Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα κτίσματα του Ελληνικού

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα κτίσματα του Ελληνικού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα κτίσματα του Ελληνικού

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με νομοθετική ρύθμιση την οποία θα καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Βουλή εντός των ημερών, ώστε να ψηφιστεί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αντιμετωπίζεται το ζήτημα των κτισμάτων εντός της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό και παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τις πρόδρομες εργασίες, πριν από την τελική υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και του επενδυτή, της Lamda Development.

Οι πρόδρομες εργασίες αφορούν τις πρώτες κατεδαφίσεις κτηρίων σε τέσσερις περιοχές της έκτασης, μεταξύ άλλων αυτών του δυτικού αεροδρομίου (αφίξεις - αναχωρήσεις), και θα γίνουν με δαπάνη του επενδυτή, έπειτα από μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψει το Δημόσιο με τη Lamda. Το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει έστω και με αυτόν τον τρόπο την έναρξη της μεγάλης ανάπτυξης στο Ελληνικό, ύψους 8 δισ. ευρώ, νωρίτερα από την υπογραφή της τελικής σύμβασης, βάσει της οποίας η έκταση του παλιού αεροδρομίου θα μεταβιβαστεί στον επενδυτή με την καταβολή από την πλευρά του της προκαταβολής των 300 εκατ. ευρώ.

Βάσει της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης που παρουσιάζει σήμερα η «Ν», θεωρούνται «νομίμως υφιστάμενες όλες οι εγκαταστάσεις (κτήρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές) που έχουν ανεγερθεί, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, είτε με άδεια είτε χωρίς την κατά νόμο άδεια». Να σημειώσουμε εδώ ότι τα περισσότερα κτήρια στο πρώην αεροδρόμιο κατασκευάστηκαν με αποφάσεις δημοσίων φορέων που είχαν αυτή τη δυνατότητα στο παρελθόν. Στην έκταση προς ανάπλαση υπάρχουν συγκεκριμένα 958 κτηριακοί όγκοι που συγκροτούν περί τα 450 κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και συνοδές υποστηρικτικές υποδομές και κατασκευές του περιβάλλοντος χώρου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, «για τη νομιμότητά τους εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από εισήγηση της Ελληνικό Α.Ε. Οι ανωτέρω διαπιστωτικές πράξεις επέχουν θέση άδειας κατεδάφισης». Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για τα κτήρια που θα κατεδαφιστούν στο πλαίσιο των πρόδρομων εργασιών και τα οποία είναι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων:

1. Στο ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά και του ευρύτερου ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου (6 όγκοι). Πρόκειται κυρίως για εγκαταλειμμένα υπόστεγα.

2. Τα περισσότερα (46 όγκοι) είναι στο σημείο όπου θα ξεκινήσει το τεχνικό έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Μεταξύ των κτηρίων που θα κατεδαφιστούν είναι τα όλα κτήρια του πρώην αεροδρομίου, δυτικός τομέας (αφίξεις - αναχωρήσεις), καθώς και δύο ολυμπιακά υπόστεγα (ξιφασκία). Το σημείο αυτό, που έχει εγγύτητα με το θαλάσσιο μέτωπο, θα μεγαλώσει μετά τη βύθιση της λεωφόρου και εκεί -με βάση τον σχεδιασμό της Lamda- είναι η περιοχή όπου θα χτιστούν, μεταξύ άλλων, πολυτελείς βίλες.

3. Πάνω από τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, νοτιοανατολικά των βασικών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου του Ελληνικού, στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί το Integrated Resort and Casino (IRC). Εκεί θα κατεδαφιστούν περί τους 35 όγκους κτηρίων στους οποίους περιλαμβάνονται αυτοί του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων. Για το Κολέγιο είχε ζητηθεί από διάφορους φορείς να κηρυχθεί διατηρητέο, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο Πολιτισμού. Το Κολέγιο μεταφέρθηκε το 1965 σε νέες εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή και τα κτήρια αποδόθηκαν για την εγκατάσταση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

4. Στο τμήμα της έκτασης βορειοδυτικά, οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος της περιοχής των δήμων Αλίμου και Ελληνικού Αργυρούπολης (14 όγκοι). Σύμφωνα με την προς κατάθεση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης των προαναφερόμενων κτηρίων διενεργείται πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στον επενδυτή. Εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, έπειτα από εισήγηση της Ελληνικό Α.Ε.

Η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης για τα υπόλοιπα κτήρια, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω ρύθμιση, δύναται να υλοποιείται τμηματικά ή/και ενιαία για περισσότερα από ένα κτήρια εντός προθεσμίας πέντε ετών από την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης και η οποία μπορεί κατόπιν αίτησης να παραταθεί για άλλα πέντε έτη. Με την ίδια ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα χρήσης ορισμένων κτηρίων μέχρι την έναρξη εκτέλεσης των σχετικών εργασιών κατεδάφισης, όπως των υφιστάμενων σήμερα αθλητικών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά έως την υλοποιούμενη κατά στάδια αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής και των κτηρίων σωματείων ΑμεΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text