Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκπονείται δεκαετές στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

Εκπονείται δεκαετές στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκπονείται δεκαετές στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

Στη συγκρότηση της διευθύνουσας επιτροπής (Steering Committee) που θα απαρτίζεται από μέλη της κυβέρνησης και κυρίως του ιδιωτικού τομέα για την εκπόνηση δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης προχωράει εντός του Ιανουαρίου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία αποφασίστηκαν οι δράσεις του υπουργείου για το πρώτο εξάμηνο του 2020, που περιλαμβάνουν την εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου.

Συμπίπτει επίσης με τις δηλώσεις του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσου, χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης της Marketing Greece, με τις οποίες ανέφερε πως «θα θέλαμε να δούμε πιο στρατηγική αντιμετώπιση του τουρισμού, ενός κλάδου που, ενώ παραμένει από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, θεωρείται λίγο-πολύ δεδομένος, ότι φέρνει από μόνος του έσοδα κι επομένως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». Προσέθεσε, δε, ότι «στις προτεραιότητες όλων πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός στοχευμένου αναπτυξιακού σχεδίου, που θα δείξει την πορεία προς το μέλλον και να ξεκινήσει μια σειρά βασικών δομικών αλλαγών. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες. Είναι ευκαιρία να κλείσουν τα παρατεταμένα ανοιχτά μέτωπα για τον τομέα, με τη διαμόρφωση ενός μείγματος πολιτικής, που θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και ενδεικτικά θα περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ (σε διαμονή, εστίαση και εγχώρια μεταφορά επιβατών), αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, κατάργηση του φόρου διαμονής, ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη χάραξη ενός απλού και φιλοεπενδυτικού χωροταξικού πλαισίου».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη πρωθυπουργός και υπουργός Τουρισμού εξήγγειλαν για το πρώτο εξάμηνο, μεταξύ άλλων, και πέραν του εθνικού στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης (2021-2030) τη δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου με άμεση εφαρμογή σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση, ενίσχυση και προβολή των ειδικών μορφών τουρισμού, νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση φορέα διαχείρισης προορισμού «Σαντορίνη» κ.ά.  Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 διαμορφώθηκαν στα 16,107 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 61 ευρώ ή 12,3% (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2019: 559 ευρώ, Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2018: 498 ευρώ) και η εισερχόμενη κίνηση μη κατοίκων ταξιδιωτών ενισχύθηκε κατά 1,7%.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text