Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Οι 3 παράγοντες που θα αλλάξουν το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα

Οι 3 παράγοντες που θα αλλάξουν το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι 3 παράγοντες που θα αλλάξουν το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η βασική προϋπόθεση για να αλλάξει επίπεδο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να ξεπεράσει πλήρως την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας είναι να πετύχει το σχέδιο Ηρακλής και να βρεθεί στη συνέχεια μία συστημική λύση για τα υπόλοιπα «κόκκινα» δάνεια αλλά και για τον αναβαλλόμενο φόρο που αντιστοιχεί σήμερα σε πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών. Μόνο έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν επενδυτές και να επιβιώσουν στον μεγάλο ανταγωνισμό στο δρόμο προς την τραπεζική ένωση.

Για να φτάσουμε όμως εκεί πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα, το οποίο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Ηρακλή και σε αυτό το project εστιάζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΥΠΟΙΚ, ΤτΕ, τράπεζες). Τρεις είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος. Ο πρώτος αφορά στη μηδενική στάθμιση κινδύνου (zero risk weight) των τίτλων που θα εκδοθούν, ο δεύτερος σχετίζεται με την βέλτιστη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης (servicers) των «κόκκινων» δανείων και ο τρίτος είναι το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι επενδυτές, αφού χωρίς τη συμμετοχή τους το σχέδιο θα καταρρεύσει.

Η κύρια εκκρεμότητα, λοιπόν, για τη λειτουργία του σχήματος προστασίας ενεργητικού έχει να κάνει με το αν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου αρκούν για να έχουν μηδενική στάθμιση κινδύνου οι τίτλοι που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του Ηρακλή. Η ετυμηγορία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για το θέμα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και πριν το τέλος του Ιανουαρίου. Η απόφαση θα είναι περισσότερο πολιτική καθώς η πιστοληπτική ικανότητα του εγγυητή, ήτοι του ελληνικού δημοσίου δεν αξιολογείται ακόμη με investment grade, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας που εφάρμοσε το ίδιο μοντέλο.

Ο SSM αναμένεται τελικά να δώσει το πράσινο φως για το zero risk weight χωρίς να ζητήσει περαιτέρω εγγυήσεις με collateral από το δημόσιο, ενώ θετική είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Κομισιόν (FISMA). Έτσι θα ξεπεραστεί ο πρώτος μεγάλος σκόπελος καθώς στην περίπτωση που ο SSM ζητήσει επιπρόσθετες εγγυήσεις τότε το δημόσιο θα πρέπει είτε να εκδώσει ομόλογα ειδικού σκοπού, είτε να παράσχει εγγυήσεις σε μετρητά, αφού δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής των τραπεζών χωρίς μηδενική στάθμιση κινδύνου. Και αυτό γιατί μόνο έτσι θα μπορούν οι senior τίτλοι που θα διακρατήσουν οι τράπεζες να μετρήσουν ως κεφάλαια και να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί τις αρχές είναι να εξασφαλιστεί η επιτυχής λειτουργία των servicers και σε αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Intrum που έχει αναλάβει τα δάνεια της Τρ. Πειραιώς, η doValue που συμφώνησε με την Eurobank και η Cepal με την Alpha Bank θα πρωταγωνιστήσουν στην 4η μεγαλύτερη αγορά «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη σε απόλυτα νούμερα και την πιο ενδιαφέρουσα αφού βρίσκεται στην αρχή της και έχει ορίζοντα δεκαετίας. Οι servicers σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουν ότι θέλουν ενώ θα είναι υποχρεωμένοι σε αυστηρό reporting προς την ΤτΕ και τον SSM. Μάλιστα, αν ένας servicer δεν λειτουργεί με τρόπο ικανοποιητικό που θα διασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματος, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να τους αντικαθιστούν.

Το τρίτο ζήτημα σχετίζεται με το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι επενδυτές, αφού χωρίς αυτούς σχέδιο δεν υπάρχει. Ο Ηρακλής αποτελεί στην ουσία ένα εξαιρετικά κρίσιμο τεστ για την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει ξένα κεφάλαια από τη στιγμή που τα κέρδη που θα αποκομίσουν όσοι συμμετάσχουν εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Η Ελλάδα θέλει να γίνει χρηματοοικονομικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης και ο Ηρακλής είναι το «όχημα» για την μετεξέλιξή της. Διότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να λειτουργήσουν με σχέδιο, σύμπνοια και αποτελεσματικότητα, ενώ χρειάζονται και κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως του νέου πτωχευτικού δικαίου, αυστηρή εποπτεία και διάρκεια.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text