν την εταιρεία. Τελικά, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε στο Facebook πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που είχε επιβάλλει ποτέ, για παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων καταναλωτών.

Το Facebook αντιμετώπισε επίσης ένα νέο κύμα επικρίσεων πέρυσι, με αφορμή το λανσάρισμα του ψηφιακού του νομίσματος, του Libra.

Παράλληλα, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον πλανήτη υφίσταται ισχυρές πιέσεις να αναθεωρήσει τις πολιτικές του όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσεις και τις πολιτικές διαφημίσεις. Ωστόσο, πρόσφατα το Facebook επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική του που επιτρέπει την ανάρτηση ψευδών πολιτικών διαφημίσεων στην πλατφόρμα του. Μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τις ενέργειες άλλων κοινωνικών δικτύων, όπως το Twitter, το οποίο τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει όλες τις πολιτικές διαφημίσεις στην πλατφόρμα του.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2019, 47 γενικοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν έρευνα σε βάρος του Facebook για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, στέλνοντας τη μετοχή 4% χαμηλότερα.

Θα συνεχίσει ανοδικά και το 2020

Ωστόσο, παρά τα πρόσφατα προβλήματα και τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις επικείμενες έρευνες, η δυναμική που εμφανίζει η μετοχή του Facebook και τα νέα ιστορικά υψηλά που έχει επιτύχει, υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προβληματίζονται από τους φόβους των ρυθμιστικών αρχών. Πράγματι, η Wall Street αναμένει μια εξαιρετική χρονιά για το Facebook.

Εξάλλου, η εταιρεία τα τελευταία τρίμηνα συνέχισε να αυξάνει τα έσοδά της, προσθέτοντας νέους χρήστες στην βασική πλατφόρμα της, καθώς και στις υπόλοιπες εφαρμογές της, όπως το Instagram, το Messenger και το WhatsApp. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, αυξάνεται η αισιοδοξία όσον αφορά την ικανότητα του Facebook να παράγει έσοδα από αυτές τις εφαρμογές, όπως συμβαίνει με το Instagram χάρη στα διαφημιστικά βίντεο και τις αγορές προϊόντων.

Το τελευταίο ράλι της μετοχής οφείλεται στα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός αύξηση των εσόδων του Facebook επιταχύνθηκε το 2019, με την εταιρεία να εμφανίζει ετήσια αύξηση εσόδων 26% το πρώτο τρίμηνο, 28% το δεύτερο τρίμηνο και 29% το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Παρ’ όλο λοιπόν που το Facebook προσπαθεί να βελτιώσει τη φήμη του, συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης: οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη διαφημιστική πλατφόρμα της εταιρείας, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να προβλέπουν αύξηση κατά 26% των διαφημιστικών εσόδων για το σύνολο του 2019, σύμφωνα με το Refinitiv.

Σε πρόσφατο σημείωμά τους, οι αναλυτές της Deutsche Bank προέβλεψαν "αναζωογόνηση της δυναμικής για τη βασική εφαρμογή του Facebook” το 2020, χάρη στις πρωτοβουλίες που προωθεί η εταιρεία, όπως η αναδιαμόρφωση της υπηρεσίας ειδήσεων και η διεύρυνση του Μarkeplace. Οι αναλυτές της Bank of America, από τη δική τους πλευρά, υποστήριξαν πρόσφατα ότι οι εφαρμογές Messenger και WhatsApp του Facebook είναι ακόμη υποτιμημένες και δεν αντικατοπτρίζονται πλήρως στην τιμή της μετοχής, η οποία θεωρούν ότι μπορεί να αναρριχηθεί 20% υψηλότερα. "Αν και η εταιρεία παραμένει υπό έλεγχο και αντιμετωπίζει ρυθμικούς κινδύνους, συνεχίζει να αποδίδει εξαιρετικά καλά”, γράφει ο αναλυτής Ali Mogharabi της Morningstar στην ανάλυσή του μετά τα τελευταία αποτελέσματα κερδοφορίας του Facebook.

Παρότι οι επικρίσεις -για το γεγονός ότι το Facebook συνεχίζει να επιτρέπει την ανάρτηση ψευδών ειδήσεων- αναμένεται να συνεχιστούν και το τρέχον έτος, ο Ζούκερμπεργκ στο ετήσιο μήνυμά του ανέφερε: "Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της επόμενης δεκαετίας είναι πώς θα πρέπει να ρυθμίσουμε τις μεγάλες, νέες κοινότητα που έχει δημιουργήσει το διαδίκτυο;”. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, η περιουσία του οποίου αγγίζει τα 82 δισ. δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, πρότεινε πως ο καλύτερος τρόπος θα ήταν "διαμορφώνοντας νέους τρόπους ώστε οι κοινότητες να ρυθμίζονται μόνες τους”.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ, η περιουσία του Ζούκερμπεργκ διευρύνθηκε κατά περίπου 27,8 δισ. δολάρια - σημειώνοντας τη πέμπτη υψηλότερη αύξηση στον κόσμο και την τρίτη υψηλότερη στην Αμερική, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.

Όσον αφορά τα κέρδη τέταρτου τριμήνου και χρήσης 2019 του Facebook, τα οποία θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της Wall Street στις 29 Ιανουαρίου, αποτελούν σημαντικό δείκτη για το αν η εταιρεία θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική και το 2020. Ωστόσο, όπως έδειξε και το 2019, οι πολιτικές "φουρτούνες" του Facebook μπορεί να μην έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην δυνατότητα της μετοχής να σκαρφαλώσει ακόμη υψηλότερα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text