Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Oι πιστοποιήσεις προϊόντων και υπηρεσιών μπλοκάρουν την ελεύθερη διακίνηση ακόμη και στην ΕΕ

Oι πιστοποιήσεις προϊόντων και υπηρεσιών μπλοκάρουν την ελεύθερη διακίνηση ακόμη και στην ΕΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το μήνυμα αυτό έστειλε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ

«Τείχη προστασίας» σηκώνουν τα κράτη για τις δικές τους αγορές, βάζοντας  επί της  ουσίας εμπόδια  στην είσοδο προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών από εταιρείες άλλων κρατών.

Η στρατηγική των εξαγωγών μιας χώρας εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα  των επιχειρήσεων να έχουν πιστοποιηθεί από τους εξειδικευμένους οργανισμούς των χωρών για να περάσουν  τα σύνορα  μιας  άλλης  χώρας.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και είχε ως βασικό  θέμα τις «Προδιαγραφές και Αδειοδότηση Προϊόντων»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics Α.Ε. κ Δημήτρης  Λακασάς  άνοιξε το θέμα των πιστοποιήσεων  προϊόντων λέγοντας  ότι πρόκειται για το διαβατήριο εξωστρέφειας,  επισημαίνοντας  ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ισχύει στην πράξη η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων διότι η παρουσία ενός προϊόντος σε μία αγορά απαιτείται να έχει πιστοποιηθεί  από τον αντίστοιχο οργανισμό της χώρας.

Τόνισε ότι πρόκειται για ένα μηχανισμό ελέγχου της αγοράς και αρκετά πολυέξοδη διότι η εξασφάλιση της  πιστοποιήσεις  είναι υψηλού κόστους τόσο για την απόκτησή του όσο και για η διατήρησή του.

Ο κ. Λακασάς θεωρεί αρκετά δύσκολο μία εταιρεία να εισέλθει στην  αγορά της Γαλλίας  και  της Γερμανίας διότι πρέπει να εξασφαλιστούν  οι αντίστοιχες πιστοποιήσεις.

Τελευταία  διαπιστώνεται ότι και χώρες του ανατολικού μπλόκ που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ  θέτουν σε εφαρμογή αντίστοιχους οργανισμούς, με σκοπό να κάνουν πιο δύσκολη την  είσοδο  προϊόντων.

Οι φορείς  πιστοποίησης  κρίνουν με βάση τα διεθνή πρότυπα εάν ο παραγωγός τηρεί  τις καθορισμένες διαδικασίες και τότε  χορηγείται πιστοποιητικό  με τη σφραγίδα  του φορέα  πιστοποίησης που ακολουθεί  το προϊόν σε  όλες τις φάσεις  παραγωγής μέχρι  τον καταναλωτή.

Τα ισχυρά σήματα είναι TUV Austria Hellas , Global Cert , People Cert , Swiss Approval , Euro Cert , BUREAU VERITAS , Lloyd’s Register.  Οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης  είναι ο ISO International Organization for Standardization , IEC International Electrotechnical committee , ITU International Telecommunications Union .

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανέρχεται σε 33 δις  ευρώ όταν η Ιρλανδία   με το  μισό  πληθυσμό πραγματοποιεί εξαγωγές στα επίπεδα των 100 δις  ευρώ.

Το κλειδί των εξαγωγών είναι οι πιστοποιήσεις , οι οποίες είναι υψηλό κόστος  για τις επιχειρήσεις. Στο τραπέζι  έπεσε  η πρόταση να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021- 2027 αντίστοιχα  προγράμματα  έτσι  το προσωπικό που θα προσλαμβάνεται  για το σκοπό αυτό να χρηματοδοτείται  από το ΕΣΠΑ.

Η χημική βιομηχανία η οποία στηρίζεται  στις πιστοποιήσεις τα τελευταία  χρόνια  εμφανίζει έντονη δραστηριότητα  στην Ασία και την Κίνα χάρη στην απλούστευση  των διαδικασιών  πιστοποίησης  με αποτέλεσμα η αξία των παραγόμενων προϊόντων να έχει  ανέλθει σε 3,4 τρις. δολάρια το 2016 σημειώνοντας άνοδο  κατά 86% σε σχέση με  το 2006 .

Το μερίδιο αγοράς  της  χημικής βιομηχανίας στην  ΕΕ μειώθηκε  στο 15,1% από 32,5%  που ήταν καθώς οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν αγορές καθώς ο πήχης των πιστοποιήσεων   τίθεται αρκετά  χαμηλά.

Για τη  χημική βιομηχανία το κόστος των πιστοποιήσεων  ανέρχεται  στο 25% του συνολικού τζίρου μιας εταιρείας και θεωρείται αρκετά υψηλό ενώ είναι δύσκολο η επέκταση σε γειτονικές  αγορές  λόγω  των πιστοποιήσεων.

Πηγή: bankingnews.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text