Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τουρκία: Μείωση επιτοκίων εν μέσω ανάκαμψης

Τουρκία: Μείωση επιτοκίων εν μέσω ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρκία: Μείωση επιτοκίων εν μέσω ανάκαμψης

Σε μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μειώνοντας το κόστος δανεισμού στο 11,25% από 12% και συνεχίζοντας προς την πορεία χαλάρωσης που έχει χαράξει από τον Ιούλιο, αλλά με πιο συντηρητικές κινήσεις, καθώς η τουρκική οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρά το 2020. Είναι η πέμπτη κατά σειρά μείωση του κόστους δανεισμού, οδηγώντας τα πραγματικά επιτόκια για καταθέσεις σε λίρα σε αρνητικό έδαφος, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,84% τον Δεκέμβριο. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ενώ ορισμένοι δεν απέκλειαν μέχρι και 100 μονάδες βάσης.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 8,2% έως τα τέλη του έτους, έχοντας αποκλιμακωθεί σημαντικά από το ρεκόρ πάνω από 25% στη κορύφωση της συναλλαγματικής κρίσης του 2018. «Η υφιστάμενη νομισματική πολιτική παραμένει συνεπής με τις προβλέψεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις προσπάθειες στήριξης της λίρας και της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το επιτόκιο έως και το 24%, με το κόστος δανεισμού να παραμένει σε αυτά τα επιπεδα έως τον Ιούλιο του 2019. Στο δεύτερο ήμισυ του έτους προέβη σε επιθετικές κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, εν μέσω ενδείξεων ανάκαμψης της οικονομίας.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ανάπτυξη με ρυθμούς 2,8% φέτος και 3% την επόμενη χρονιά, ενώ για το σύνολο του 2019 εκτιμούν ότι η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε 0,2%, έπειτα από συρρίκνωση επί τρία διαδοχικά τρίμηνα έως τα μέσα του έτους.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text